Μετέτρεψαν την Καρυστία σε βιομηχανικό πάρκο (λειτουργούν ήδη 413 ανεμογεννήτριες, ενώ σχεδιάζονται επιπλέον 287 Α/Γ). Σχεδιάζουν, μέσα από την αυθαίρετη επιτροπή Μπένου, την μετατροπή της καμμένης βόρειας Εύβοιας σε τουριστικό προορισμό για λίγους με τους «πληβείους» αποκλεισμένους. Mε το έτσι θέλω στον Κολοβρέχτη, σε παραγωγική γη, μέσα σε έναν υγροβιότοπο, «φυτεύουν» φωτοβολταϊκά. Δεν ρωτούν την κοινωνία, τους πολίτες, ακόμη και την απαξιωμένη αυτοδιοίκηση. Νιώθουν κυρίαρχοι.

Η φύση προίκισε την Εύβοια και με μεταλλεύματα. Οι κεφαλαιούχοι ενός εξαρτημένου κράτους, την εποχή της ανατέλλουσας εκβιομηχάνισης, είδαν την ευκαιρία: Αγγλογκρηκ, Σκαλιστήρης, Παπαστρατής, Μποδοσάκης, ύστερα το κράτος, εκμεταλλεύτηκαν άνθρωπο και φύση. Αποτέλεσμα; Κέρδος για τους λίγους, ανεξόφλητα χρέη στα ταμεία, εκμετάλλευση της εργασίας, ανοιχτές πληγές στα βουνά και τα δάση, σκουριά στον βυθό: Γερόρεμα, Παρασκευόρεμα, Κούτος (Κοντοδεσπότι), Οροπέδιο Ταναϊδας, Τριάδα. Πρόκειται για ένα μοντέλο ληστρικής «ανάπτυξης» που δεν πρέπει να επιστρέψει.

Σήμερα στην εποχή ενός, παγκόσμιου και εγχώριου, επιθετικού καπιταλισμού που φοράει πράσινα ρούχα, βουνά, δάση, έλατα, νερά, κάμπος, υγρότοποι, ακτές, ό,τι από τα φυσικά δημόσια αγαθά απέμεινε ανέγγιχτο, απειλούνται από την ενεργειακή λαίλαπα. Σε αυτή τη διαδικασία συμπαραστάτης το πολιτικό σύστημα της χώρας που νομοθετεί με fast track διαδικασίες, ερήμην της κοινωνικής βούλησης, την ολοκληρωτική παράδοση της φύσης σε οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Χωρίς καμία τύψη, παίζουν την τύχη του νησιού στη ρουλέτα του παγκόσμιου οικονομικού παιχνιδιού. Τζογάρουν.

Τα καινούρια ρούχα του βασιλιά – κέρδος, δυσκολεύονται όμως να κρύψουν κάποια ερωτήματα: θα λύσουν οι γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες ή τα δεκάδες φωτοβολταϊκά στον κάμπο, το ενεργειακό πρόβλημα, χωρίς πολιτικές εξοικονόμησης (φωτοβολταϊκά στις στέγες. ηλιακά αερόθερμα κλπ.), χωρίς αλλαγή του τρόπου ζωής μας; Γιατί κάθε μήνα τα νοικοκυριά στενάζουν από τα παιχνίδια των κερδοσκόπων; Γιατί να διανοιχτούν δεκάδες χιλιόμετρα δρόμων μέσα σε δασικά οικοσυστήματα; Θα θυσιάσουμε και άλλα δάση μας για να εξορυχθούν υλικά για την περίφημη ηλεκτροκίνηση; Όταν οι ανεμογεννήτριες γεράσουν, πώς θα απομακρυνθούν;

Αυτά οι κοινωνίες φαίνεται ότι τα καταλαβαίνουν. Το αντιλαμβάνεται και η Εύβοια, όπως και άλλοι τόποι: η Βοιωτία, τα Άγραφα, οι Κυκλάδες, η Ήπειρος, κάθε πολίτης που δεν βλέπει την φύση ως συντελεστή για αύξηση του ποσοστού κέρδους.

▬ Από το κάλεσμα «Εξορύξεις, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά στην Εύβοια, να σταματήσει τώρα η ενεργειακή λαίλαπα» της Ομάδας πολιτών για τη διάσωση του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη για πεζοπορία που έγινε, την Κυριακή 13 Νοέμβρη, στην Κεντρική Εύβοια ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά της Εύβοιας και της Σκύρου. Πεζοπορία που ολοκληρώθηκε με μεγάλο συλλαλητήριο στη Χαλκίδα.