Την Παρασκευή 12 Μάρτη 2021 αυτοκίνητο της ασφάλειας της Ντόρας Μπακογιάννη (όπως ανακοίνωσε η ίδια δύο μέρες μετά) με οδηγό αστυνομικό από την Γενική Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων της ΕΛΑΣ και επιβάτη συνάδελφο του, επιχειρώντας να εισέλθει παράνομα στην είσοδο της Βουλής (κατερχόμενο την Βασιλίσσης Όλγας έστριψε αριστερά σε σημείο που δεν επιτρέπεται) χτύπησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον 23χρονο Ιάσονα Λαλαούνη, μοτοσικλετιστή που κινούνταν κανονικά στο αντίθετο ρεύμα έχοντας πράσινο και φορώντας κράνος.

Λίγες ώρες μετά ο Ιάσονας εξέπνευσε και η οικογένεια του χάρισε ζωή σε επτά συνανθρώπους μας δωρίζοντας τα όργανα του παιδιού της.

Πρόκειται πιθανά για την πιο βιντεοσκοπημένη τροχαία σύγκρουση στην Ελλάδα με εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν δει από πολλαπλές γωνίες τι ακριβώς συνέβη.

Όμως όλα αυτά τα εκατομμύρια δεν είχαν μάτια εισαγγελέα…  Γιατί αυτοί δεν βλέπουν σαν και μας.

Τον Σεπτέμβρη του 2021 ο εισαγγελέας πρωτοδικών Απόστολος Ανδρέου απέδωσε στο δράστη την κατηγορία της «ανθρωποκτονίας από αμέλεια» και τον παρέπεμψε να δικασθεί για πλημμέλημα…

Στις 20 Ιανουαρίου 2022, η πρώτη δικάσιμος στο Τριμελές πλημμελειοδικείο δεν πραγματοποιήθηκε… λόγω παρελεύσεως του ωραρίου. Άλλες σοβαρότερες υποθέσεις από τον φόνο ενός 23χρονου είχαν προτεραιότητα. Αναβολή και νέα δικάσιμος 10 μήνες μετά.

Στις 21 Νοεμβρίου 2022, η δεύτερη (πρώτη) δικάσιμος δεν πραγματοποιήθηκε και πάλι. Αυτή τη φορά ο δικηγόρος του δράστη ασθένησε παραμονή της Δίκης. Στο δικαστήριο προσκομίστηκε βεβαίωση από ιδιώτη γιατρό πως δεν μπορεί να παραστεί γιατί πάσχει από «ασταθή στηθάγχη»… Πρόκειται για τον τρίτο διαδοχικά δικηγόρο που ορίζει ο κατηγορούμενος.

Όπως παρατήρησε η πρόεδρος του δικαστηρίου αυτά τα χαρτιά δεν γίνονται αποδεκτά και «κανονικά» η βεβαίωση θα έπρεπε να προέρχεται από Δημόσιο Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας. Παρ όλα αυτά το δικαστήριο ικανοποίησε το αίτημα αναβολής στέλνοντας πίσω την έναρξη της δίκης ένα ολόκληρο χρόνο, στις 31 Οκτωβρίου 2023. Εύλογος χρόνος για να τεκμηριωθεί αν η στηθάγχη ήταν ασταθής…

Χθες 20 Νοεμβρίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων των Τροχαίων Συγκρούσεων αφιερωμένη παγκόσμια στο θέμα ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

Είναι μία μόνο Ημέρα το χρόνο κι αυτή Κυριακή (να μη λειτουργούν και τα δικαστήρια). Και μάλλον κάποιοι   το μεταφράζουν πως οι υπόλοιπες 364 ανήκουν αποκλειστικά στους δράστες.

Στις 8 Ιουνίου 2022 το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΛΑΣ που έκρινε διοικητικά την υπόθεση αποδέχτηκε ομόφωνα την παραπεμπτική Διαταγή του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων, απέρριψε όλους τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του κατηγορουμένου και του δικηγόρου του επιβάλλοντας του παρ όλα αυτά μια δυσανάλογα μικρή πειθαρχική ποινή αργίας με απόλυση διαρκείας τριών (3) μηνών. Ομόφωνα επίσης το Συμβούλιο αποφάσισε πως ο δράστης μπορεί να παραμείνει στην Υπηρεσία του και πως δεν είναι  αναγκαία η μετάθεση του.

Παρά το ελάχιστο ύψος της ποινής που επιβλήθηκε, όλο το σκεφτικό της απόφασης είναι απόλυτα καταδικαστικό για το δράστη και θα αποτελούσε κακό δεδομένο σε μια δίκη που θα γίνονταν σήμερα. Ένα χρόνο – ή όσο χρειαστεί μετά, μια νέα απόφασή από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό ίσως δει τα πράγματα αλλιώς λαμβάνοντας υπ όψιν πέραν από τον Ποινικό Κώδικα, τον ΚΟΚ και όλους τους νόμους και το «Εθιμικό Δίκαιο» όπως ζήτησε ο συνήγορος του δράστη.

– Αλληλεγγύη στην οικογένεια – υπεράσπιση της Αλήθειας και της Μνήμης του Ιάσονα