Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων
Κέντρων Κοινότητας και Παρακολουθημάτων

Βρισκόμαστε μόλις λίγους μήνες πριν τη λήξη των προγραμμάτων ΕΣΠΑ Κέντρα Κοινότητας (μέχρι τέλος του 2023 με βάση τον προηγούμενο σχεδιασμό) και το μέλλον των θέσεων εργασίας για τους χίλιους και πλέον εργαζόμενους στις δομές αυτές που υπάγονται στους δήμους (240 συνολικά, όπου περιλαμβάνονται Κέντρα Κοινότητας, Κέντρα Ένταξης Μεταναστών, Παραρτήματα Ρομά και 2 κινητές μονάδες), προδιαγράφεται εξαιρετικά αβέβαιο. Στα νέα Περιφερειακά Προγράμματα μέχρι το 2027, στα οποία είχαν υπαχθεί τα προηγούμενα πέντε χρόνια τα Κέντρα Κοινότητας και τα παραρτήματά τους από το 2017, γίνεται μόνο μια γενική και αόριστη αναφορά σε ένα βάσει αξιολόγησης “νέο μοντέλο παροχής υπηρεσιών” στο επίπεδο της κοινότητας με έτος έναρξης το 2025, ενώ για το 2024 δεν αποσαφηνίζεται το τι θα γίνει. Δεν είναι ωστόσο δύσκολο να αντιληφθούμε πως το τι θα χρεώσουν επιπλέον θα εξαρτηθεί από κάποια μελέτη, εννοώντας το κατά πόσο τα Κέντρα Κοινότητας «πιάνουν τους δείκτες», όπως όταν αναφερόμαστε σε δείκτες πωλήσεων των πολυεθνικών. Άλλωστε, η κοινωνική πολιτική για την ΕΕ και τις κυβερνήσεις δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από εμπόριο. Πολύ περισσότερο, δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στη διατήρηση των θέσεων εργασίας των ήδη εργαζόμενων στις δομές αυτές, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι κοινωνικοί επιστήμονες (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι), ενώ σε κάποιες δομές υπάρχουν και διαμεσολαβητές, νοσηλευτές, παιδαγωγοί, οικονομολόγοι και διοικητικοί.

Η δουλειά των εργαζομένων στα Κέντρα Κοινότητας και τα παρακολουθήματά τους είναι δύσκολη και απαιτητική, αφού ως επί το πλείστον έχουν να κάνουν με ανθρώπους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, με κίνδυνο την περιθωριοποιήσή τους (Ρομά, ΑμεΑ, εξαρτημένα άτομα, μακροχρόνια άνεργοι άνω των πενήντα, ηλικιωμένοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία, άτομα στα όρια της φτώχειας κ.ά.). Πολύ συχνά δε, η σωρεία των διοικητικών καθηκόντων σαμποτάρει τη λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας, εξουθενώνει εργασιακά τους συναδέλφους, ακυρώνει το σύνολο του επιστημονικού προσωπικού των δομών και βάζει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να ταλαιπωρούνται ακόμα περισσότερο μόνο και μόνο για να παίξει η κυβέρνηση το επικοινωνιακό παιχνίδι της δήθεν ψηφιοποίησης των υπηρεσιών.

Αντί λοιπόν να ενισχυθούν οι δομές με επιπλέον προσωπικό, φαίνεται ότι ούτε το μέλλον των Κέντρων Κοινότητας διασφαλίζεται ούτε οι θέσεις εργασίας μας. Αν κι εφόσον από την ‘αξιολόγηση’ του προγράμματος εγκριθεί η συνέχισή του υπό νέα μορφή, καταλαβαίνουμε ότι θα είναι και με νέο προσωπικό. Τα περί εξόδου από το καθεστώς συγχρηματοδότησης (δηλαδή ένταξης στο κρατικό προϋπολογισμό ή την ιδιωτικοποίησή τους) συνιστούν κοροϊδία σε βάρος των εργαζομένων. Οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης έχουν ως προτεραιότητα την “πράσινη μετάβαση” και όχι την κοινωνική πολιτική. Ουσιαστικά, ΕΕ και η κυβέρνηση ονομάζουν «κοινωνική πολιτική και καταπολέμηση της φτώχειας» την ταξική πολιτική κι αναπαραγωγή της φτώχειας. Για τους παραπάνω λόγους, οι εργαζόμενοι που στελεχώνουμε τα Κέντρα Κοινότητας και τα παρακολουθήματά τους, όλοι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, προχωράμε σε Πανελλαδική Προειδοποιητική 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στις 7/12/2022 και ζητάμε την παροχή συνδικαλιστικής κάλυψης από την ΑΔΕΔΥ στο φορέα μας, το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Κοινότητας και Παρακολουθημάτων (ΠΑΝΣΕΚΚ).

Διεκδικούμε:

• Ένταξη των Κέντρων Κοινότητας και των Παρακολουθημάτων τους στον Κρατικό προϋπολογισμό. Μονιμοποίηση και επέκταση των Δομών.

• Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυξήσεις στους μισθούς κι επιστροφή του 13ου και του 14ου μισθού.

• Αναθεώρηση των σχετικών ΚΥΑ για τα Κέντρα Κοινότητας. Άμεσα να γίνουν προσλήψεις προσωπικού. Απελευθέρωση και προστασία των ειδικοτήτων.

• Καμία εφαρμογή/συνολική ανατροπή του νόμου Χατζηδάκη κι όλης της αντεργατικής κι αντισυνδικαλιστικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης.