902.gr

Μαζική κινητοποίηση Σωματείων καλλιτεχνών και σπουδαστών κατά του ΠΔ 85/2022 στο υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟΑ) στην Αθήνα και πορεία στο κέντρο πόλης με προορισμόι τη Βουλή, σήμερα. Ανάλογη παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε από τους καλλιτέχνες και στη Θεσσαλονίκη, στο ΚΘΒΕ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Η δυναμική και μαζική παρουσία των καλλιτεχνών στο υπουργείο και στο δρόμο, όπως ενημερώνει σχετικά η efsyn.gr, άσκησε σημαντική πίεση στην κυβέρνηση της ΝΔ, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να προχωρήσει σε συνάντηση στο κτήριο του ΥΠΠΟΑ, στις 3πμ., στελεχών των τριών αρμόδιων υπουργείων, Πολιτισμού, Παιδείας και Εσωτερικών, με εκπροσώπους των πανελλήνιων ενώσεων και φορέων των ηθοποιών και των σπουδαστών των δραματικών.

902.gr

Τα Σωματεία και οι σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών διεκδικούν να αποσυρθεί το ΠΔ 85/2022, που αφορά στο προσοντολόγιο για το δημόσιο τομέα και με το οποίο εξισώνονται  τα -αναγνωρισμένα από το ΥΠΠΟΑ – πτυχία των αποφοίτων των δραματικών σχολών, ωδείων, σχολών χορού και κινηματογράφου, με το απολυτήριο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με ό,τι σημαίνει για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα που υποβαθμίζονται.

Επίσης, διεκδικούν τη διαβάθμιση των Καλλιτεχνικών Σχολών, όπως είναι το πάγιο αίτημά τους εδώ και χρόνια και την ίδρυση ανώτατων δημόσιων τμημάτων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης | Με πληροφορίες, φωτογραφίες από 902.gr, efsyn.gr

ΠΔ 85/2022 (ΦΕΚ 232Α/2022): Καθορισμός προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (Προσοντολόγιο – Κλαδολόγιο)


Έχει προηγηθεί, στις 23 του Δεκέμβρη, στο πλαίσιο κινητοποίησης των σπουδαστών των Δραματικών Σχολών συνάντηση Σωματείων με το υπουργό Εσωτερικών, για το ζήτημα του νέου προσοντολογίου, όπως ενημερώνει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, που διοργάνωσε και τη σημερινή κινητοποίηση. Κατά τη συνάντηση:

Ο Υπουργός έριξε την ευθύνη του υποβιβασμού των σπουδών μας και των προσόντων μας στο Υπουργείο Παιδείας και στο προσοντολόγιο που έχει διαμορφώσει ο ΕΟΠΠΕΠ. Του θέσαμε τα ερωτήματα για την παράκαμψη του ν.4325/15 αλλά και για τις επιπτώσεις του νέου Π.Δ. για τους αναπληρωτές των Σχολείων και τους Καθηγητές των Δημοτικών Ωδείων που δεν είναι μόνιμοι. Η απάντησή του ήταν ότι δεν θα αλλάξει τίποτα για τους ήδη καταταχθέντες, για τους Αναπληρωτές στην Εκπαίδευση που εργάζονται μέχρι σήμερα θα παραμείνει η ίδια κατάταξη, για τον ν.4325/15 υποσχέθηκαν να εξετάσουν το ζήτημα και να δουν αν θα βγάλουν ερμηνευτική Εγκύκλιο και για τους διδάσκοντες στα Δημοτικά Ωδεία θα το διερευνήσουν και θα μας απαντήσουν

Η στάση του Υπουργού, της Κυβέρνησης αλλά και όλων των προηγούμενων Κυβερνήσεων είναι σταθερά απαξιωτική απέναντι στο αίτημά μας για Δημόσια Δωρεάν Μουσική Εκπαίδευση που να ξεκινά από τα πρώτα παιδικά χρόνια και να καταλήγει στην Πανεπιστημιακή βαθμίδα.

Η τακτική τους να μεταθέτουν τις ευθύνες από το ένα Υπουργείο στο άλλο είναι παλιά και γνωστή σε όλους μας. Διαχρονικά έχουμε ένα κράτος εχθρικό απέναντι στις ανάγκες των πολλών στις οποίες μέσα είναι ο Πολιτισμός, οι Τέχνες και η ανάγκη του κοινού σε ελεύθερη πρόσβαση σε αυτόν, αλλά και των εργαζόμενων που παλεύουν να επιβιώσουν από την άσκηση της Τέχνης τους.

Ελπιδοφόρο είναι ότι οι νέοι σπουδαστές των Δραματικών Σχολών πρωταγωνιστούν στους αγώνες και στη διεκδίκηση. Η παρουσία εκατοντάδων σπουδαστών κάτω από το Υπουργείο ανάγκασε τον Υπουργό και την Κυβέρνηση να συζητά για τη λύση του προβλήματος που δημιούργησαν.

Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας συμμετέχοντας στην Πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση για τα παραπάνω ζητήματα την Τρίτη 27 Δεκέμβρη στις 11 το πρωί στο Υπουργείο Πολιτισμού.


ΣΕΗ: Άμεση ανάκληση ΠΔ 85/2022 | Στην κατηγορία ΔΕ οι καλλιτέχνες παραστατικών τεχνών – Ηθική απαξίωση, πλήγμα στα επαγγελματικά δικαιώματα