Με δελτίο τύπου, σήμερα 3.1.2023, το Υπουργείο Πολιτισμού επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο στους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία της χώρας.

Η απόφαση αυτή αποτελεί επιστέγασμα των προσπαθειών της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών που από το 2019 προσπαθούσε να πείσει την Υπουργό Πολιτισμού ότι ήταν «ύβρις» για τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς η απόφαση και της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της νυν της ΝΔ να μην επιτρέπουν στους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς την ελεύθερη πρόσβαση στα Μουσεία και Αρχαιολογικούς τόπους.

Επί 4 χρόνια η ΠΕΣΕΚ αγωνιζόταν για το αυτονόητο δικαίωμα όλων των εκπαιδευτικών –εν ενεργεία και συνταξιούχων- να έχουν ελεύθερη πρόσβαση. Παρά τις δικαιολογίες που συνόδευαν την άρνησή τους οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, η ΠΕΣΕΚ επέμενε σταθερά στην Υπουργό Πολιτισμού ότι «οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί δε θεωρούσαμε το αίτημά μας ως προνόμιο ή κάποια μορφή επιβράβευσης για την όποια προσφορά μας στους μαθητές μας. Ούτε μας αρκεί η διευκόλυνση αυτή να είναι ενταγμένη στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού για την πρόσβαση των ατόμων της τρίτης ηλικίας στην πολιτιστική κληρονομιά μας. Για τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς η ελεύθερη πρόσβαση αποτελεί ένα σταθμό για την ελεύθερη είσοδο όλων των πολιτών της χώρας μας στον πολιτισμό μας που πρέπει να είναι κύριο μέλημα της κοινωνίας και του Υπουργείου σας».

03-01-2023