Πηγή  συνέντευξης της εργαζόμενης στη οινοποιία της «Μαλαματίνα», της Κικής Ιορδανίδου: Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη, που τιμά και στηρίζει τον αγώνα των γυναικών της πρώτης γραμμής | Αναδημοσίευση από Rproject

Για ποιο λόγο βρίσκεστε σε απεργία;

Η αιτία που βρισκόμαστε σε απεργία είναι η άρνηση της εταιρείας να υπογράψει επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί μέσα από τις 27 προϋπάρχουσες συμβάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν θεσμικά και οικονομικά κεκτημένα. Να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η εταιρεία, εκδικητικά προς τους εργαζόμενους και μη θέλοντας να υπογράψει την επιχειρησιακή σύμβαση, προχώρησε σε απολύσεις και ατομικές συμβάσεις.

Πώς επηρεάζει ο νόμος Χατζηδάκη τον αγώνα σας;

Η πρόταση της εταιρείας για την υπογραφή της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης ήταν μια αντιγραφή του νόμου Χατζηδάκη. Εν ολίγοις περιλαμβάνει την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και τη προώθηση των ατομικών, την αυξομείωση των επιδομάτων δουλεύοντας υπερωριακή εργασία, την ελαστική εργασία, τις απολύσεις εργαζομένων και συνδικαλιστών. Ο νόμος Χατζηδάκη και η καταστολή είναι τα μόνα μέσα της υπάρχουσας εργοδοσίας και ευρύτερα της κυβέρνησης για να καταπνίξει τον αγώνα μας αλλά και κάθε αγώνα της εργατικής τάξης.

Πως επηρεάζει τη ζωή των γυναικών;

Μου δημιούργησε άγχος και ανασφάλεια ,σε συνδυασμό με την ηλικία και τις υπάρχουσες κοινωνικές συνθήκες. Άφησα πίσω τη ζωή μου, τα θέλω μου, τις ανάγκες μου, την οικογένειά μου, τη φροντίδα προς τα παιδιά μου, το σύντροφό μου και τη μητέρα μου, έχοντας μονάχα στο μυαλό μου με ποιον τρόπο θα καταφέρουμε να κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα.

Νιώθετε ότι έχετε αποκτήσει περισσότερη δύναμη σαν γυναίκες μέσα στην απεργία;

Δεν είναι θέμα δύναμης αλλά πρόκειται για συσπείρωση και αλληλεγγύη, η οποία βέβαια προϋπήρχε και σε προηγούμενες κινητοποιήσεις όπως της Coca Cola. Με αφορμή εκείνον τον αγώνα είχαμε δημιουργήσει την Ένωση Γυναικών όπου συμμετείχαν γυναίκες εργαζόμενες του κλάδου αλλά και γυναίκες συναδέλφων.

Τι κατακτήσατε στη σχέση με τους συναδέλφους σας; (αναγνώριση, εκτίμηση, ίση μεταχείριση)

Το εργοστάσιο ήταν και είναι ένας ανδροκρατούμενος χώρος εργασίας και ως εκ τούτου ήταν ανάγκη να αποδεικνύεις συνεχώς ότι μπορείς να ανταπεξέλθεις αποτελεσματικά σ` αυτόν τον χώρο. Η αναγνώριση, η εκτίμηση, και η ίση μεταχείριση δεν ήταν, συνεπώς, στοιχεία τα οποία προϋπήρχαν. Αποκτήθηκαν όμως στην πορεία χρόνων με την ποιότητα της εργασίας, τη στάση και τη συμπεριφορά μου στο χώρο αυτό.

Έχετε μεγάλη συμπαράσταση από εργατικά σωματεία, φοιτ. συλλόγους, πολιτικά κόμματα και από φεμινίστριες. Πως σκέφτεστε να την αξιοποιήσετε για τη συνέχεια του αγώνα σας;

Η συμπαράσταση και αλληλεγγύη όλων αυτών που αναφέρατε αλλά και του απλού κόσμου είναι μεγάλη και τους ευχαριστούμε ειλικρινά. Από τη πρώτη μέρα της απεργίας μέχρι σήμερα βρίσκονται στο πλευρό μας. Η παρουσία αυτών των ανθρώπων στο χώρο του εργοστασίου και η υλική και οικονομική βοήθεια μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Η δική μας νίκη θα είναι νίκη και δικαίωση όλου αυτού του κόσμου που μας υποστηρίζει, αλλά και του εργατικού κινήματος.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ
Πατήστε στην παρακάτω φωτογραφία για τις περισσότερες πληροφορίες