Φωτογραφία | Ο πιγκουίνος του Μαγγελάνου (Spheniscus magellanicus), που είναι ένα είδος πιγκουίνου που ζει στη Νότια Αμερική. Αναπαράγεται στην παράκτια περιοχή της Παταγονίας, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής, της Χιλής και των Νήσων Φόκλαντ, ενώ μερικοί από αυτούς τους πιγκουίνους μεταναστεύουν στην Βραζιλία και την Ουρουγουάη, όπου περιστασιακά συναντώνται τόσο βόρεια, μέχρι το Εσπιρίτο Σάντο. Είναι το πιο πολυάριθμο είδος του γένους Σφηνίσκος Μαγγελάνος Πιγκουίνος. Έλαβε το όνομά του από τον Πορτογάλο εξερευνητή Φερδινάνδο Μαγγελάνο, ο οποίος πρώτος εντόπισε το είδος αυτό των πτηνών, το 1520

Ο βρετανικός στρατός έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που επιδιώκουν να μειώσουν τις συγκρούσεις στην περιοχή του Νότιου Ατλαντικού | Πηγή: Κοσμοδρόμιο

Χθες, η Αργεντινή κατήγγειλε την ανακοίνωση για νέες στρατιωτικές ασκήσεις στα Νησιά Φώκλαντ (Μαλβίνες για τους Αργεντινούς) που θα πραγματοποιήσει ο βρετανικός στρατός πεζικού από κοινού με τις δυνάμεις ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου υπό το πρόσχημα της «ειρηνευτικής αποστολής».

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής «θα πραγματοποιήσει μια ισχυρή επίσημη διαμαρτυρία ενώπιον του Ηνωμένου Βασιλείου», καθώς η άσκηση «αποτελεί μια αδικαιολόγητη επίδειξη δύναμης και μια σκόπιμη απόκλιση από τις εκκλήσεις πολλών διεθνών ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (UNGA)».

Η άφιξη στρατευμάτων του Κοσσυφοπεδίου στον Νότιο Ατλαντικό παραβιάζει το ψήφισμα 31/49 του ΟΗΕ, το οποίο προτρέπει την Αργεντινή και το Ηνωμένο Βασίλειο να μην υιοθετήσουν μονομερείς αποφάσεις που συνεπάγονται την εισαγωγή αλλαγών στην κατάσταση των νησιών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαπραγμάτευσης.

Η βρετανική στρατιωτική παρουσία έρχεται επίσης σε αντίθεση με το ψήφισμα 41/11 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη «ζώνη ειρήνης και συνεργασίας στον Νότιο Ατλαντικό», που προτρέπει τα κράτη να σέβονται τον Νότιο Ατλαντικό ως «ζώνη ειρήνης και συνεργασίας» μειώνοντας τη στρατιωτική τους παρουσία σε αυτήν την περιοχή.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής υπενθύμισε επίσης ότι η χώρα δεν αναγνωρίζει τη μονομερή διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το 2008, αφού η Αργεντινή ψήφισε υπέρ του ψηφίσματος 1244 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το 1999, το οποίο έχει στοιχεία που σχετίζονται με το ζήτημα των Μαλβινών, ιδίως όσον αφορά την περιφερειακή ακεραιότητα και επίλυση διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων.

Η σύγκρουση για το νησιωτικό σύμπλεγμα ξεκίνησε το 1829, όταν η κυβέρνηση της Αργεντινής συγκρότησε την Πολιτική και Στρατιωτική Διοίκηση των Μαλβινών. Το 1833, ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέλαβε το αρχιπέλαγος και έδιωξε τους κατοίκους και τις τοπικές αρχές.

Τελικά, η Αργεντινή και το Ηνωμένο Βασίλειο συγκρούστηκαν για τα νησιά στον λεγόμενο Πόλεμο των Φώκλαντ, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1982 με την απόβαση των στρατευμάτων της Αργεντινής στο αρχιπέλαγος και έληξε με την παράδοσή τους στις βρετανικές δυνάμεις τρεις μήνες αργότερα. Σε αυτόν τον πόλεμο, σκοτώθηκαν 649 Αργεντινοί, 255 Βρετανοί και 3 νησιώτες.