Πρόταση ψηφίσματος ΜΕΤΑ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ στο 38ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ (6-8/12/2022)

Όπως είναι γνωστό, κρίθηκε αντισυνταγματική, από το αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η παράταση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022 του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές του Υπουργείων Υγείας, καθώς και στις κοινωνικές δομές του Εσωτερικών, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ΟΤΑ, λόγω ελλείψεως επαναξιολογήσεως του μέτρου.

Η σχετική απόφαση του ΣτΕ στέλνει στον κάλαθο των αχρήστων την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης περί ύπαρξης επιδημιολογικών και επιστημονικών δεδομένων που επιβάλουν το αντιεπιστημονικό μέτρο των αναστολών εργασίας όλων αυτών των εργαζομένων, με το αιτιολογικό την προστασία των ασθενών και των ανθρώπων που κάνουν χρήση αυτές τις δομές.

Αποδείχθηκε ότι το συγκεκριμένο δεν αποσκοπούσε στην προστασία των ασθενών αντιθέτως αποτέλεσε ωμό εκβιασμό για εργαζόμενους που καθημερινά μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 έδιναν μάχη μέσα σε ανθυγιεινούς χώρους εργασίας και οδήγησε στην παραπέρα υποβάθμιση των δομών υγείας και πρόνοιας.

Ταυτόχρονα το συγκεκριμένο μέτρο οδήγησε στην εξαθλίωση των συναδέλφων που δεν είχαν και δεν έχουν εμβολιαστεί, αφού όχι μόνο τους στέρησε τη δουλειά και το μισθό στα Νοσοκομεία και τις Κοινωνικές Δομές του δημοσίου και των ΟΤΑ, αλλά τους απαγόρευε να ασκήσουν ιδιωτικό έργο για την επιβίωσή τους.

Μετά από την παραπάνω δικαστική απόφαση καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει τα παρακάτω θέματα:

  • Να καταργηθεί νομοθετικά το μέτρο και να επιστρέψουν άμεσα στις εργασίας τους όσοι βρίσκονται σε αναστολή στο δημόσιο.

  • Να επαναπροσληφθούν οι συνάδελφοι επικουρικοί και συμβασιούχοι που δεν είχαν εμβολιαστεί και απολύθηκαν.

  • Να επιστραφούν στους συναδέλφους που είχαν τεθεί σε αναστολή οι μισθοί τους και να αναγνωριστεί ο χρόνος αυτός ως συντάξιμος.

  • Να μην απολυθεί κανένας από τους συμβασιούχους επικουρικούς που είχαν προσληφθεί προς αναπλήρωση όσων ήταν σε αναστολή και αρχικά είχαν προσληφθεί ως τριμηνίτες αλλά έχουν πάρει παράταση ως το τέλος του 2022. Οι συνάδελφοι έχουν πλέον εμπειρία, καλύπτουν υπαρκτά κενά, πέρα από αυτά των αναστολών εργασίας, αφού μόνο στα Νοσοκομεία τα κενά είναι της τάξης άνω του 30% των οργανικών θέσεων και ζητούμε να πάρουν ετήσια παράταση ως το τέλος του 2023 μαζί με τους υπόλοιπους επικουρικούς, στην κατεύθυνση της μετατροπής όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και την μονιμοποίηση τους.

Παράλληλα συνεχίζουμε τον αγώνα για Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλους χωρίς προσχώματα και εμπόδια που να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες και ενάντια στις πολιτικές που βαθαίνουν την εμπορευματοποίηση του δημόσιου αγαθού της υγείας, παραδίνουν υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα και γιγαντώνουν τον επιχειρηματικό τομέα της υγείας.