Συγκέντρωση πραγματοποιεί, τη Δευτέρα 19 Δεκέμβρη και ώρα 11πμ., έξω από το υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ), διαμαρτυρόμενη για τον εμπαιγμό υπουργείου και κυβέρνησης στο θέμα των συντάξεων. Καλεί, δε, όλους τους συνταξιούχους και όλες τις συνταξιουχικές οργανώσεις να συμμετέχουν στην κινητοποίηση και να απαιτήσουν από κοινού: «να σταματήσει η καταστρατήγηση της σειράς έκδοσης των συντάξεων, να γίνει εδώ και τώρα ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων, για τις οποίες έχουν υποβληθεί ενστάσεις και ανέρχονται σε εκατοντάδες, από τη Δ/νση Συντάξεων του πρώην ΓΛΚ και να μην παραπεμφθεί καμία ένσταση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, από το οποίο οι ενστάσεις εκδικάζονται τουλάχιστον με καθυστέρηση 5ετίας».

Όπως σημειώνει στο σχετικό της κάλεσμα, «παρά τις εξαγγελίες και τους πανηγυρισμούς για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων η αλήθεια είναι διαφορετική: Έχουμε καταστρατήγηση της σειράς έκδοσης των συντάξεων, που δικαιολογημένα οι συνάδελφοι , περιμένοντας πάνω από δύο χρόνια να εκδοθεί η κύρια σύνταξή τους και τουλάχιστον 4 χρόνια η Επικουρική, είναι οργισμένοι».

Πέρα από την καταστρατήγηση της σειράς έκδοσης των συντάξεων, το υπουργείο, για να παρουσιάσει «έργο», έχει αναθέσει την έκδοση των συντάξεων σε ιδιώτη, με αποτέλεσμα, τονίζει η ΠΕΣΕΚ, «εκατοντάδες συντάξεις που εκδίδονται με τη μέθοδο fast track να έχουν λάθη τραγικά λάθη, χωρίς κανένα σεβασμό απέναντι σε ανθρώπους που μόχθησαν μια ζωή. Με την αυτοματοποιημένη διαδικασία το 30-35% των συντάξεων εκδίδονται με λάθη που δείχνουν την εγκληματική ανευθυνότητα του Υπουργείου».

Συγκεκριμένα, συμπληρώνει, «το “σύστημά τους” δε διαβάζει συνήθως τις προϋπηρεσίες, δεν υπολογίζει τα πλασματικά χρόνια, περικόπτει αυθαίρετα κατά 30% τις συντάξεις, ακόμη και 60% με βάση διάταξη του ν. Κατρούγκαλου που έχει καταργηθεί(!) από 28.2.2020, χωρίς να προκύπτει απασχόληση των συνταξιούχων από τα δικαιολογητικά που έχουν καταθέσει στον e ΕΦΚΑ( ΓΛΚ)». Και το χειρότερο από όλα, επειδή πολλές συντάξεις εκδίδονται με λιγότερα χρόνια, «οι συνάδελφοι φαίνονται ότι χρωστάνε στο κράτος και καλούνται να επιστρέψουν ως “αχρεωστήτως καταβληθέντα” το 25% της κουτσουρεμένης σύνταξής τους με αποτέλεσμα να καλούνται να επιβιώσουν με 300-400€ το μήνα».

Ραδιοφωνική συνέντευξη προέδρου ΠΕΣΕΚ «στο στίγμα» | Ανοιχτό Γράμμα αντιπροέδρου «στους συναδέλφους συνταξιούχους»

▬ Σύμφωνα με πληροφορίες του ErgasiaNETστο αίτημα της ΠΕΣΕΚ για συνάντηση με τον υφυπουργό κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, το υπουργείο απάντησε πως η συνάντηση θα γίνει με την γενική γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παυλίνα Καρασιώτου.