Πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, 2022 ΓΙΩΡΓΟΣ | ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Συμπληρώθηκαν 49 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Χιλιάδες άνθρωποι, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, κάνουν πορεία στη μνήμη των ανθρώπων που χάρη στην αποφασιστικότητά τους άνοιξαν τον δρόμο για την κατάρρευση της επταετούς στρατιωτικής χούντας | Με πληροφορίες, φωτογραφίες, βίντεο από efsyn.gr, thepressproject.grΓιώργο Καρκατζελάκη, Μιχάλη Κωνσταντόπουλο,  Χρήστο Αβραμίδη

Περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, το αίτημα για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, των ελευθεριών και των δικαιωμάτων, είναι ζωντανό σε ένα ζοφερό κλίμα, λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών και της επιχείρηση συγκάλυψης από την κυβέρνηση. Παράλληλα, επίκαιρο παραμένει και το πρώτο σκέλος του συνθήματος «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», καθώς εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστιες οικονομικές δυσκολίες και αντιμετωπίζουν το πρωτόγνωρο για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα δίλημμα «τρόφιμα ή θέρμανση». Όσον αφορά το θέμα της Παιδείας, το στίγμα της περιόδου δίνει η εμμονή της κυβέρνησης να επιβάλει την πανεπιστημιακή αστυνομία, αλλά και η πριμοδότηση των πάσης φύσεως ιδιωτικών συμφερόντων στην εκπαίδευση.

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία με την οποία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης για την 49η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στην κεφαλή της πορείας προπορευόταν η αιματοβαμμένη σημαία.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI


Οι φοιτητές έφυγαν, οι δυνάμεις των ΜΑΤ… ήρθαν και περικύκλωσαν το Πολυτεχνείο | Αναίτιες προσαγωγές