Ενημέρωση, ώρα 17.00
Ομολογία ενοχής στη Βουλή: Ο Μητσοτάκης «δραπέτευσε» για να αποφύγει να δώσει απάντηση για την παρακολούθηση Φλώρου
Πρωτοφανές ήταν το σκηνικό που εκτυλίχθηκε στη Βουλή, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διακόπτει τη δευτερολογία του και να κατεβαίνει από το βήμα της Ολομέλειας προκειμένου να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ξεκάθαρο ερώτημα αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Μετά από μία σύντομη αψιμαχία για το αν θα έχει δικαίωμα να συνεχίσει την ομιλία του ο κ. Τσίπρας και διάφορες προφάσεις εν είδει απάντησης, ο πρωθυπουργός το έβαλε στα πόδια για να μην απαντήσει | Αναδημοσίευση από Documento
Αρχικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσε το γεγονός ότι η μόνη αναφορά του κ. Μητσοτάκη σε δημοσιογράφο που έχει αποκαλύψει στοιχεία σε σχέση με το σκάνδαλο των υποκλοπών ήταν στον Κώστα Βαξεβάνη, τον οποίο -όπως είπε- ο πρωθυπουργός «τον βλέπει στον ύπνο του».
Αναρωτήθηκε, επίσης, γιατί απ΄ όσους το Documento αποκάλυψε την παρακολούθησή τους -μέσω Predator, είτε μέσω ΕΥΠ ή και με τις δύο μεθόδους διαδοχικά- δεν προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ή έστω δεν διέψευσε. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας εξήγησε πως ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν μηνύει τον Κ. Βαξεβάνη διότι με τον τρόπο αυτόν θα νομιμοποιούσε τον δημοσιογράφο – εκδότη να δημοσιεύσει τα στοιχεία που είναι εν γνώσει του.
«Πάμε μαζί στην ΑΔΑΕ»
Προκάλεσε δε τον πολιτικό του αντίπαλο να πάνε μαζί στην ΑΔΑΕ προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρχαν διατάξεις άρσης τηλεφωνικού απορρήτου και για όσα πολιτικά ή μη πρόσωπα έχει έρθει στο φως η παρακολούθησή τους από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Επ΄ αυτού, απηύθυνε σαφή προειδοποίηση στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να μην διανοηθούν και δεν συμμορφωθούν με τις επιταγές του νόμου διότι «υπάρχουν βαρύτατες ποινές».
«Παρακολουθούταν ο Φλώρος; Ναι ή όχι;»
Εν συνεχεία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέρασε στην ουσία, επαναλαμβάνοντας το ερώτημα που έθεσε και στην πρωτολογία του και το οποίο έμεινε αναπάντητο από τον πρωθυπουργό. Ειδικότερα, διευκρίνισε ότι διακόπτει την ομιλία του για να δώσει τον λόγο στον κ. Μητσοτάκη, με σκοπό να απαντήσει αν ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ ο Κωνσταντίνος Φλώρος.
Ενώ ο πρωθυπουργός τον κοίταζε χαμογελώντας αμήχανα, ο κ. Τσίπρας επαναλάμβανε συνεχώς το ίδιο ερώτημα. «Απαντήστε είναι κρίσιμο θέμα για την εθνική ασφάλεια της χώρας, απαντήστε…» είπε, με τον κ. Μητσοτάκη να του αντιτείνει πως αν κατέβει από το βήμα, τότε θα απαντήσει. Έτσι κι έγινε. Μόνο που ο πρωθυπουργός προτίμησε να γίνει «φυγάς» από το να απαντήσει.
Έγινε… Λούης
Ο «δραπέτης» πρωθυπουργός, ο οποίος για πέντε εβδομάδες απέφυγε να απαντήσει ισάριθμες Επίκαιρες Ερωτήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, προτίμησε να παραθέσει προφάσεις πριν εξαφανιστεί -στην κυριολεξία- από την Ολομέλεια. Στην αρχή, αποκάλεσε τον κ. Τσίπρα «ψεύτη» και υποστήριξε ότι το Predator δεν λειτουργούσε από το γραφείο του.
Σε μία κρίση ειλικρίνειας, αντέτεινε: «Ποτέ, πάντως, δεν υπήρξα αποδέκτης οποιασδήποτε πληροφορίας, πλην των επίσημων καναλιών της ΕΥΠ για την εθνική ασφάλεια». Με βάση τα λεγόμενα του, θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει πως ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν αρνείται την παρακολούθηση του στρατηγού Φλώρου, αλλά και παραδέχεται άθελά του ότι τόσο καιρό ψεύδεται με φόντο τις ομολογημένες περιπτώσεις των Ν. Ανδρουλάκη και Θ. Κουκάκη.
Επιπλέον, κάλεσε τον κ. Τσίπρα να καταθέσει στοιχεία για να αποδείξει όσα υποστηρίζει, προτρέποντάς τον να κάνει μήνυση στον Στ. Κοντονή και στη συνέχεια -με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σύσσωμη την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να ζητά απάντηση για την παρακολούθηση Φλώρου- το έβαλε στα πόδια.
«Θα τον ακολουθεί για πάντα»
Ο Αλ. Τσίπρας ξαναπήρε τον λόγο για να εκφράσει τη «βαθύτατη ανησυχία» του μετά το πέρας της συζήτησης με τον πρωθυπουργό. Εξήγησε πως έθεσε ένα κρίσιμο ερώτημα και αντί να λάβει απάντηση, είτε τον κ. Μητσοτάκη να φεύγει από την αίθουσα. «Είναι κρίσιμες οι στιγμές και δεν μπορούμε να παίζουμε με την εθνική ασφάλεια» ξεκαθάρισε, πιθανολογώντας πως αυτή η πράξη δειλίας τους πρωθυπουργού ήταν αποτέλεσμα του φόβου του να δεσμευτεί πως θα παραιτηθεί αν συλληφθεί ψευδόμενος. Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκρινε η επιλογή αυτή θα ακολουθεί για πάντα τον Κυρ. Μητσοτάκη.
▬ Την Παρασκευή 9 Δεκέμβρη και ώρα 13.05, στο ραδιομέρα και στην εκπομπή «το στίγμα της μέρας», ο Γιώργης Χρήστου και ο κοινοβουλευτικός συντάκτης του Documento, Άγγελος Προβολισιάνος, συνομιλούν για τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής για το νομοσχέδιο νομιμοποίησης των υποκλοπών, για τα πηγαδάκια, για τα παραλειπόμενα και για όσα δεν έδειξαν οι κάμερες… Στη δημοσιογραφική παραγωγή της εκπομπής, η Γιάννα Αθανασίου | Συντονιστείτε εδώ.
«Ό,τι είχατε να πείτε, το είπατε, η συζήτηση λήγει» και άτακτη υποχώρηση του Κ. Μητσοτάκη από τη συνεδρίαση της Βουλής
Πρωτοφανής κίνηση από τον πρωθυπουργό, ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα μετά τη δευτερολογία του τελευταίου, και απλώς αποχώρησε δηλώνοντας ότι η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε | Αναδημοσίευση από efsyn.gr.
«Ό,τι είχατε να πείτε κύριε Τσίπρα, το είπατε, η συζήτηση λήγει» σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά την τριτολογία του και σηκώθηκε και έφυγε. Η προσβολή αυτή του Κοινοβουλίου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έρχεται σαν επιστέγασμα της άρνησης του πρωθυπουργού να απαντήσει στις ερωτήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της συνολικής επιχείρησης συγκάλυψης του σκανδάλου με την επίκληση του απορρήτου.
Μετά την αποχώρηση του κ. Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας πήρε το λόγο για να κάνει μια δήλωση: «Του έθεσα ένα κρίσιμο ερώτημα, εάν γνώριζε ότι παρακολουθείτο η ηγεσία του Στρατού. Είχε την ευκαιρία να απαντήσει. Δεν το έκανε. Η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να γίνεται με όρους επικοινωνίας. Η εικόνα του πρωθυπουργού να αποχωρεί από την αίθουσα θα τον ακολουθεί για πάντα».
Ενημέρωση 16.24
Ως θύμα ή ανήξερος επιχείρησε να εμφανιστεί ο πρωθυπουργός για τις υποκλοπές
Αφού ο πρωθυπουργός πιάστηκε επανειλημμένα ψευδόμενος κατά την πρωτολογία του στη Βουλή για τις υποκλοπές, αναρωτήθηκε γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν καταθέτει πρόταση δυσπιστίας.
Μετά τη γεμάτη υποκρισία ομιλία του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην ΕΥΠ και το απόρρητο των επικοινωνιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε στη δευτερολογία του την κινδυνολογία περί σοβαρών εξωτερικών κινδύνων με αφορμή τις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τη φερόμενη παρακολούθηση του υπουργού Εργασίας.
«Με τον κ. Χατζηδάκη γνωρίζομαι 30 χρόνια είναι αντιπρόεδρος του κόμματος μας, προφανώς και όχι… Παρακολούθησα εγώ υπουργό της κυβέρνησης; Ντροπή σας και μόνο που το υπονοείται. Παρακολουθούσα ή γνώριζα ότι παρακολουθείται ο κ. Φλώρος;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει πως «κάποιοι στην άλλη άκρη του Αιγαίου θα χαίρονται πολύ όταν υπάρχον δημοσιεύματα, που υπονοούν ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ».
Παρότι ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη έσπευσε να απορρίψει μετά βδελυγμίας ως αβάσιμες τον ορυμαγδό ενοχοποιητικών για την κυβέρνησή του αποκαλύψεων λέγοντας πως αν ίσχυαν τότε θα σήμαινε ότι ο ίδιος παρακολουθούσε πέντε στενούς συνεργάτες του και τη γραμματέα του. Και επιχείρησε να εμφανιστεί ως θύμα υποστηρίζοντας πως θα ήταν εύλογο να υποστηρίξει κανείς ότι αν κάποιος προσπαθούσε να παρακολουθήσει τους παραπάνω τότε στόχος θα ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Κι ενώ επέμεινε για πολλοστή φορά ότι κανείς πρωθυπουργός δεν έχει δικαιοδοσία να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ και ότι ούτε ο ίδιος παρακολουθούσε ή ήξερα, ζήτησε από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μάθει εάν παρακολουθούνταν υπουργοί επί ΣΥΡΙΖΑ.
«Σας ξαναρωτώ λοιπόν κ. Τσίπρα, ο κ. Πιτσιόρλας παρακολουθείτο ή όχι, το γνωρίζατε;» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ήταν βουλευτής λοιπόν; Άρα το γνωρίζατε; Τι μας λέει ο κ. Τσίπρας; Μας λέει ότι γνώριζε αλλά δεν ήταν βουλευτής. Κύριε. Τσίπρα επί ημερών σας είχαν γίνει νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ σε δημοσιογράφους, πολιτικούς; Περιμένω τη δική σας απάντηση».
«Γίνατε και Σαμαρικός και Καραμανλικός κ. Τσίπρα, είναι ένα επίτευγμα. Να σας πω όμως ότι η εμμονή σας να παρουσιάζετε την παράταξη μας διχασμένη πέφτει στο κενό» είπε ο κ. Μητσοτάκης και εξαπέλυσε νέα επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση σχετικά με την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα. «Ποιους εξυπηρετήσατε κ. Τσίπρα με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα πριν από τις εκλογές του 2019;» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Να είστε πολύ προσεκτικός κ. Τσίπρα όταν χρησιμοποιείτε τον όρο εκτροπή. Διορίσατε πρόεδρο του Αρείου Πάγου στις 3 τα ξημερώματα και κάνατε δημοψήφισμα εντός 5μερου. Και είστε αρχηγός ενός κόμματος, που δύο πρώην υπουργοί σας βρίσκονται στο Ειδικό Δικαστήριο, να είστε πιο προσεκτικός λοιπόν».
Σε ό,τι αφορά την προηγούμενη επίθεση του κατά του Κώστα Βαξεβάνη, που ζητά να μάθει γιατί δεν του κάνει μήνυση ο πρωθυπουργός, ο δεύτερος απάντησε πως στα 19 του χρόνια στην πολιτική δεν έχει «κάνει καμία μήνυση ούτε αγωγή σε κανένα δημοσιογράφο. Έχω ακούσει πολλά, μήνυση από μένα σε δημοσιογράφο δεν θα δείτε».
Αναφερόμενος στην πρωτολογία του κ. Τσίπρα σημείωσε το εξής: «Εδώ συνέβη το αντίθετο. μου έκανε αγωγή ο κ. Βαξεβάνης, γιατί είπα την αλήθεια ότι το 2016 στήθηκε ένα δίκτυο καναλιών στην Ελλάδα και για αυτό κατευθύνθηκαν 10 εκατομμύρια ευρώ, κάντε μου και εσείς αγωγή γιατί όλοι ήσασταν παρόντες σε αυτήν την εκδήλωση».
Κατά τα λοιπά υπεραμύνθηκε εκ νέου του νομοσχεδίου νόμου, που επιχειρεί τη συγκάλυψη του σκανδάλου, ισχυριζόμενος ότι διορθώνει παθογένειες του θεσμικού πλαισίου, χωρίς να αφήνει εκτεθειμένη την ΕΥΠ, και τηρεί την ισορροπία ανάμεσα στην προστασία ατομικών θεμελιακών δικαιωμάτων και στην δυνατότητα νόμιμων συνακροάσεων.
Μάλιστα, εμμένει πως «είναι σωστή επιλογή να υπάγεται η λειτουργία της ΕΥΠ στο γραφείο του πρωθυπουργού. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γιατί πρέπει να στρέφει τις δυνάμεις της εκτός Ελλάδος, σε κινδύνους που υπάρχουν εκτός της χώρας».
«Δεν θεωρούμε πως η ΕΥΠ πρέπει να μετατραπεί σε μη κυβερνητική οργάνωση, είμαστε μία χώρα, που αντιμετωπίζει σοβαρούς εξωτερικούς κινδύνους και θεωρούμε πως η ισορροπία που έχουμε επιτύχει ανάμεσα στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αποτελεσματικής λειτουργίας της ΕΥΠ» συμπλήρωσε.
Τέλος, χαρακτήρισε ως ορισμό πολιτικής αθλιότητας τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι «αν κλέψεις σπίτια γίνεται βουλευτής, αν κλέψεις 20 ευρώ δέχεσαι μια σφαίρα», συνέστησε προσοχή κι όχι συλλήβδην στοχοποίηση της αστυνομίας και «κατηγόρησε» το κόμμα για… οργάνωση της εξέγερσης του Δεκέμβριου του 2008.
Ενημέρωση 13.06
Ψέματα και κινδυνολογία από τον πρωθυπουργό για τις παρακολουθήσεις – Τι είπε και τι ξέχασε
Με το βλέμμα στο… μέλλον η ομιλία του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο, που συγκαλύπτει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων, χωρίς καμία αναφορά στις αποκαλύψεις που συσχετίζουν τον ανιψιό του και τέως γενικό γραμματέα του, Γρηγόρη Δημητριάδη, με την είσοδο του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στην Ελλάδα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρινε πώς με το συγκεκριμένο νομοθέτημα αποκρυσταλλώνεται η σημασία της εθνικής ασφάλειας και είπε πως αντιλαμβάνεται την… δημοκρατική ευαισθησία αλλά έψεξε όσους δεν έχουν εθνική ευαισθησία. Σε αυτό το σημείο κινδυνολόγησε, για ακόμα μία φορά, κρούοντας τον κώδωνα για περιστατικά σκοτεινής κατασκοπείας και ασύμμετρες επιθέσεις επιστρατεύοντας έτσι συνωμοσιολογικές θεωρίες περί εσωτερικών ή εξωτερικών εχθρών της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός είπε προκλητικά πως δεν θα παραβιάζονται τα δεδομένα των πολιτών εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος την ώρα που διαβεβαίωνε πως το κόμμα του θα κερδίσει τις εκλογές. Ισχυρίστηκε μάλιστα πως πρόκειται για ένα νέο «διαυγές πλαίσιο λειτουργίας» που στοχεύει στη σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια της χώρας, για μία «πλήρη παρέμβαση, που ξεπερνά κενά και διορθώνει δυσλειτουργίες στη δράση των κρατικών υπηρεσιών ασφάλειας».
Υποστήριξε δε πως η κυβέρνησή του αναγνώρισε αμέσως τις θεσμικές στρεβλώσεις, ξεχνώντας πως κατά την πρώτη «γραμμή άμυνας» του το Μαξίμου θεωρούσε ως μη γενόμενο το σκάνδαλο για να προχωρήσει σε μια πρώτη παραδοχή μετά την μήνυση του Νίκου Ανδρουλάκη.
Ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο νόμου απαντά σε όλα τα ζητήματα, τα οποία τέθηκαν το τελευταίο διάστημα, και ότι το «χθες» είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης, χωρίς να δώσει καμία σημασία στην χαρακτηριστική καθυστέρηση των δικαστικών αρχών παρά το επείγον του ζητήματος και το ενδεχόμενο να έχουν καταστροφή σημαντικά στοιχεία.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το ν/σ “περιλαμβάνει πολλές από τις προτάσεις κομμάτων και των φορέων” αγνοώντας εξόφθαλμα την πρόταση για καταργηθείσας από την κυβέρνηση του τροπολογίας που απαγόρευσε με αναδρομική ισχύ τη δυνατότητα γνωστοποίησης των υποκλοπών στους θιγόμενους, ύστερα από την καταγγελία του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.
Επίθεση στην αντιπολίτευση και το Documento
Επιτέθηκε εκ νέου στην αντιπολίτευση και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα ανερυθρίαστα πως δεν περίμενε «τίποτα διαφορετικά από αυτούς που έστησαν την σκευωρία της Novartis» και δεν ζήτησαν «συγγνώμη».
«Μας κουνάτε το δάχτυλο και οργίζεστε» είπε και αφού δεν απάντησε επί της ουσίας στις πέντε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε τα δικά του ερωτήματα προς την πτέρυγά της:
– Γιατί νόμιμες επισυνδέσεις με άγνωστα λογισμικά που μπορούν να ενεργοποιηθούν από οποιονδήποτε και οπουδήποτε;
– Ποιες άλλες παρακολουθήσεις έγιναν επί ημερών σας πέραν του κ. Πιτσιόρλα;
– Ήταν ενεργό το λογισμικό Pegasus από το 2016 και χρησιμοποιήθηκε για υπονόμευση των πολιτικών σας αντιπάλων;
– Γιατί αλλάξατε το 2018 το νόμο και αφαιρέσατε το δεύτερο όνομα εισαγγελέα για να διευκολύνετε τις παρακολουθήσεις;
– Γιατί αλλάξατε τον ποινικό κώδικα για να γίνει απλό πλημμέλημα το αδίκημα της υποκλοπής;
– Γιατί αποποινικοποιήθηκε το έστω υπό όρους πλημμέλημα εμπορίας και κατοχής κατασκοπευτικών λογισμικών;
Λάσπη στην ερευνητική δημοσιογραφία
Ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να εξαπολύσει λάσπη κατά του εκδότη του Documento λόγω του μπαράζ αποκαλύψεων της εφημερίδας του χαρακτηρίζοντάς τον «εθνικό συκοφάντη».
Και επέμεινε στα περί τοξικών δημοσιευμάτων στο πλαίσιο ενός «εβδομαδιαίου σίριαλ της αθλιότητας χωρίς ποτέ να δημοσιεύεται κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει αυτούς τους ισχυρισμούς» για να υποστηρίξει ξανά πως «το βάρος της απόδειξης το έχει αυτός που κατηγορείται, όχι αυτός που κατηγορεί».
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μητσοτάκη, οι αποκαλύψεις, που έχουν δημοσιεύσει σχεδόν όλες οι μεγάλες εφημερίδες και ξεκίνησαν από την ομάδα των Reporters United, αποτελούν «ισχυρισμοί χωρίς την παραμικρή απόδειξη και εκτοξεύονται σε μια περίοδο που η Πολιτεία και οι πολίτες έχουν άλλες προτεραιότητες».
Τι ισχυρίστηκε για τις επίμαχες διατάξεις
Νωρίτερα, επιχείρησε να κάνει το μαύρο – άσπρο σε ό,τι αφορά τα επίμαχα άρθρα που έχουν συγκεντρώσει διακομματικά πυρά και σοβαρές ενστάσεις από όλους τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, ανεξάρτητες αρχές και από δημοσιογραφικές ενώσεις εντός και εκτός των συνόρων.
Σχετικά με τη θέσπιση ενημέρωσης του θύματος, που θα μάθει μόνο ότι παρακολουθούνταν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αλλά όχι και τους λόγους της παρακολούθησής του, μετά από τρία χρόνια, ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως «το πρωτόκολλο καταργεί την έως τώρα υποχρεωτική και χωρίς χρονική προθεσμία καταστροφής του υλικού της επισύνδεσης. Ο φάκελος θα κρατείται μετά από δέκα χρόνια και θα συντάσσεται έκθεση. Αν κάποιος αμφισβητήσει τους λόγους της παρακολούθησης θα μπορεί να την προσβάλει ως άδικη».
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια σειρά από «τομές» με πρώτη τη ρύθμιση για τον διοικητή της ΕΥΠ. «Από εδώ και στο εξής θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός. Ούτε δημοσιογράφοι, ούτε ιδιώτες μάνατζερ κ. Τσίπρα. Το ακούσατε καλά;» είπε .
Πρόσθεσε ότι «τίθενται επάλληλα φίλτρα ελέγχου σε κάθε νόμιμη άρση του απορρήτου. Το αίτημα πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια την αναγκαιότητα της άρσης και θα πρέπει να συμφωνούν δύο και όχι ένας εισαγγελέας».
Επανέλαβε το επιχείρημα ότι με ν/σ «απαγορεύονται πλήρως οι χρήσεις κακόβουλων λογισμικών από οποιονδήποτε ιδιώτη. Η λειτουργία τέτοιων λογισμικών στο εξής θα συνιστά κακούργημα και θα επιφέρει ως δέκα έτη κάθειρξη. Αλλά και η εμπορία και η κατοχή επανέρχεται στον ποινικό κώδικα από τον οποίο εξοβελίστηκε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2019».
Τέλος, «συστήνεται ακαδημία πληροφοριών και αντικατασκοπίας για την εκπαίδευση και επιμόρφωση των στελεχών ενώ αποκτά η ΕΥΠ μονάδα εσωτερικού ελέγχου».