Μετά τον πολιτικό σεισμό που προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα η δημοσιοποίηση λίστας με 36 ονόματα ανθρώπων που παρακολουθούνται μέσω μιας συντονισμένης, όπως καταγγέλλεται, επιχείρησης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) και του λογισμικού Predator, το Documento επανέρχεται με νέες συνταρακτικές αποκαλύψεις την Κυριακή,  δημοσιεύοντας και δεύτερη, εκτενέστερη μάλιστα, λίστα με ονόματα προσώπων που φέρεται να βρίσκονται υπό παρακολούθηση,

Σύμφωνα με όσα συνταρακτικά αποκαλύπτει το Documento, οι παρακολουθήσεις εκτείνονταν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι και τον διευθυντή ασφαλείας της ΕΥΠ, σε μια ευθεία παραπομπή σε καθεστωτικές καταστάσεις. Ειδικότερα, υπό παρακολούθησε φέρεται πως είχε τεθεί ο φιλικός και επιχειρηματικός κύκλος της Μαρέβας Μητσοτάκη, η γραμματέας του ανιψιού του πρωθυπουργού και πρώην διευθυντή του γραφείου του, Γρηγόρη Δημητριάδη, η οποία συνδέεται με την ΕΥΠ, σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη, καθώς και η υπεύθυνη του Facebook στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων.

Η πιο εντυπωσιακή, ωστόσο, και ταυτόχρονα ανατριχιαστική αποκάλυψη αφορά στην παρακολούθηση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, η οποία αποτελεί έμμεση παρακολούθηση της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με την οποία ο κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης επικοινωνούσε τακτικά. Την ίδια ώρα, υπό παρακολούθηση είχε τεθεί ο υπαρχηγός της ΕΥΠ, Βασίλης Γκρίζης, καθώς και ο διευθυντής ασφαλείας, Τάσος Παπαγεωργίου, σύμφωνα με νέα αποκάλυψη στην οποία προχώρησε το Σάββατο το documento, με τον αριθμό των ονομάτων που εμπεριέχονται στη νέα λίστα να φτάνει τα 39 πρόσωπα | Πηγή: kosmodromio

Σκάνδαλο υποκλοπών: Καταρρέει το αφήγημα του Μαξίμου | Νέος σεισμός από τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις


Χθες, το Documento κατήγγειλε την παρακολούθηση του εκδότη της εφημερίδας, Κώστα Βαξεβάνη, καθώς και δημοσιογράφων και ανθρώπων που λειτουργούν ως πηγές για την πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών κατήγγειλε το Documento, σημειώνοντας πως πρόκειται για φυσική και ηλεκτρονική παρακολούθηση.

Το διάστημα που είναι σε εξέλιξη η έρευνα του Documento για τις παρακολουθήσεις τόσο ο εκδότης της εφημερίδας όσο και δημοσιογράφοι αλλά και άνθρωποι με τους οποίους έρχονται σε επαφή είναι υπό φυσική και ηλεκτρονική παρακολούθηση. Τις πληροφορίες αυτές έχουν δώσει στην εφημερίδα πρόσωπα τα οποία είναι αξιόπιστα και είναι σε θέση να γνωρίζουν πόσο ανησυχεί και πως κινείται το σύστημα παρακολουθήσεων.

Την 1η Νοεμβρίου του 2022, δηλαδή όταν η ερευνητική ομάδα συγκέντρωνε τα τελευταία στοιχεία πριν τη δημοσίευση της λίστας πρόσωπο το οποίο ήταν σε συχνή επαφή το τελευταίο διάστημα με τον Κ. Βαξεβάνη και για αυτό πιθανολογούσαν ότι αποτελεί πηγή του ή αγγελιοφόρο σε σχέση με το θέμα που ήταν υπό έρευνα ενημερώθηκε από την google ότι το σύστημά του είναι υπό παρακολούθηση. Εντοπίστηκε δηλαδή μια ασυνήθιστη κυκλοφορία από το δίκτυο υπολογιστών του. Γράφει χαρακτηριστικά η google «αυτή η κυκλοφορία ίσως εστάλη από κακόβουλο λογισμικό, μια προσθήκη του προγράμματος περιήγησης ή ένα σενάριο που αποστέλλει αυτόματα αιτήματα. Σε περίπτωση που κάνετε κοινή χρήση της σύνδεσης σας το δίκτυο, ζήτησε τη βοήθεια του διαχειριστή σας».

Το συγκεκριμένο πρόσωπο όμως δεν διατηρεί κανένα δίκτυο υπολογιστών και χρησιμοποιεί μόνο το κινητό του για την αποστολή emails και μηνυμάτων με εφαρμογές. Τεχνικοί στους οποίους έδειξε το συγκεκριμένο μήνυμα της google το Documento, αποφαίνονται ότι από τη στιγμή που το πρόσωπο χρησιμοποιεί ως μοναδική συσκευή το κινητό του υπήρξε προσπάθεια κάποιος να πει στα mail ή τις εφαρμογές του.