7.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Υπ. Εργασίας | Εκδήλωση του Αντί-Λογου με θέμα: «Παγωμένοι μισθοί μια δεκαετία, παγωμένος χειμώνας» (4/11, 3μμ.)

Πρόσφατα

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Εν όψει της Γενικής Απεργίας στις 9 Νοεμβρίου συζητάμε για τη μισθολογική και εργασιακή κατάσταση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τη ληστεία στην αγορά ενέργειας και την απειλή ενός «παγωμένου χειμώνα» για τα λαϊκά στρώματα

Καθώς πλησιάζουμε τόσο προς αυτό που μετ΄ επιτάσεως χαρακτηρίζεται από τα ΜΜΕ ως “ο πιο δύσκολος χειμώνας”, όσο και προς τη γενική απεργία στις 9/11, ως συλλογικότητα εργαζομένων του Υπουργείου κρίνουμε πως χρειάζεται να συζητήσουμε συλλογικά γύρω από όσα δρομολογούνται σε βάρος του βιοτικού επιπέδου και των δικαιωμάτων μας. Και φυσικά, συλλογικά να προετοιμαστούμε και να αγωνιστούμε για να τα αντιμετωπίσουμε.

H ενορχηστρωμένη παρουσίαση του «δύσκολου χειμώνα» επιχειρεί να κρύψει πως και ο προηγούμενος ήταν δύσκολος, όπως και το περασμένο καλοκαίρι και πως αυτή θα είναι η κανονικότητα από δω και μπρος. Και πολύ περισσότερο, όσον αφορά τους/τις δημοσίους υπαλλήλους, υποκρύπτει την υπερδεκαετή συρρίκνωση του εισοδήματος μας, όπως και τη συνολικότερη επιβάρυνση μας με κάθε δυνατό τρόπο καθώς οι υπηρεσίες συνεχίζουν να υποστελεχώνονται και υποχρηματοδοτούνται. Η δαιμονοποίηση του δημοσίου, ως αποδιοπομπαίος τράγος και “αιτία” για τα μνημόνια, μας έχει φέρει στο σημείο ο μισθός του πρωτοδιοριζόμενου να είναι χαμηλότερος από τον κατώτατο μισθό, οι υπάλληλοι να συνεισφέρουμε (με όρους αναδιανομής) πολύ περισσότερα από όσα μας επιστρέφονται και το βιοτικό μας επίπεδο μας να έχει υποχωρήσει περισσότερο συγκρινόμενο ακόμα και με υπαλλήλους σε χώρες που επίσης μπήκαν σε μνημόνια. Ο τρέχων υπερπληθωρισμός μας πλήττει ιδιαίτερα σε σχέση με άλλες κοινωνικές ομάδες.

Πέραν όμως της αμιγώς μισθολογικής κατάστασης, το μεγάλο φαγοπότι στην αγορά ενέργειας έχει και αυτό τον ειδικό του αντίκτυπο. Την ώρα που η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία επιβιώνει (;) με power pass και κάθε άλλο επιδοματάκι, η Πρόεδρος της Κομισιόν υποχρεώθηκε (υποκριτικά) να κάνει λόγο για «κέρδη στις πλάτες των καταναλωτών, που δεν τα είχαν δει ούτε στον ύπνο τους». Και ως συνήθως, η Ελλάδα για άλλη μια φορά έχει τα πρωτεία, καθώς η χονδρική τιμή της μεγαβατώρας είναι η ακριβότερη σε όλη την ΕΕ, ενώ τα καρτέλ στη λιανική πουλάνε με σχεδόν διπλάσια τιμή. Αντίστοιχα στο πετρέλαιο, η Motor Oil κατέγραψε αύξηση 465% στα καθαρά κέρδη το πρώτο εξάμηνο του 2022 και τα ΕΛΠΕ «μόλις» 323% (!) .Όπως και σε τόσες άλλες περιπτώσεις (πχ Αττική Οδός πέρσι), η ιδιωτικοποίηση της παροχής ενέργειας οδηγεί σε πολύ χειρότερα αποτελέσματα για όλους. Εξίσου σημαντικά όμως, γίνεται σαφές πως η θέσπιση ενεργειακών υπευθύνων στο Δημόσιο και η στοχοθεσία για μείωση της κατανάλωσης υπό την απειλή περικοπής στη χρηματοδότηση αποτελούν υποκρισία, αλλά και νέο πεδίο επίθεσης σε βάρος μας.

Αν προσθέσουμε στα παραπάνω και την επέλαση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα, η εικόνα ολοκληρώνεται. Η πλήρης εργασιακή απορρύθμιση, που ολοκληρώθηκε με τον διαβόητο νόμο Χατζηδάκη), δεν αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα και τα όσα τυχόν υφίστανται οι φίλοι και τα παιδιά μας, αλλά και πλήθος συναδέλφων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες εργάζονται σε καθεστώς επισφάλειας και ανακυκλώνονται σταθερά. Σε συνδυασμό με τις πολιτικές εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες (outsourcing) και την μείωση του μόνιμου προσωπικού που οδηγούν σε διαρκώς χειρότερες παρεχόμενες υπηρεσίες, το Δημόσιο καθίσταται όλο και πιο “απωθητικό” (με ή χωρίς εισαγωγικά), τόσο από εργασιακής σκοπιάς, όσο και από σκοπιάς εξυπηρέτησης.

Εν όψει της κρίσιμης γενικής απεργίας στις 9 Νοέμβρη, οργανώνουμε την Παρασκευή 4/11, 3μμ, μια ανοικτή εκδήλωση στον 4ο όροφο της ΚΥ του Υπουργείου (Σταδίου 29), στην οποία θα συζητήσουμε και τους τρόπους συλλογικής αντίδρασής μας.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί από τον Σταύρο Μαυρουδέα, καθηγητή πολιτικής οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, η μελέτη του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ σχετικά με το επίπεδο και την εξέλιξη των αμοιβών στο Δημόσιο. Παρεμβαίνουν στη συζήτηση οι: Γιώτα Σταθά, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, μέλος ΔΣ Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Ομίλου ΔΕΗ/Ενέργειας και Δικτύων, και Ελένη Χριστοπούλου, συμβασιούχος οδοκαθαρίστρια.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις