Απέφυγε να βρεθεί στη Βουλή όταν συζητήθηκε το πόρισμα της Εξεταστικής για το σκάνδαλο των υποκλοπών, αφού απέρριψε το αίτημα της Επιτροπής Pega του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διερευνά την υπόθεση, και πλέον αρνείται να απαντήσει στην ερώτηση που του έθεσε πριν από λίγες μέρες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κυβερνητικές πηγές, μεταξύ άλλων, ανέφεραν χθες στην efsyn.gr ότι «ο πρωθυπουργός ό,τι ήταν να πει για το θέμα των παρακολουθήσεων το έχει πει». Αυτό που δεν είπαν οι πηγές του Μαξίμου είναι πως εδώ και 4 μήνες που ξεκίνησε αυτή η ιστορία η κοινωνία ακόμη δεν έχει μάθει τους λόγους για τους οποίους βρέθηκε υπό παρακολούθηση ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Θανάση Κουκάκη.

Αίσθηση προκάλεσε πάντως δημοσίευμα του Economist που ήταν ιδιαίτερα επικριτικό για τον πρωθυπουργό και για τη στάση του απέναντι στην Επιτροπή. Οπως γράφει, η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου θα διερευνήσει «εάν το κυβερνών κόμμα χρησιμοποίησε λογισμικό υποκλοπής spyware για να κατασκοπεύει παράνομα πολιτικούς και δημοσιογράφο. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αρνήθηκε ότι αγόρασε το ισραηλινό λογισμικό Predator (το οποίο είναι παρόμοιο με το Pegasus spyware που χρησιμοποιείται από κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων του Μεξικού και της Σαουδικής Αραβίας). Ωστόσο, η απροθυμία των αξιωματούχων να συναντηθούν με τους ανακριτές έχει τροφοδοτήσει τις ανησυχίες ότι το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, ενεπλάκη σε μια προσπάθεια πέρυσι να χακάρει το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.».

Σκάνδαλο υποκλοπών: Όταν η επιτροπή PEGA φτάνει στην Αθήνα για τις παρακολουθήσεις, ο Μητσοτάκης «αγνοείται»

Το καλύτερο, όμως, ο Economist το κρατάει για τη συνέχεια: «Μια έρευνα του ελληνικού Κοινοβουλίου έληξε ξαφνικά τον περασμένο μήνα, αφού βουλευτές της κυβέρνησης μπλόκαραν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης να καλέσουν σημαντικούς μάρτυρες. Περιλάμβαναν διευθυντικά στελέχη στην Intellexa, μια εταιρεία που ελέγχεται από το Ισραήλ με έδρα την Αθήνα που πούλησε την Predator, και τον ανιψιό του κ. Μητσοτάκη, τον τότε επικεφαλής του γραφείου του υπουργικού συμβουλίου. Η ευρωπαϊκή επιτροπή μπορεί να δυσκολευτεί να ξεμπερδέψει έναν τέτοιο ιστό. Αλλά αν βρει στοιχεία ότι η κυβέρνηση βρισκόταν πίσω από τις υποκλοπές, θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τις πιθανότητες του κ. Μητσοτάκη να κερδίσει τις γενικές εκλογές την επόμενη άνοιξη».