«Μετά από δύο συνεχείς αποτυχημένες προσπάθειες να ανοίξουν τα καταστήματα τις Κυριακές 6 Νοεμβρίου (λόγω κακοκαιρίας) και 13 Νοεμβρίου (λόγω Μαραθωνίου) και παρότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις έχουν καταργηθεί νομοθετικά από την ίδια τη σημερινή κυβέρνηση, η εμμονή της να ικανοποιεί συνεχώς τα αιτήματα των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων, πολυκαταστημάτων και malls, την οδήγησε σε νέα προκλητική απόφαση: να ανοίξουν τα καταστήματα την Κυριακή 27 Νοεμβρίου… Εμείς ως εργαζόμενοι αντιστεκόμαστε σε αυτόν τον παραλογισμό και καταγγέλλουμε την εμμονή της Κυβέρνησης για άνοιγμα των καταστημάτων την επόμενη Κυριακή 27/11/2022. Μια εμμονή που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Κυβέρνηση ετοιμάζει την πλήρη και χωρίς όρια απελευθέρωση της Κυριακής», υπογραμμίζει ανάμεσα στα άλλα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) με αφορμή την απεργία που προκήρυξε και πραγματοποιούν, την Κυριακή 27 Νοέμβρη, οι εμποροϋπάλληλοι σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, καλεί «για μια ακόμα φορά τις εργοδοτικές ενώσεις των μικρομεσαίων να συγκροτήσουμε ένα ισχυρό κοινό μέτωπο, τόσο για τις Κυριακές όσο και για τη ομαλή λειτουργία του κλάδου, υπογράφοντας εθνική κλαδική ΣΣΕ».

«Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι 25 Νοέμβρη είναι η γνωστή BLACKFRIDAY και 28 Νοέμβρη το CΥBERMONDAΥ. Έτσι οι μεγαλέμποροι εξασφάλισαν ένα τετραήμερο που θα ξεστοκάρουν και θα εκτοξεύσουν τους τζίρους τους, ενώ χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι ήδη λιώνουμε μέσα σε καταστήματα και αποθήκες από τις ατελείωτες υπερωρίες. Αρκεί να θυμίσουμε ότι οι εργοδότες τεστάρουν τις φυσικές αντοχές και τα όρια μας, όπως οι συνάδελφοι στον Κωτσόβολο που πέρασαν από stresstests με ωράριο μέχρι τις 23:00 ή οι εκατοντάδες συνάδελφοι στο εκπτωτικό στα Σπάτα και σε άλλες περιοχές, που εργάστηκαν όσες Κυριακές ήθελε η εργοδοσία από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. Κι έτσι σχεδιάζουν να συνεχίσουμε! Με δουλειά τις Κυριακές, ωράρια & προγράμματα που σμπαραλιάζουν κάθε οικογενειακό & προσωπικό μας προγραμματισμό. Ένας πραγματικός εφιάλτης με εορταστικό ωράριο, απογραφές και τις εκπτώσεις στις αρχές Γενάρη», τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (ΣΕΑ), η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

ΕΚΑ: Η Κυριακή είναι αργία και ανήκει στο λαό | Λέμε ΟΧΙ στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

«Υπάρχει ένοχος για αυτή την κατάσταση. Να θυμηθούμε πως έχει προηγηθεί η περίοδος από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο που σε πολλές περιπτώσεις τα καταστήματα άνοιξαν 32 Κυριακές βάσει του ν. 4472/2017 που ψήφισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και διατηρεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Έπεται συνέχεια με την έναρξη του εορταστικού ωραρίου και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές μέσα στον Δεκέμβρη. Όλες λοιπόν οι κυβερνήσεις μαζί με την εργοδοσία δεν χάνουν την ευκαιρία οπότε μυριστούν κέρδη να χτυπήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, να μην λογαριάσουν ούτε τον ελεύθερο χρόνο ούτε την υγεία των εργαζομένων», επισημαίνει από την πλευρά της η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, και προσθέτει: «Είναι φανερή η απουσία Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο Εμπόριο που θα βάζει ένα δίχτυ προστασίας για κάθε εργαζόμενο, για το μισθό, τις ώρες εργασίας και άλλους όρους που θα μας εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή δουλειά και ζωή» (Πηγή: Αlterthess).

«Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας καταργεί ακόμα και το βασικό δικαίωμα και ανάγκη του κάθε εργαζόμενου/ης για πλήρη ξεκούραση στο τέλος της εργάσιμης εβδομάδας. Μας κάνει πλήρως αναλώσιμους, αδιαφορώντας για την υγεία μας, την ξεκούραση, τη δυνατότητα να μπορούμε να ευχαριστηθούμε μία μέρα με τους δικούς μας ανθρώπους κάνοντας ό,τι μας γεμίζει περισσότερο. Ταυτόχρονα, ικανοποιεί πλήρως το χατίρι των μεγάλων καταστημάτων και επιχειρήσεων του εμπορίου, ανοίγοντας το δρόμο για να πάρουν ακόμα μεγαλύτερο μέρος της πίτας των τζίρων των εορτών και της Black Friday», σημειώνει από την πλευρά του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ) τονίζοντας ότι:  «Όλο αυτό οδηγεί τελικά στη γιγάντωση των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και δεν θα φέρει καμία “αύξηση θέσεων εργασίας”, αλλά ακριβώς το ανάποδο. Με λιγότερους εργαζόμενους/ες και αύξηση της πίεσης και της εντατικοποίησης της δουλειάς τα αφεντικά θέλουν να βγάλουν τα “σπασμένα” της κρίσης και της πανδημίας πάνω στην πλάτη μας».


Τα καταστήματα της Χίου θα παραμείνουν κλειστά την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή, ο Εμπορικός Σύλλογος Χίου. Ο Σύλλογος, σύμφωνα με τον «Αστραπάρη» καυτηριάζει την απόφαση της κυβέρνησης, που μετέθεσε δύο φορές την συγκεκριμένη κυριακάτικη εργασία και την καταγγέλλει ότι υπακούει στις απαιτήσεις των πολυεθνικών. Αναλυτικά: «Μετά την αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, η οποία προσέκρουσε στην μαζική αντίδραση του εμπορικού κόσμου της χώρας και με κυβερνητικό πρόσχημα την κακοκαιρία μετατέθηκε για την επόμενη Κυριακή και ξανά αναβλήθηκε λόγω μαραθωνίου Αθήνας ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό υπέρ των λίγων μεγάλων επιχειρήσεων. Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση υπακούοντας στις απαιτήσεις των πολυεθνικών και εφαρμόζοντας το σχέδιό της για πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας βάζει από το παράθυρο την Κυριακή 27 Νοέμβρη. Δεν χρειαζόμαστε και δεν θέλουμε μαύρες Κυριακές».