Στη φωτογραφία της ημέρας, αυτή του φωτορεπόρτερ Νίκου Πηλού, ο όποιος βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για σωρεία κακουργημάτων | Διαβάστε σχετικά: Δυο μέρες μετά αντέδρασε και η ΕΣΗΕΑ στη σύλληψη του Νίκου Πηλού στα Προσφυγικά – Media TV News

Νίκος Πηλός: αντιμέτωπος με κατηγορίες για σωρεία κακουργημάτων

Ο φωτορεπόρτερ Νίκος Πηλός συνελήφθη το απόγευμα της Τετάρτης (22/11) στα Προσφυγικά, της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, την ώρα που κάλυπτε την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην περιοχή | Πηγή:  20/20 Magazine

Ο Νίκος Πηλός μεταφέρθηκε στην ΓΑΔΑ, όπου και κρατήθηκε μέχρι τις 2 τα ξημερώματα, ενώ στην πλάτη του έχουν φορτωθεί σωρεία κακουργηματικών κατηγοριών.

Ο φωτορεπόρτερ μίλησε την Πέμπτη (23/11) στον ραδιοφωνικό σταθμό 105,5 «Στο Κόκκινο» και περιέγραψε τι ακριβώς συνέβη.

«Ανέβηκα στην ταράτσα των Προσφυγικών για να πάρω ανάσα –καθώς είχε γίνει χρήση χημικών εντός του κτιρίου από τις αστυνομικές δυνάμεις– αλλά και για να είμαι διακριτός. Την ώρα της συνέλευσης βρισκόμουν στον δεύτερο όροφο προκείμενου να καλύψω τα γεγονότα», είπε ο φωτορεπόρτερ και συμπλήρωσε πως ενημέρωσε τους αστυνομικούς για την ιδιότητά του και παρ’ όλα αυτά των προσήγαγαν.

«Στους αστυνομικούς δήλωσα την ιδιότητα μου παρ’ όλα αυτά με προσήγαγαν και μου έχει απαγγελθεί σωρεία κακουργηματικών κατηγοριών».

Οι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν είναι οι εξής: Βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων. Διατάραξη κοινής ειρήνης σε συνδυασμό με πρόκληση σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία. Απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία. Φθορά ξένης ιδιοκτησίας από κοινού. Άλλες κατηγορίες περί όπλων, εκρηκτικών υλών, φωτοβολίδων και βεγγαλικών

Αυτές οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε όλους τους προσαχθέντες από την επιχείρηση στα προσφυγικά και δεν είναι ακόμα γνωστό ποιες από όλες, αν όχι όλες, θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Νίκος Πηλός.

Ο φωτορεπόρτερ είχε δηλώσει ότι, μετά από κάλεσμα για ανοιχτή συνέλευση από την Κοινότητα Κατειλημμένων Προσφυγικών, πήγε στα Προσφυγικά. Ήταν εκεί από τις 15.30 και κανείς δεν τον ενόχλησε.

Η σύλληψη ενός δημοσιογράφου την ώρα που εκείνος προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του και ενώ έχει γνωστοποιηθεί στις αρχές η ταυτότητά του, εγείρουν έντονους προβληματισμούς τόσο για το καθεστώς (αν)ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, η οποία κατά την κυβέρνηση δεν υφίσταται, τόσο και για την εκπαίδευση των αστυνομικών, που προχωρούν σε σωρηδόν συλλήψεις, χωρίς κανένα, όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις, κριτήριο.

Ο Νίκος Πηλός είναι ένας βραβευμένος και παγκόσμιας φήμης φωτορεπόρτερ, ο οποίος μέσω του έργου του έχει καλύψει σημαντικά γεγονότα του 21ου αιώνα, όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, το προσφυγικό και πολλά άλλα.

Η σύλληψη του προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, καθώς τόσο χρήστες του διαδικτύου όσο και η διεθνής κοινότητα έσπευσαν να καταδικάσουν το περιστατικό.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας καταδίκασε το περιστατικό και κατήγγειλε τη «βίαιη παρεμπόδιση στη δουλειά και την παράνομη κράτηση του Νίκου Πηλού, καθώς και την κατασταλτική ενέργεια της προσαγωγής του που στόχο έχουν τη λογοκρισία την οποία πασχίζει επιβάλλει η κυβέρνηση στους δημοσιογράφους τους φωτορεπόρτερ και τους καμεραμάν ιδιαίτερα όταν οι κατασταλτικοί κρατικοί μηχανισμοί βρίσκονται σε δράση».

«Από το πρωί της Τρίτης 22/11 η αστυνομία πραγματοποιεί επιχείρηση στα “Προσφυγικά” της λεωφόρου Αλεξάνδρας στην Αθήνα. Από την έναρξη της επιχείρησης η αστυνομία ήταν ιδιαίτερα προκλητική με τους φωτορεπόρτερ, τους καμεραμάν και τους δημοσιογράφους που κάλυπταν το ρεπορτάζ.

Επικαλούμενοι εντολή εισαγγελέα, επιχείρησαν να παρακωλύσουν την εργασία τους απειλώντας τους με προσαγωγή. Το απόγευμα και ενώ υπήρξε ξανά ένταση στα προσφυγικά, με την αστυνομία να εισβάλλει εκ νέου πραγματοποιώντας προσαγωγές, συνάδελφός μας ο οποίος βρισκόταν εντός του κτιρίου, καλύπτοντας τα γεγονότα, παρά το γεγονός ότι δήλωσε την ιδιότητά του στις αστυνομικές δυνάμεις, προσήχθη και αυτός. 

Καταγγέλλουμε τη βίαιη παρεμπόδιση του συναδέλφου να δουλέψει και την κατασταλτική ενέργεια της προσαγωγής του, που στόχο έχουν τη λογοκρισία, την οποία
πασχίζει να επιβάλλει η κυβέρνηση στους δημοσιογράφους, τους φωτορεπόρτερ και τους καμεραμάν, ιδιαίτερα όταν οι κατασταλτικοί κρατικοί μηχανισμοί βρίσκονται σε δράση. 

Λογοκρισία με βάση το νόμο Λιβάνιου και το αναθεωρημένο άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα. 

Οι  επιδιώξεις τους έχουν γενικότερη στόχευση, την μη καταγραφή από φωτορεπόρτερ καμεραμάν και δημοσιογράφους της βάρβαρης κρατικής κατασταλτικής δράσης και την αποσιώπηση της για να μην ενημερώνεται ο λαός για την κρατική βαρβαρότητα, να μην συνειδητοποιεί ότι η αντιλαϊκή πολιτική συνοδεύεται διαχρονικά από την ένταση της κρατικής καταστολής, να μην συνειδητοποιεί τον αντιλαϊκό ρόλο του κράτους.

Η προσαγωγή του συναδέλφου δε στόχευε μόνο το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, αλλά γενικά την ενημέρωση. 

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του συναδέλφου μας. Δηλώνουμε ότι δεν ανεχόμαστε και ούτε θα υποκύψουμε στις απαιτήσεις κράτους και κυβερνήσεων να κρύβουμε από το λαό την αντιλαϊκή πολιτική και την κατασταλτική βαρβαρότητα, επειδή έτσι θέλουν οι κυβερνήσεις και το κράτος. Δεν θα κάνουμε τη δουλειά μας καθ’ υπόδειξη της αστυνομίας και της εκάστοτε κυβέρνησης. 

Καλούμε τις ενώσεις του κλάδου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στο συνάδελφο καταδικάζοντας την παρεμπόδισή του να κάνει τη δουλειά του και την προσαγωγή του και να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωσή του. Η τρομοκρατία στους εργαζόμενους δε θα περάσει. 

Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας»

Η ανακοίνωση της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου

Έντονη ήταν και η αντίδραση της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, η οποία επισήμανε ότι «θα επιδιώξει άμεσα συναντήσεις με φορείς για να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των δημοσιογράφων, ανταποκριτών και μη, κατά την εκτέλεση του έργου τους με ασφάλεια και χωρίς περιορισμούς».

«Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου καταδικάζει απερίφραστα την προσαγωγή και κράτηση για πάνω από τέσσερις ώρες ήδη του συναδέλφου μας και μέλος της Ένωσής μας Νίκου Πηλού.

Ο φωτορεπόρτερ βρισκόταν στην περιοχή «Προσφυγικά» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας για ρεπορτάζ, όταν έγινε επιχείρηση της αστυνομίας και προσήχθη, παρότι έκανε γνωστή την ιδιότητά του.

Θέτουμε τις αρχές προ των ευθυνών τους και τις καλούμε να αφεθεί άμεσα ελεύθερος ο συνάδελφός μας.

Η Ένωση θα επιδιώξει άμεσα συναντήσεις με φορείς για να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των δημοσιογράφων, ανταποκριτών και μή, κατά την εκτέλεση του έργου τους με ασφάλεια και χωρίς περιορισμούς.
Το ΔΣ της ΕΑΞΤ»
.

Το International Press Institute (IPI), επίσης, με ανάρτηση του στο Twitter, κάλεσε τις ελληνικές αρχές να απελευθερώσουν τον Νίκο Πηλό τονίζοντας ότι «θα έπρεπε να έχει αφεθεί ελεύθερος μόλις διαπιστώθηκε η ιδιότητά του».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Με σφοδρότητα έσπευσε και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να καταδικάσει τη σύλληψη του Νίκου Πηλού, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με το περιστατικό, τονίζοντας πως πρόκειται για κίνηση άκρως ανησυχητική.

Εχθές ο φωτορεπόρτερ Νίκος Πηλός κρατήθηκε επί ώρες στη ΓΑΔΑ χωρίς να του δοθεί το δικαίωμα της επικοινωνίας και χωρίς οι συνάδελφοί του να έχουν τρόπο να μάθουν τον λόγο της προσαγωγής του.

Παρά την έντονη αντίδραση της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, ο φωτορεπόρτερ αποχώρησε από τη ΓΑΔΑ στις 2 το βράδυ και ενώ του είχαν φορτώσει τον μισό ποινικό κώδικα.

Πρόκειται για ένα άκρως ανησυχητικό περιστατικό που έρχεται να προστεθεί σε πολλά άλλα τέτοια γεγονότα κατά δημοσιογράφων τα τελευταία χρόνια.

Αυτή είναι η αντίληψη της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα ΜΜΕ. Προσπαθεί να ελέγξει με κάθε τρόπο και σε κάθε επίπεδο με εκφοβισμό και απειλές τον Τύπο συνολικά και δημοσιογράφους που κάνουν τη δουλειά τους προσωπικά“.