Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου | Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022: Στάση Εργασίας Τραυματιοφορέων (8πμ.–10πμ.) | Συγκέντρωση στις 8.30πμ. στην είσοδο του νοσοκομείου και παρέμβαση στη διοίκηση

 Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των κλινικών και τμημάτων του ΘΡΙΑΣΙΟΥ Νοσοκομείου προκαλεί η μεγάλη έλλειψη τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, δεδομένου ότι σύμφωνα με τον (ανεπαρκέστατο) Οργανισμό του νοσοκομείου, κενές είναι περισσότερες από το 50% των οργανικών θέσεων βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού. Συγκεκριμένα, παραμένουν κενές 59 οργανικές θέσεις ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη προκήρυξη (7Κ/2022) δεν περιλαμβάνεται ούτε μία θέση τραυματιοφορέα/βοηθού θαλάμου.

Πρόσθετα προβλήματα προκαλεί η ανορθολογική διαχείριση του προσωπικού (κατανομή σε βάρδιες – χορήγηση κανονικής άδειας, χωρίς ετήσιο προγραμματισμό) από τη διεύθυνση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.

Αποτέλεσμα των ελλείψεων προσωπικού και της ανορθολογικής διαχείρισης είναι τα πρωινά να υπάρχει μόνο ένας τραυματιοφορέας ανα όροφο (αδύνατο να καλυφθούν οι ανάγκες 3 κλινικών), τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας ή δυο τραυματιοφορείς καλύπτουν την «κίνηση» όλου του νοσοκομείου ενώ η έλλειψη τραυματιοφορέων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στα Χειρουργεία έχουν σαν αποτέλεσμα να καθυστερούν η διεκπεραίωση εξετάσεων και εισαγωγών και η μεταφορά ασθενών για χειρουργικές επεμβάσεις. Αντίστοιχα, βοηθοί θαλάμου μετακινούνται από κλινική σε κλινική για να καλυφθούν πρόχειρα οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας.

Η χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού, και τις αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα)  έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας των συναδέλφων.

Οι ελλείψεις προσωπικού θα χειροτερέψουν αν απολυθούν οι 22 επικουρικοί τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου, που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Αυτά είναι τα αποτέλεσμα της πολιτικής υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων υγείας από όλες τις κυβερνήσεις, με βάση τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες». Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας θα συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο – επιχείρηση να είναι «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, ώστε να «κλείνει συμφωνίες» με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τον ΕΟΠΥΥ (που θα λειτουργεί ως ιδιωτική ασφαλιστική) θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Γι’ αυτό, συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία ακόμη και εν μέσω επιδημίας (από  77532 τον Μάρτιο 2020 σε 73627 τον Αύγουστο 2022). Γι’ αυτό, απορρίπτεται, από όλες τις κυβερνήσεις, το αίτημα μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η αξιοποίηση του εμβολιασμού, από βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της επιδημίας, σε εργαλείο υποβάθμισης των μονάδων υγείας και πρόνοιας και χιλιάδες συνάδελφοι παραμένουν σε αναστολή εργασίας.

Δικαιολογημένη είναι και η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ μας γιατί με τους πετσοκομμένους μισθούς μας, δυσκολευόμαστε ολοένα και περισσότερο να τα «βγάλουμε πέρα» και είμαστε αντιμέτωποι με συνεχείς ανατιμήσεις στο ρεύμα, τα καύσιμα, είδη βασικής ανάγκης αλλά και την συνεχιζόμενη φοροληστεία.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

► Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Ανάκληση των αναστολών εργασίας

► Προσλήψεις  μόνιμων τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου με επείγουσες διαδικασίες. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων.

► Εξορθολογισμός της διαχείρισης προσωπικού και της χορήγησης αδειών

► Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού, με καταβολή ολόκληρου μισθού ως επιδόματος Χριστουγέννων. Αύξηση ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ.