19.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πρωτοβουλία ΠΕ: Αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές νοθείας που θα ψηφίσουν και τα πληκτρολόγια

Πρόσφατα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ;

1) Χωρίς δημοκρατικές εγγυήσεις και τέτοια νοθεία, που θα ψηφίσουν και τα πληκτρολόγια;
2) Για πρόθυμους «εκπροσώπους» πιο δοτούς κι από τους δοτούς;
3) Για οριστική απαγόρευση συλλογικών διαδικασιών, αγώνων και σωματείων;
4) Για να πάρει η Κεραμέως τη ρεβάνς από το 95% της αποχής του 2022;
5) Για να επικρατήσει στον κλάδο η σιωπή των αμνών;

ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! ΑΠΕΧΩ!

H επιμονή της κυβέρνησης στις ηλεκτρονικές εκλογές για τα Υ.Σ των εκπαιδευτικών το 2020, με πρόσχημα την πανδημία, ήταν η πρόβα-τζενεράλε για τη συνολική επίθεσή της στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα εργασιακά δικαιώματα. Αυτό Αποδείχθηκε λίγο αργότερα με την ψήφιση του τερατουργήματος Χατζηδάκη, που απαγορεύει στην πράξη και ποινικοποιεί κάθε απεργιακό δικαίωμα , προωθεί τον ασφυκτικό έλεγχο της λειτουργίας και της δράσης των Σωματείων, μέχρι και την ωμή απαγόρευση των δημοκρατικών συλλογικών διαδικασιών.

Βέβαια, οι «εκλογές» εκείνες αποδείχθηκαν κόλαφος για την κυβέρνηση και τα αντιδραστικά της σχέδια να αφοπλίσει το εκπαιδευτικό κίνημα, ώστε να επιβάλλει παντού τη «σιωπή των αμνών» για όσα πράττει. Οι εκπαιδευτικοί με την καθολική τους αποχή, που κυμάνθηκε από 95-99%, παρά την επιστράτευση κάθε μέσου για να οδηγηθούν στην ηλεκτρονική κάλπη, κατέγραψαν σημαντική νίκη και μια συντριπτική  ήττα για την Κεραμέως και την κυβερνητική αδιαλλαξία. Τήρησαν στάση συλλογικής και δημοκρατικής ευθύνης, είπαν όχι στο οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης να αλώσει τις συλλογικές διαδικασίες, διατράνωσαν τη θέλησή τους τους να αποφασίζουν οι ίδιοι για το μέλλον τους, να έχουν τα δικά τους Σωματεία, τις Γενικές Συνελεύσεις τους, δημοκρατία, λόγο και αντίλογο, εκλεγμένους εκπροσώπους με όρους και διαδικασίες κινήματος, που θα εκφράζουν τη βάση των εκπαιδευτικών και όχι δοτούς, γραφειοκράτες, ηλεκτρονικό προϊόν μιας στημένης εκλογικής παρωδίας.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θέλει να πάρει φέτος τη ρεβάνς από εκείνη τη συντριπτική ήττα και προκήρυξε ανερυθρίαστα και απροσχημάτιστα πλέον, χωρίς επίκληση της πανδημίας, ηλεκτρονικές εκλογές για τα Υ.Σ το Σάββατο 5 Νοέμβρη. Έχοντας προαποφασίσει και θεσμοθετήσει την ουσιαστική κατάργηση των αιρετών και διευρύνοντας τον αντιδραστικό ρόλο των Υ.Σ στο περιβάλλον του στυγνού ελέγχου και της πειθάρχησης των εκπαιδευτικών που επιτάσσει ο νόμος 4823/21, θέλουν με μια παρωδία εκλογών να αντλήσουν πρόθυμους υποψήφιους να υλοποιήσουν και να νομιμοποιήσουν την πολιτική τους.

Θέλουν, σήμερα που μιλάμε, να αφοπλίσουν τα εκπαιδευτικά Σωματεία που αντιστέκονται σθεναρά στα σχέδιά τους, στερώντας τους το οξυγόνο της συμμετοχής και του διαλόγου. Θέλουν την κατάργηση των συλλογικών διαδικασιών βάσης και των Γενικών Συνελεύσεων, τη διάλυση του ζωντανού χαρακτήρα τους. Θέλουν την απομόνωση των εργαζομένων, ώστε να είναι ο καθένας μόνος του πίσω από έναν υπολογιστή. Επιδιώκουν την υπονόμευση και ακύρωση κάθε ζωντανής λειτουργίας, συζήτησης και επαφής, με κύριο στόχο να εμποδίσουν την οργάνωση των αγώνων που γεννά ως αντίδραση η σκληρή πολιτική της, αγώνων που ανθίζουν σήμερα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία οι εκλογές ελέγχονται πλήρως από το κράτος, δε διασφαλίζεται η ταυτότητα του ψηφοφόρου, δεν προστατεύεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας και προσφέρεται ανεξέλεγκτα έδαφος για χειραγώγηση του εκλογικού σώματος, για νοθεία και στοχευμένη χάλκευση των αποτελεσμάτων. Στις μέρες μας που αποκαλύπτεται ότι παρακολουθούνται δεκάδες χιλιάδες τηλέφωνα αλλά και κάθε κοινωνική δραστηριότητα, είναι αφελές να πιστεύουμε ότι σε μια ηλεκτρονική εκλογική παρωδία που μπορεί η υπουργός Παιδείας χωρίς κανένα έλεγχο να αλλάζει διαρκώς μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο τους όρους διεξαγωγής της και τα πρόσωπα των εφορευτικών επιτροπών αλλά και ο ψηφοφόρος μέχρι 5 φορές την ψήφο του στη διάρκεια της ημέρας, παρέχονται στοιχειώδεις εγγυήσεις διαφάνειας και δημοκρατίας! Εκλεγέντες σε μια διαδικασία, είναι πιο δοτοί κι από τους δοτούς!

Καταγγέλλουμε λοιπόν απερίφραστα τις δυνάμεις και τα πρόσωπα που ασεβούν απέναντι στο καθολικό “όχι” των συναδέλφων το 2020, στη μεγάλη μάχη που δίνουμε ως κίνημα “σχολείο το σχολείο” ενάντια στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και με πρόσχημα το “να έχουμε αιρετούς” επιχειρούν να βάλουν πλάτη στην πολιτική Κεραμέως, να νομιμοποιήσουν μια παρωδία που χτυπά τα σωματεία μας, με αντάλλαγμα νόθες θέσεις σε συμβούλια της ντροπής.

Εμείς, μέσα από τα σωματεία μας δε νομιμοποιούμε, δεν αναγνωρίζουμε, δεν εκπροσωπούμαστε από νόθους και δοτούς. Αγωνιζόμαστε για την αποκατάσταση των συλλογικών διαδικασιών και της δημοκρατίας στην εκπαίδευση, την κατάργηση στην πράξη του νόμου Χατζηδάκη, με αποκλειστικά δια ζώσης διαδικασίες παντού.

Καλούμε όλους και όλες σε μαζική αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές της 5ης του Νοέμβρη, ως τον μόνο όρο για να μείνει ο δρόμος ανοιχτός στον αγώνα για να έχουμε σωματεία, συνδικάτο και αιρετούς. Nα ηττηθούν ξανά η Κεραμέως και οι συνοδοιπόροι της από τον ανυπότακτο κόσμο της ζωντανής εκπαίδευσης!

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις