Με τις τιμές στα βασικά αγαθά να καλπάζουν ασταμάτητα, την ασύδοτη αισχροκέρδεια-ληστεία στην ενέργεια να τινάζει στον αέρα κάθε σπίτι επιφυλάσσοντας εφιαλτικό χειμώνα, με μισθό κάτω από 800€ ευρώ στο νεοδιόριστο, με τα ενοίκια σε δυσθεώρητα ύψη κι όλα να δημιουργούν συνθήκες πρωτοφανούς αναξιοπρέπειας για κάθε εκπαιδευτικό, εργαζόμενο, άνεργο και με το ξεπούλημα όλων των δημόσιων αγαθών, η κοινωνική λεηλασία διευρύνεται.

Διευρύνεται και με το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμό 2023, που έχει ως «συντεταγμένες» την υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων, κυρίως μισθωτών και συνταξιούχων, τη συρρίκνωση των αναπτυξιακών και κοινωνικών δαπανών, τη μείωση της καταναλωτικής ζήτησης (ιδιωτικής και δημόσιας), με αποτέλεσμα την οριακή αύξηση ΑΕΠ και διόγκωση της ανεργίας. Είναι ένας Προϋπολογισμός σταθερά προσηλωμένος στο νεοφιλελεύθερο πλαίσιο κατευθύνσεων των οργάνων της ΕΕ, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο.

Αυτή η συνταγή όμως έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει οικτρά. Με ρεκόρ θανάτων στην πανδημία, το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη και τον πληθωρισμό να καλπάζει είναι προφανές πια ότι δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από την κυβέρνηση της ΝΔ. Άλλωστε όσα χρήματα έχουν απομείνει στα δημόσια ταμεία πάνε κατά προτεραιότητα σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, σε χρηματοδότηση των υπερκερδών των ιδιωτικών εταιρειών ρεύματος και σε επιχειρηματικούς ομίλους φιλικούς στην κυβέρνηση και τους υπουργούς της.

Η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας και η κ. Κεραμέως, μια από τις πιο αντιδραστικές φιγούρες σε αυτό το πόστο την εποχή της μεταπολίτευσης, οδηγούν μια τρελή κούρσα αλλαγών για να συντρίψουν τα κοινωνικά αγαθά και δικαιώματα, αλλά και να αλλάξουν το δημόσιο χαρακτήρα από το DNA του σχολείου.

Οι 40.000 αναπληρωτές, σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες κι ο εξαγγελλόμενος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ αποδεικνύουν ότι η ελαστική και επισφαλής εργασία στην εκπαίδευση είναι μια στρατηγική επιλογή, την ίδια ώρα που οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις χτυπάνε τον πυρήνα του δημόσιου χαρακτήρα της: Τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά που πετιούνται έξω από τα Πανεπιστήμια για να δοθούν πελάτες στα ιδιωτικά κολέγια, ο αναπροσανατολισμός της παρεχόμενης γνώσης, η έμφαση στις δεξιότητες η υποβάθμιση των ανθρωπιστικών σπουδών, των τεχνών και του πολιτισμού, η αύξηση των μαθητών ανά τμήμα εν μέσω πανδημίας, η αξιολόγηση κατηγοριοποίηση σχολείων – μαθητών- εκπαιδευτικών, ο νόμος 4823/2021 της Κεραμέως που μετατρέπει το σχολείο σε ένα υβρίδιο στρατώνα και ιδιωτικής επιχείρησης.

Το «τέρας» της αξιολόγησης εμφανίζεται με τρία κεφάλια στη φετινή χρονιά: Την ατομική αξιολόγηση και τους πρώιμους θεσμούς της, μέντορες, συντονιστές και ομίλους απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, που διαμορφώνουν κάστες αξιολογητών και εσωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου μέσα στους συλλόγους διδασκόντων, καταργώντας τη δημοκρατική τους λειτουργία. Την εσωτερική κι εξωτερική αξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Τη σχεδιαζόμενη ατομική αξιολόγηση των 25.000 συναδέλφων μας, οι οποίοι διορίστηκαν την τελευταία τριετία ως προϋπόθεση για τη μονιμοποίησή τους, με βάση το νόμο Γαβρόγλου. Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αντιμετωπίζει τη νέα γενιά των εκπαιδευτικών ως εύκολο στόχο και τους διορισμούς ως «Δούρειο Ίππο», για να επιβάλλει την ατομική μας αξιολόγηση, που έχει ακυρώσει το εκπαιδευτικό κίνημα με τους αγώνες του εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Η Αγωνιστική Ριζοσπαστική Ενότητα (ΑΡΕΝ) χαιρετίζει τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που, με το εμφατικό 65% αποχής στις πρόσφατες ηλεκτρονικές εκλογές-παρωδία, έδωσαν μια ηχηρή απάντηση στα σχέδια της Κεραμέως να καταργήσει τις δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες με απώτερο στόχο να χτυπήσει τα σωματεία, την ατμομηχανή της δράσης του εκπαιδευτικού κινήματος, που γύρισαν την πλάτη στις δυνάμεις εκείνες (ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ) και στους πρόθυμους να συνδράμουν τα σχέδια της Κεραμέως για μια καρέκλα στα συμβούλια της ντροπής.

Οι αγώνες στην εκπαίδευση ενάντια στη διάλυση του δημόσιου σχολείου, οι εργατικοί αγώνες στην EFOOD, στην COSCO, στη Μαλαματίνα, ο μεγαλειώδης αγώνας των φοιτητών ενάντια στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία, την άγρια καταστολή και το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο, όλες οι μικρές και μεγάλες μάχες για ζωή και δικαιώματα και βέβαια η σημαντική συμμετοχή εκπαιδευτικών και εργαζομένων στην απεργιακή κινητοποίηση και τις συγκεντρώσεις της 9ης Νοέμβρη δείχνουν το δρόμο της κλιμάκωσης και της γενίκευσης της αντίστασης, ώστε να ηττηθεί η αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων. Η ανατροπή της, μέσα από μαζικούς αγώνες, είναι όρος για την υπεράσπιση της ζωής και του μέλλοντος του κόσμου της εργασίας και της εκπαίδευσης.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Σας καλούμε στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων διοικητικών συμβουλίων των ΕΛΜΕ να στηρίξετε τα ψηφοδέλτια στα οποία συμμετέχουν οι δυνάμεις της ΑΡΕΝ. Να ψηφίσετε τους συναδέλφους/ισσες που αγωνίζονται για να έχουν τα Σωματεία μας πλήρη ανεξαρτησία από την εκάστοτε κυβέρνηση και το κράτος, για να μείνουν μακριά από τη λογική του κομματικού συνδικαλισμού και του μοντέλου «κόμμα-παράταξη-συνδικάτο». Σας καλούμε να αποδοκιμάσετε τις παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ, που συμμετείχαν στις ηλεκτρονικές ηλεκτρονικές εκλογές-παρωδία ανάδειξης αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, ασκώντας χυδαίο κυβερνητικό συνδικαλισμό υποταγής στα υπουργικά «εντέλλεσθε», παρατάξεις που στηρίζουν την αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική και αρνούνται να οργανώσουν τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών.

Η ΑΡΕΝ καλεί τους/τις νεοδιόριστους/ες συναδέλφους/ισσες, μόνιμους/ες και αναπληρωτές/τριες, να συσπειρωθούν στις ΕΛΜΕ μέσα από τα οποίες θα μπορέσουμε όλοι/ες μαζί ενωμένοι/ες να δώσουμε τους δύσκολους αγώνες που είναι μπροστά μας. Καλεί όλους/ες τους συναδέλφους/ισσες να συμμετάσχουν στις Γενικές Συνελεύσεις για τα νέα διοικητικά συμβούλια των ΕΛΜΕ, όπως επίσης και στην πανεκπαιδευτική απεργία και τα συλλαλητήρια, την Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2022, για να απαιτήσουμε όλοι μαζί:

 • Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, με αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή στο ύψος του πληθωρισμού.
 • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
 • Ξεπάγωμα της διετίας 2016-2017.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
 • Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα.
 • Κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας.
 • Επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρεύματος.
 • Εθνικοποίηση του δικτύου παραγωγής και διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος.
 • Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη.
 • Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.
 • Σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτήρια για να μη θρηνήσουμε ξανά ανθρώπινες ζωές.
 • Επαναφορά του διδακτικού ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα.
 • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς χωρίς γραπτό διαγωνισμό και προσοντολόγιο.
 • Κατάργηση του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης.

ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟ «ΠΑΡΩΝ» ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ που να χωρά όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες, όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς, ολόκληρη τη γνώση…

ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟ «ΠΑΡΩΝ» ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ της εργασιακής μας αξιοπρέπειας, ώστε το μέλλον για τη μαχόμενη εκπαίδευση να είναι νικηφόρο…

10-12-2022