9.9 C
Athens
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

«Χαλάνδρι Ενάντια»: Από το ηρωικό ΟΧΙ και τα 4 χρόνια αντίστασης σε προσαρτήματα του ΝΑΤΟ

Για την επέτειο του αντιφασιστικού ΟΧΙ

Από το ηρωικό ΟΧΙ και τα 4 χρόνια αντίστασης σε προσαρτήματα του ΝΑΤΟ

Τον Οκτώβρη του 1940 ο ελληνικός λαός αντέταξε την αντίστασή του ενάντια στην ιταλική φασιστική επίθεση. Η Ελλάδα βρισκόταν τότε στην βρετανική σφαίρα επιρροής. Ωστόσο ο λαός δεν πολέμησε για την Αγγλία ούτε για την υπεράσπιση του ντόπιου μεταξικού καθεστώτος. Πολέμησε για μια λεύτερη Ελλάδα λυτρωμένη από κάθε ξένη ιμπεριαλιστική εξάρτηση. Ο ίδιος με τον στρατό του ΕΛΑΣ απελευθέρωσε την χώρα και όχι οι Εγγλέζοι που ήθελαν να την βάλουν ξανά κάτω από τον ζυγό τους.

Η επέτειος της 28ης έχει σπουδαία ιστορική σημασία. Όμως η σημασία μιας επετείου βρίσκεται κυρίως στην σχέση της με το σήμερα.  Ο πόλεμος είχε από την μεριά του λαού αντιφασιστικό χαρακτήρα. Πως όμως μπορούμε να μιλάμε για αντιφασισμό της επίσημης Ελλάδας σήμερα, όταν στο δικαστήριο φασίστες χαιρετούν ναζιστικά και η πρόεδρός του κάνει ότι δεν τους βλέπει; Ή όταν τα «ορφανά της Χρυσής Αυγής» κάνουν ξανά εμφανίσεις, ακόμα και επιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως έγινε 6/10, έξω από σχολείο του Αμαρουσίου, ενάντια στην Δημοτική Σύμβουλο Αμαρουσίου, Αγγ. Φράγκου ή στις 29/9 σε φοιτητή στο Ν. Ηράκλειο επειδή φορούσε μπλούζα μουσικού συγκροτήματος με αντιφασιστικό στίγμα;

Η άρχουσα τάξη και οι κυβερνήσεις της προβάλλουν ένα 1940 στα μέτρα τους όπως προβάλλουν και ένα 1821 στα ίδια μέτρα, έναν εθνικό και απελευθερωτικό αγώνα και μια επανάσταση αποστερημένους από κάθε κοινωνικό περιεχόμενο, έτσι που ενώ τους διεξάγει ο λαός να ωφελούνται μόνο αυτοί και οι ξένοι προστάτες τους.

Σήμερα αυτή η πολιτική και ιδεολογία, διαμετρικά αντίθετη με το αληθινό νόημα του ’40, εκφράζεται από την πλήρη υποταγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ. Από την Σούδα μέχρι την Αλεξανδρούπολη το έδαφος της χώρας έχει μετατραπεί σε ορμητήριο για τον αντιδραστικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας: όπλα στέλνονταιστο όνομα της «ειρήνης», στρατιωτικές υποδομές χρησιμοποιούνται για υποστηρικτικές επιχειρήσεις (εποπτεία από αέρος και θαλάσσης), οι σιδηρόδρομοι της χώρας μεταφέρουν τανκς και άλλα στρατιωτικά οχήματα… Και όλα αυτά, στο πλευρό μιας κυβέρνησης που στηρίζεται σε ανοιχτά νεοναζιστικές πολιτικές και στρατιωτικές ομάδας, οι οποίες υμνούν ανοιχτά τους συνεργάτες των ναζί και αυτούς που ευθύνονται για τα Ουκρανικά αντίστοιχα του Διστόμου και των Καλαβρύτων, αυτούς που έκαναν πράξη το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα στην Ουκρανία.

Ο λαός της χώρας δεν έχει κανένα συμφέρον από την ανάμιξη σε αυτόν τον πόλεμο. Η γεωπολιτική ένταση δημιουργεί κινδύνους για όλο τον πλανήτη και ρίχνει το βάρος πάνω στους λαούς. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μας σέρνει πίσω από τα σχέδια των ΗΠΑ και όπως ολόκληρη η Ε.Ε. καταλήγει να πυροβολεί τα πόδια της: ο οικονομικός πόλεμος που διεξάγεται με τις κυρώσεις, φορτώνεται στον κόσμο της δουλειάς, ενώ οι κερδισμένοι του πολέμου βλέπουν την κερδοφορία τους να συνεχίζεται. Η χώρα μας οφείλει να είναι παράγοντας ειρήνης και αυτό αποτελεί το ιστορικό αίσθημα του λαού στον τόπο μας, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις του ΝΑΤΟϊκού στρατοπέδου που μας εμπλέκει όλο και πιο βαθιά ο κυβέρνηση, με την στήριξη ή την ανοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας του πολιτικού συστήματος.

Παρόμοια Άρθρα