Μια πολύ σημαντική και ελπιδοφόρα πρωτοβουλία πήραν 28 ΕΛΜΕ της χώρας με την πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποίησαν στις 22 Οκτωβρίου 2022, στο 1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου, μετά την πραξικοπηματική απόφαση αναβολής της Γενικής Συνέλευσης Προέδρων των ΕΛΜΕ από την πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ, ΠΕΚ), με την αστεία δικαιολογία ότι δεν έβρισκαν αίθουσα.

Οι ΕΛΜΕ καταγγέλλουν την πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ για την αναβολή της Γ.Σ. Προέδρων. Ήδη 37 ΕΛΜΕ (μεταξύ των οποίων και μεγάλες ΕΛΜΕ όπως Ηράκλειο, Ε΄ Θεσσαλονίκης κ.ά.) αποφάσισαν και συνυπογράψουν κοινό κάλεσμα και αφίσα για αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές γυρίζοντας την πλάτη στο ΥΠΑΙΘ και την πολιτική του.

Επίσης, 31 ΕΛΜΕ είτε έχουν προκηρύξει, είτε έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στην προκήρυξη Απεργίας-Αποχής ενάντια στο θεσμό του Μέντορα-Συντονιστή και καλούν σε αντίστοιχες αποφάσεις και τις υπόλοιπες ΕΛΜΕ.

Δεκάδες ΕΛΜΕ σε όλη τη χώρα συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, με βάση τις αποφάσεις του κάθε σωματείου. Ήδη διευρύνεται το μέτωπο των ΕΛΜΕ που έχουν κηρύξει απεργία αποχή από την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση του σχολείου. Από 15 που ήταν την περσινή χρονιά, φέτος έχουν αποφάσεις 18 ΕΛΜΕ, ενώ άλλες έχουν κηρύξει στάσεις εργασίας για τις συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων για την αξιολόγηση. Καλούν τους/τις εκπαιδευτικούς να δώσουν τη μάχη ενάντια στο σύνολο του νομοθετικού πλαισίου της αξιολόγησης των νόμων 4692/20 και 4823/21. Στη Γ.Σ. Προέδρων θα επιδιώξουν να ληφθεί απόφαση Απεργίας-Αποχής από το σύνολο των διατάξεων που σχετίζονται με την αξιολόγηση.

Οι ΕΛΜΕ δίνουν την μάχη για την επιτυχία της μεγάλης Πανεργατικής-Πανελλαδικής στις 9 Νοέμβρη και καλούν κανένα σχολείο να μην ανοίξει!

Επιδιώκουν μετά την απεργία της 9ης Νοεμβρίου οι εκπαιδευτικοί να συνεχίσουν τον αγώνα τους για το σύνολο των αιτημάτων του κλάδου με νέο γύρο Γ.Σ. των ΕΛΜΕ, για να κλιμακωθεί ο αγώνας με απεργίες και διαδηλώσεις. Μπροστά στην απραξία της ΟΛΜΕ, οι ΕΛΜΕ θα προχωρήσουν σε συντονισμένες αγωνιστικές δράσεις, ώστε να χαραχθεί μια νικηφόρα αγωνιστική πορεία για τον κλάδο, ενάντια σε πρακτικές που έχουν στόχο να κυριαρχήσει η αδράνεια και η απογοήτευση!

Το κείμενο των 37 (μέχρι τώρα ΕΛΜΕ)

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΙΡΕΤΩΝ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ο αυταρχισμός και η προσπάθεια χειραγώγησης δε θα περάσουν!

Δίνουμε και πάλι ηχηρή απάντηση στο Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση!

Οι ΕΛΜΕ που συμμετείχαμε στη σύσκεψη στις 22/10 και έχουμε αποφάσεις για ΑΠΟΧΗ από τις ηλεκτρονικές εκλογές, καλούμε όλες τις ΕΛΜΕ από κοινού να δώσουμε κι αυτή την μάχη, όπως το 2020 που στείλαμε ηχηρό μήνυμα στην κ. Κεραμέως και την κυβέρνηση ότι δεν θα επιτρέψουμε να διαλύσουν τα σωματεία μας.

Συνεχίζουμε από εκεί που 2 χρόνια πριν, πάλι με τη δράση των σωματείων μας και όλου του εκπαιδευτικού κινήματος, ακυρώσαμε στην πράξη τις ηλεκτρονικές εκλογές αιρετών με μαζική αποχή του 95% των συναδέλφων και δεν αναγνωρίσαμε, δεν νομιμοποιήσαμε καμία εκλογή από μια τέτοια διάτρητη διαδικασία. Θεωρούμε πολύ αρνητική εξέλιξη την απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ που αποδέχεται συμμετοχή στις ηλεκτρονικές εκλογές αιρετών κόντρα στην προηγούμενη ομόθυμη απόφαση του κλάδου. Καλούμε τους συναδέλφους να την ακυρώσουν στην πράξη απέχοντας από τις ηλεκτρονικές εκλογές.

Διαπιστώθηκε από κοινού από τις ΕΛΜΕ ότι η συμμετοχή στις ηλεκτρονικές εκλογές :

 • νομιμοποιεί/υλοποιεί το νόμο Χατζηδάκη.
 • ανοίγει το δρόμο επιβολής των ηλεκτρονικών διαδικασιών και στα σωματεία μας με στόχο την διάλυσήτους.
 • υπονομεύει τη δημοκρατία στην εκπαίδευση και το συνδικαλιστικό κίνημα.
 • προάγει τη νοθεία και τον εκβιασμό, καθώς αφαιρεί κάθε δυνατότητα, όχι μόνο στα σωματεία να έχουν καταλόγους ψηφισάντων, αλλά -το πρωτοφανές- ακόμα και στις ίδιες τις εφορευτικές επιτροπές!!!

Οι ΕΛΜΕ από κοινού:

 • καταγγέλλουμε τη διαδικασία και ζητάμε άμεση απόσυρση της εγκυκλίου ηλεκτρονικών εκλογών.
 • απαιτούμε αποκλειστικά δια ζώσης εκλογική διαδικασία.
 • ακυρώνουμε στην πράξη, με αποχή από κάθε διαδικασία, τις ηλεκτρονικές εκλογές.
 • δεν μπαίνουμε -δεν «κλικάρουμε» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και στα μηνύματα που αφορούν τις ηλεκτρονικές εκλογές.
 • καλούμε τις /τους συναδέλφισσες/ -ους να μη συμμετάσχουν ως εφορευτική επιτροπή -και μάλιστα εκτός μέρας και ωραρίου εργασίας- και παρέχουμε πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη για να μην αποδεχτούν διορισμό και καθήκοντα που αντιστρατεύονται τα συλλογικά μας συμφέροντα.

Αφήνουμε έτσι το δρόμο ανοιχτό στον αγώνα για την αποκατάσταση των δημοκρατικών διαδικασιών και της ελεύθερης και ακηδεμόνευτης από το κράτος συνδικαλιστικής δράσης.

Θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην αποτροπή της διαδικασίας ηλεκτρονικών εκλογών.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους με τη μαζική αποχή τους από τις ηλεκτρονικές εκλογές να στείλουν και πάλι ηχηρό μήνυμα: «Κάτω τα χέρια από τα σωματεία μας».

Ήδη 37 ΕΛΜΕ έχουμε πάρει απόφαση αποχής από τις ηλεκτρονικές εκλογές και αν η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ δεν ανέβαλε πραξικοπηματικά τη Γ.Σ. των προέδρων των ΕΛΜΕ, η απόφαση των ΕΛΜΕ θα ήταν πλειοψηφία στη ΓΣ.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΠΑΝΤΟΥ – Για να έχουμε σωματείο, συνδικάτο, αιρετούς

ΣΤΙΣ 5 ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ

ΚΑΙ ΣΤΙΣ 9 ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

 1. Β ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ
 2. Γ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
 3. Ε ΑΘΗΝΑΣ
 4. ΕΛΜΕ ΝΟΤΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
 5. ΕΛΜΕ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ- ΖΕΦΥΡΙΟΥ –ΦΥΛΗΣ
 6. ΕΛΜΕ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
 7. Δ ΕΛΜΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
 8. Α ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ)
 9. Β ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΑΙΓΑΛΕΩ)
 10. Β ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
 11. Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ
 12. ΕΛΜΕ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
 13. ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ
 14. ΕΛΜΕ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
 15. ΕΛΜΕ ΗΛΕΙΑΣ
 16. ΕΛΜΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
 17. Α ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 18. Γ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 19. Δ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 20. Ε ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 21. ΕΛΜΕ ΙΚΑΡΙΑΣ –ΦΟΥΡΝΩΝ
 22. ΕΛΜΕ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ – ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ – ΜΟΣΧΑΤΟΥ
 23. ΕΛΜΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
 24. ΕΛΜΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
 25. ΕΛΜΕ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ –ΙΘΑΚΗΣ
 26. Α ΕΛΜΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
 27. ΕΛΜΕ ΛΑΡΙΣΑΣ
 28. ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ
 29. ΕΛΜΕ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
 30. ΕΛΜΕ ΛΗΜΝΟΥ
 31. ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
 32. Α ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ
 33. ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
 34. ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ
 35. ΕΛΜΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
 36. ΕΛΜΕ ΦΩΚΙΔΑΣ
 37. ΕΛΜΕ ΧΑΝΙΩΝ

Πηγή: prin.gr