Πεζοπορία σήμερα, Κυριακή 13 Νοέμβρη, από συλλογικότητες και σειρά ορειβατικών σωματείων στο δάσος του Ξεροβουνίου, στην Κεντρική #Εύβοια, για την αποτροπή της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης Αιολικών Σταθμών στον ορεινό όγκο Δίρφης – Ξηροβουνίου. Οι πεζοπόροι πέρασαν από τα σημεία που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν οι συνολικά 51 ανεμογεννήτριες (ύψους 150 μέτρων). Είχε σαν σύνθημα «Την Εύβοια και τη Σκύρο δεν τις χαρίζουμε!» και εντάχθηκε στη συλλογική στην καταστροφή στις δύο περιοχές από δήμους, φορείς και συλλόγους, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη #Χαλκίδα.

«Ένα ποτάμι κατεβαίνει απ’ τα βουνά! Ένα ποτάμι από εκπροσώπους και μέλη συλλογικοτήτων για την υπεράσπιση- προστασία της κοινής μας κληρονομιάς από τον “οδοστρωτήρα” των ανεμογεννητριών κατεβαίνει από τα βουνά προς τη Χαλκίδα! Η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή και θα μείνει στην ιστορία. Συλλογικότητες από διαφορετικούς τρόπους, ίσως και με διαφορετικές οπτικές, ενώθηκαν για την υπεράσπιση της κληρονομιάς τους. Σημερα, στην φυσική-ιστορική εποχή μας, αυτή της Ανθρωποκαίνου, ακόμα και ένα δέντρο , μια μέλισσα ή ένα αποτύπωμα της ιστορικής ανθρώπινης επενέργειας στα φυσικά ιστορικά τοπία μας και αν γλιτώσει έχει τεράστια σημασία !! Έχει τεράστια σημασία για τις ζωές μας και για τον πολιτισμό μας ως τέτοιο. Εχει όμως τεράστια σημασία και για εκατομμύρια μορφές ζωής που σήμερα οδηγούνται στην εξαφάνιση! Έχει φυσικά και ένα ευκρινές κοινωνικό υπόβαθρο» | Σχόλιο, φωτογραφίες από facebook Manolis Klontzas

Η Εύβοια σηκώνει ένα τεράστιο, δυσανάλογο βάρος με 714 ανεμογεννήτριες στο νότιο τμήμα της ήδη σε λειτουργία ή σε προχωρημένο στάδιο εγκατάστασης. Ένα μικρό κομμάτι γης σε σχέση με το σύνολο της χώρας έχει μετατραπεί σε βιομηχανικό σκουπιδότοπο, φτωχοποιώντας τον ντόπιο πληθυσμό πλήττοντας την οικονομική δραστηριότητα και την υγεία. Η βίαιη αλλαγή χρήσης γης καταστρέφει επίσης κάθε σκέψη ανάκαμψης στο μέλλον, αφού οι βλάβες που προκαλούνται στο φυσικό περιβάλλον είναι μόνιμες και μη αναστρέψιμες… Στο στόχαστρο βρίσκονται άμεσα και οι τελευταίες περιοχές που έχουν μείνει “καθαρές”, τα δάση τα βουνά και τα οροπέδια της Κεντρικής Εύβοιας, το μισό νησί της Σκύρου, οι σημαντικές περιοχές βόρεια της Δίρφης και ό,τι απέμεινε από την Καρυστία. Στην καταστροφή θα προστεθούν σύντομα και οι περιοχές που επλήγησαν από την μεγαλύτερη φωτιά στην ιστορία της χώρας. Το ρεύμα είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να αλλάξουν άμεσα οι συνθήκες που έχουν καταστήσει το ρεύμα χρηματιστηριακό προϊόν σε βάρος όλων.

Η Δημόσια και προστατευόμενη γη ανήκει σε όλους δεν μπορεί να χαρίζεται με μια υπογραφή από την κεντρική εξουσία σε εργολάβους για τα υπερκέρδη τους. Δεν μπορεί να μένουν εκτός αποφάσεων τα δημοκρατικά εκλεγμένα δημοτικά συμβούλια και οι απόψεις των πολιτών. Δεν μπορούν να γίνονται τεράστιες αλλαγές στην χρήση της γης και στον τρόπο ζωής χωρίς να έχει λόγο ο Ευβοϊκός και ο Σκυριανός λαός (από το κάλεσμα της συλλογικότητας Ελεύθερα Βουνά χωρίς αιολικά για τη σημερινή κινητοποίηση – πεζοπορία στην Κεντρική #Εύβοια για την αποτροπή της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης Αιολικών Σταθμών στον ορεινό όγκο Δίρφης – Ξηροβουνίου).