Κάποιοι φωτογραφίζονται στα τοπόσημα του Μουντιάλ 2022, την ώρα που οι άνθρωποι που εργάστηκαν για τα έργα εκδιώκονται από την πόλη όπου θα διεξαχθεί η αθλητική διοργάνωση | AP Photo/Nariman El-Mofty

Θάνατοι εργατών στα έργα για το Μουντιάλ, άθλιες συνθήκες εργασίας, αυτοκτονίες και τώρα εξώσεις και εκδίωξη ώστε να μην είναι ορατοί… Έτσι αντιμετώπισε το Κατάρ τους ξένους εργάτες που εισέρρευσαν στη χώρα για να εργαστούν και να χτίσουν τα γήπεδα όπου θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, που ξεκινά στις 20 Νοεμβρίου | Πηγή: efsyn.gr

Σύμφωνα με καταγγελίες τόσο κατοίκων όσο και ξένων εργατών, αστυνομικοί και εργάτες έχουν καταφτάσει στην Ντόχα, εκδιώκουν τους μετανάστες που ζούσαν εκεί και σφραγίζουν τα κτίρια. Επίσης, σύμφωνα με την καταγγελία οι αρχές απελαύνουν τους μεταναστές, που εκδιώκονται από τα κτίρια όπου ζούσαν. Εχουν σφραγιστεί περισσότερα από δώδεκα κτίρια, τα περισσότερα στην περιοχή Αλ-Μανσούρα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί πολύ και θα φιλοξενήσει πολλούς από του τουρίστες που θα πάνε στο Κατάρ για να παρακολουθήσουν τους αγώνες.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στις καταγγελίες, υποστήριξε ότι τα κτίρια ήταν «μη κατοικήσιμα» και ότι οι αρχές ενήργησαν βάσει νόμου του 2010 κατά της «άτυπης στέγασης».Είπε ότι οι ένοικοι των κτιρίων αυτών «είχαν ειδοποιηθεί» και πως «οι αρχές διασφαλίζουν ότι οι άνθρωποι μεταφέρονται σε ασφαλές και κατάλληλο μέρος».

Μιλώντας στην εφημερίδα Le Figaro, ο Γιουνές, οδηγός από το Μπαγκλαντές, δήλωσε ότι πλέον κοιμάται στο πίσω μέρος του καταστήματος όπου εργάζεται, έξω στον δρόμο. Ιδιοκτήτης καταστήματος που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, είπε ότι πολλοί από τους εργάτες που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα κτίρια, είτε δεν πλήρωναν ενοίκιο είτε δεν είχαν μισθωτήρια συμβόλαια.

Να σημειωθεί ότι στο Κατάρ, οι μετανάστες -προέρχονταν κυρίως από την Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ, τις Φιλιππίνες και αφρικανικές χώρες όπως η Κένυα και η Ουγκάντα- αποτελούν περισσότερο από το 80% των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων του Κατάρ.

Επίσης, εκτός από τους θανάτους νέων ανθρώπων 20 έως 45 ετών (υπολογίζονται σε 7.000), λόγω απουσίας μέτρων προστασίας και απάνθρωπων εργασιακών συνθηκών στο καυτό κλίμα της χώρας, το Κατάρ έχει επικριθεί για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για μη πληρωμή των μεταναστών που απασχολούνταν στα εργοτάξια. Έπειτα από σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις και πιέσεις, σύμφωνα με τις διεθνείς οργανώσεις εργασίας, οι συνθήκες βελτιώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο οι συνθήκες απέχουν ακόμα πολύ από το να θεωρηθούν έστω ανεκτές.

Βλέπετε, αυτό που κυβερνά τον κόσμο είναι η ισχύς, και μάλιστα η οικονομική. Όπως επισημαίνει η «Εφημερίδα των Συντακτών» σε πρόσφατο ρεπορτάζ, «Χρήμα και ενέργεια υποαγορεύουν τους κανόνες» και στον αθλητισμό.