Πολύ μαζική ήταν η συμμετοχή στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας, σήμερα 9 του Νοέμβρη, ελπιδοφόρο γεγονός για την ανάγκη να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης και να απλωθούν σε κάθε χώρο εργασίας, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε κλάδο, ειδικότητα κλ.π., παντού. Κι αυτό, ώστε να συνεχιστεί το ηχηρό μήνυμα που δόθηκε σήμερα: της αντίστασης και του αγώνα ενάντια στην λεηλασία του εργατικού μόχθου, την πρωτοφανή ακρίβεια αλλά και διεκδίκησης ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς. Ακολουθούν ενδεικτικά κινητοποιήσεις από περιοχές της χώρας.

▬ To ErgasiaNET συμμετέχει στην απεργία που έχουν κηρύξει οι Ενώσεις του Τύπου και των ΜΜΕ, από τις 5πμ. της Τετάρτης 9 Νοέμβρη 2022 μέχρι τις 5μμ. της Πέμπτης 10 Νοέμβρη 2022. Στο πλαίσιο της απεργίας, δημοσιεύει μόνο τις ειδήσεις και τα θέματα που έχουν σχέση με τη γενική απεργία και τις συγκεντρώσεις των Συνδικάτων και των εργαζομένων.

Από το πανό αλληλεγγύης στους απεργούς της «Μαλαματίνα» στη Θεσσαλονίκη | Στο αποτέλεσμα της… μάχης για την επιτυχία της απεργίας: Μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις στις 9/11


Με πληροφορίες,
φωτογραφίες: prin.gr

Με πληροφορίες, φωτογραφίες: prin.grΣτα Γιάννενα πραγματοποιήθηκε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις και πορείες των τελευταίων ετών, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν εργασιακές ενώσεις, σωματεία, σύλλογοι κ.α. Η πορεία που ξεκίνησε να μαζεύεται λίγο μετά τις 10 στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, στην οδό Αβέρωφ, ήταν πολύ μαζική. Εκτός από το μπλοκ του ΕΚΙ, όπου βρίσκονταν οι δυνάμεις το ΠΑΜΕ και τα αναφερόμενα σε αυτό σωματεία, παρουσία είχαν πολλοί ακόμα συνδικαλιστικοί φορείς, σωματεία και πολιτικοί χώροι.

Επίσης, αρκετά καταστήματα της πόλης, και στο κέντρο των Ιωαννίνων, έμειναν κλειστά κατά τις ώρες που κάλεσε ο Εμπορικός Σύλλογος, ενώ άλλα συνέχισαν να είναι κλειστά και αργότερα. Η πορεία ξεκίνησε γύρω στις 11.30 και κατευθύνθηκε προς την κεντρική πλατεία και τους δρόμους του κέντρου. Βασικά συνθήματα και ζητήματα, ήταν αυτά της ακρίβειας και των «επιδομάτων φτώχειας» Όπως χαρακτηρίστηκαν, το θέμα του πολέμου και των συνεπειών του κ.α.

Στην Πρέβεζα έγινε μαζική και μαχητική προσυγκέντρωση των συλλόγου εργαζομένων στο ΚΤΕΛ, του σωματείου Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του σωματείου εργαζομένων στο τουρισμό Πάργας και των Παρεμβάσεων Δημοσίου, η οποία κατέληξε στη συγκέντρωση που καλούσε το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων, το σωματείο οικοδόμων, ο σύλλογος εργαζομένων στους ΟΤΑ και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο. Μετά τη συγκέντρωση και τις ομιλίες πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της πόλης.

Πολύ μεγάλη συγκέντρωση και πορεία και στη Λάρισα που θύμιζε τις πορείες του 2011-12. Για πρώτη φορά, μετά τη διαδήλωση- απεργία του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου Γιαννίτση, Εργατικό Κέντρο (ΠΑΜΕ), ΝΤ ΑΔΕΔΥ και συλλογικότητες πραγματοποίησαν κοινή συγκέντρωση και πορεία. Πολλά πρωτοβάθμια σωματεία είχαν πανό και ξεχωριστά μπλοκ. Επίσης πολλά καταστήματα παρέμειναν κλειστά ενώ στην πορεία συμμετείχαν μα δικό τους μπλοκ οι ΕΒΕ που είχαν προκηρύξει 24ωρη απεργία. Μαζικό ήταν και το μπλοκ των Εργατικών Κινήσεων Παρεμβάσεων.

Στο Ηράκλειο τα πρωτοβάθμια σωματεία πραγματοποίησαν ξεχωριστή συγκέντρωση (Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, σωματείο εργαζομένων στην έρευνα, διάφορες συλλογικότητες). Η κινητοποίησή τους ήταν από τις μεγαλύτερες τα τελευταία χρόνια.

Στα Χανιά η κινητοποίηση ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, με τους εργαζόμενους να συγκεντρώνονται στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και στη συνέχεια να πραγματοποιούν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Δυναμική ήταν η παρουσία του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης αλλά και άλλων πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων. Αρνητικές κρίσεις για τη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων που δεν θέλησε να κλείσει ούτε για ένα δίωρο τα καταστήματα της πόλης.

Πλήθος κόσμου συγκέντρωση στη Ζάκυνθο η κινητοποίηση των σωματείων με σημαντική παρουσία από το Νοσοκομείο, τους συλλόγους εκπαιδευτικών από Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια, περισσότερα από 10 άλλα σωματεία (σύνολο πάνω από 300 άτομα) και μαθητών με συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία Αγ.Μαρκου και πορεία στην πόλη της Ζακύνθου.