3.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Σαν να είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση σε Εξάρχεια και Στρέφη | Από τη σύσκεψη γονέων και εκπαιδευτικών στο 36ο ΔΣ Αθηνών

Πρόσφατα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΙΣ 9/10/22

Με πρωτοβουλία του Νέου Συλλόγου Γονέων του 36ου δημοτικού σχολείου Αθηνών πραγματοποιήθηκε στις 9 Οκτωβρίου στο προαύλιο του σχολείου σύσκεψη γονέων και εκπαιδευτικών. Αφορμή για αυτήν ήταν η διαρκής ύπαρξη αστυνομικών δυνάμεων καταστολής στην ευρύτερη γειτονιά των Εξαρχείων, αλλά και έξω από τα σχολεία μας, καθώς και το τραγικό γεγονός ξυλοδαρμού γονιού στον λόφο Στρέφη μπροστά στα παιδιά του, ενώ έπαιζε μπάσκετ και θέλησε να προστατέψει μία κοπέλα από τη βία της αστυνομίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν γονείς από το 36Ο, 35ο και το 14ο δημοτικό Αθηνών, το 95ο και το 82ο νηπιαγωγείο Αθηνών, το 5ο γυμνάσιο και το 5ο νυχτερινό ΕΠΑΛ, τον παιδικό σταθμό της οδού Θεμιστοκλέους, εκπαιδευτικοί των παραπάνω σχολείων, γονείς της γειτονιάς με παιδιά που φοιτούν σε σχολεία άλλων περιοχών, η Ένωση Γονέων 1ης δημοτικής κοινότητας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αθηνά», ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αριστοτέλης», η ‘Β ΕΛΜΕ, καθώς και ο Σύλλογος Γονέων του 133ου δημοτικού σχολείου Αθηνών. 

Κοινός τόπος όλων των τοποθετήσεων ήταν ότι με αφορμή το στήσιμο του εργοταξίου για την κατασκευή σταθμού μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, αλλά και την έναρξη εργασιών στον λόφο Στρέφη η γειτονιά έχει πλημμυρίσει από πάνοπλους άνδρες της αστυνομίας, ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και ΥΜΕΤ, ενώ τα μηχανάκια της ομάδας ΔΡΑΣΗ τρέχουν στους δρόμους και τα στενά της περιοχής σαν να είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Η πρόσβαση όλων μας στους δύο ελεύθερους χώρους της γειτονιάς είναι αδύνατη, όσον αφορά την πλατεία και διαρκώς εμποδιζόμενη όσον αναφορά τον Στρέφη. Τα παιδιά μας βιώνουν διαρκώς εικόνες και πρακτικές βίας, αφού πηγαινοέρχονται στο σχολείο, στις δραστηριότητες, στις καθημερινές τους βόλτες περνώντας ανάμεσα από άνδρες της αστυνομίας πλήρως εξοπλισμένους και με τα όπλα στα χέρια. Η δε πρόσβαση στον λόφο παρεμποδίζεται ανάλογα με την ώρα και τη διάθεση του κάθε επικεφαλής της αστυνομίας, περιορίζεται στον χώρο του γηπέδου και μόνο και πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα φρουρών με κράνη ασπίδες, όπλα και χημικά. Ο ξυλοδαρμός του γονιού την Τρίτη, 4/10, μπροστά στα έντρομα μάτια των παιδιών του, ήταν σαφώς ένα τραγικό γεγονός. Ταυτόχρονα, όμως, η παρουσία και η συμπεριφορά της αστυνομίας στην περιοχή είναι τέτοια που δυστυχώς θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα συνέβαινε αργά ή γρήγορα.

https://twitter.com/bernabeo2022/status/1579389101899665408

Την καταδίκη της κατάστασης αυτής και την άμεση έκδοση ανακοίνωσης του Συλλόγου Γονέων του 36ου δημοτικού σχολείου Αθηνών ακολούθησε μία άνευ προηγουμένου στοχοποίηση του σχολείου από την αστυνομία. Όπως φαίνεται στα βίντεο και στις φωτογραφίες που υπάρχουν αστυνομικοί με όπλα στα χέρια στρατοπεδεύουν στην έξοδο του σχολείου επί της οδού Πουλχερίας. Στις εκκλήσεις των εκπαιδευτικών να απομακρυνθούν γιατί η εικόνα τους και μόνο προκαλεί φόβο και ένταση στα παιδιά, απαντούν ειρωνικά και προκλητικά και φυσικά, ποτέ δε φεύγουν. Την Πέμπτη, 6/10, κάποιοι από αυτούς μάλιστα προσπάθησαν να ανοίξουν μέσα από τα κάγκελα του σχολείου διάλογο με τα παιδιά ρωτώντας τα αν τους φοβούνται, ενώ υπάρχουν και ισχυρισμοί παιδιών που λένε πως τα φωτογράφιζαν. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας και κυρίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης από το σχολείο μηχανάκια της ομάδας ΔΡΑΣΗ διασχίζουν την οδό Πουλχερίας με ταχύτητες τέτοιες που είναι σαφώς απαγορευτικές, αλλά και επικίνδυνες την ώρα που παιδιά και γονείς περπατούν στον δρόμο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι όταν κάποιος/α τους ζητήσει να χαμηλώσουν ταχύτητα εκείνοι μαρσάρουν. Γονείς κατήγγειλαν ότι ζητώντας τους να είναι πιο προσεκτικοί έγιναν αποδέκτες ύβρεων και άσεμνων χειρονομιών από τους αστυνομικούς. Για όποιον/α δεν το είχε δει φρόντισε η ομάδα ΔΡΑΣΗ να το επιβεβαιώσει κατά τη διάρκεια της σύσκεψής μας έχοντας ακριβώς αυτήν τη στάση. 

Επιπλέον, σημειώθηκε από τους γονείς κυρίως εφήβων ότι είναι πάρα πολύ ανήσυχοι καθώς τα παιδιά τους πια λόγω ηλικίας κυκλοφορούν στη γειτονιά μόνα και η ύπαρξη και προκλητική συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων δημιουργεί ανησυχία και φόβο στους ίδιους, ένταση και οργή στα παιδιά.

Ακούστηκαν τοποθετήσεις που διαπίστωναν ότι ο στόχος των αναπλάσεων έχουν ως στόχο την εκδίωξη των κατοίκων από τη γειτονιά, ενώ η καταστολή ως πρακτική που πλέον γίνεται όλο και πιο έντονη σε κάθε κινητοποίηση και αγώνα θέλει να φοβίσει και να κάμψει τον κόσμο που δυσανασχετεί και αντιδρά με τα όσα συμβαίνουν. Σε αυτό το επίπεδο εκφράστηκε και η αλληλεγγύη και στήριξη όλων των φορέων που ήταν παρόντες.

Από όλους και όλες, όμως, τονίστηκε ότι η παρουσία και η συμπεριφορά της αστυνομίας στη γειτονιά μας δεν αφορά ένα ζήτημα μόνο των Εξαρχείων. Γνωρίζουμε καλά πόσο στοχοποιείται η περιοχή μας, όμως, αυτό δεν μπορεί να επιτρέψει σε κανέναν να αδιαφορεί και πολύ χειρότερα να δικαιολογεί τέτοια περιστατικά απλώς και μόνο επειδή… είμαστε Εξάρχεια. Ζούμε άνθρωποι, έχουμε παιδιά, έχουμε καθημερινότητα και δε θα μας την καταστρέψετε. 

Προτάσεις έγιναν αρκετές, οι οποίες και ιεραρχήθηκαν.

Αποφασίστηκε:

• Η έκδοση του συγκεκριμένου δελτίου τύπου

• Η στήριξη του Δ.Τ. με την παρουσία μας στο δικαστήριο στις 18/10

• Κοινό  έγγραφο Συλλόγων Γονέων και εκπαιδευτικών προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και το Συνήγορο του Παιδιού, το οποίο θα εκθέτει την κατάσταση και θα απαιτεί την άμεση απόσυρση των δυνάμεων καταστολής

• Απεύθυνση στα σωματεία, τους συλλόγους και τις ομοσπονδίες εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να μας στηρίξουν με έκδοση ψηφισμάτων και υιοθέτηση πρακτικών αντίστοιχων με τις δικές μας

• Ανάρτηση πανό σε όλα τα σχολεία της γειτονιάς με κοινό σύνθημα «Τα Εξάρχεια θα μείνουν γειτονιά. Μακριά η αστυνομία από τα σχολειά.»

• Δράσεις για τα παιδιά έξω από τα σχολεία ώστε να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε το κλίμα έντασης και φόβου που υπάρχει

• Αν η κατάσταση στα σχολεία μας συνεχιστεί έτσι οι γονείς θα κάνουμε ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας των παιδιών γύρω από τα σχολεία μας, στεκόμενοι/ες σε παράταξη. 

Η πρόταση για μία κεντρική κινητοποίηση παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών θα αποφασιστεί σε επόμενη συνάντηση. Η ανάγκη για ύπαρξη ψυχολόγων στα σχολεία που μαζί με τους εκπαιδευτικούς θα δουλέψουν με τα παιδιά θα επισημανθεί για άλλη μια φορά στο Υπουργείο Παιδείας που ακόμα δεν έχει στείλει ειδικό επιστημονικό προσωπικό.

  • Σε ποια γειτονιά αυτής της πόλης κοιμούνται και ξυπνάνε με την παρουσία δυνάμεων κατοχής κάτω από τα σπίτια τους, στα πάρκα και στα σχολεία τους;
  • Σε ποια γειτονιά αυτής της πόλης οι γονείς ξυλοκοπούνται επειδή υπερασπίζονται ανθρώπους που θέλουν να παίξουν μπάσκετ;
  • Σε ποια γειτονιά αυτής της πόλης αντί για σχολικούς τροχονόμους έχουν μηχανάκια της αστυνομίας να κυκλοφορούν επικίνδυνα;

Τόσο τα δικά μας μάτια όσο και των παιδιών μας έχουν δει πολλά. Σε αυτήν τη γειτονιά, λοιπόν, που οι μνήμες της «εξοστρακισμένης» σφαίρας σε παιδί είναι ακόμα νωπές, ας μην κάνει κανένας υπεύθυνος ξανά τα στραβά μάτια για όσα προκαλεί.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΜΑΣ

ΝΕΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 36ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 

36ο ΔΣ Αθηνών (Εξάρχεια): Η διευθύντρια ζητά από οπλισμένους αστυνομικούς να φύγουν. Αυτοί προκαλούν: «Είναι ελεύθερος χώρος»

ΣΕΠΕ «Αριστοτέλης»: Υπερασπίζουμε το δικαίωμα στην πρόσβαση στους δημόσιους χώρους και την ελευθερία στις κινητοποιήσεις – Τέρμα στην αστυνομοκρατία και τις προσαγωγές

Όλο το τελευταίο διάστημα το κέντρο της Αθήνας στην περιοχή των Εξαρχείων και πλ. Κάνιγγος έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο αστυνομικό τμήμα. Αστυνομία και κλούβες είναι σε κάθε γωνιά. Η πλατεία Εξαρχείων έχει περικυκλωθεί με λαμαρίνες και συρματοπλέγματα με αστυνομικούς να τις φυλάνε για να αρχίσουν έργα για το μετρό. Ο λόφος του Στρέφη φρουρείται από δυνάμεις καταστολής για να προχωρήσουν τα έργα για την ιδιωτικοποίηση από την Prodea της «ανάπλασης» και η διέλευση των κατοίκων απαγορεύεται πλέον. Περισσότερο από κάθε προηγούμενη εποχή η πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας γίνεται κάτω από αστυνομικό κλοιό με συχνούς ελέγχους στοιχείων.

Οι γειτονιές τείνουν να μετατραπούν σε χώρο φιλόξενο μόνο για αστυνομικούς και τουρίστες. Η πρόσβαση στην περιοχή είναι πλέον ασφυκτικά και ιδιότυπα ελεγχόμενη.

Οι κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες των κατοίκων είτε για το σταθμό του μετρό, είτε για την ιδιωτικοποίηση του λόφου του Στρέφη, είτε για άλλα προβλήματα αντιμετωπίζονται με αστυνομικές απαγορεύσεις υπό την ευλογία του δημάρχου Μπακογιάννη, βίαιες επιθέσεις καταστολής, χημικά, κρότου λάμψης, τραυματισμούς, συλλήψεις, ξυλοδαρμούς.

Τη Δευτέρα 3/10 πρωί-πρωί έγιναν προσαγωγές κατοίκων στη ΓΑΔΑ που είχαν ανέβει στο λόφο Στρέφη διαμαρτυρόμενοι για τις κατασκευές ιδιωτικοποίησης της περιοχής. Παράλληλα κάτοικοι και γονείς σχολείων της περιοχής καταγγέλλουν συνθήκες ακραίας αστυνόμευσης αφού όπως αναφέρουν «το πρωί της Τρίτης πήγαμε τα παιδιά μας σχολείο περνώντας μέσα από τις διμοιρίες. Στην επιστροφή κάποιοι γονείς παρεμποδίστηκαν να κάνουν το συνηθισμένο δρομολόγιο προς το σπίτι τους, ενώ σε άλλους/ες ζητήθηκε και άδεια από τον δήμο για να τους επιτραπεί να κάτσουν στο θεατράκι του λόφου!».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ακραίας καταστολής γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών καταγγελιών της ακραίας αστυνομοκρατίας. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 36ου δημοτικού σχολείου πατέρας «ξυλοκοπήθηκε άγρια μπροστά στα παιδιά του όταν προσπάθησε να υπερασπιστεί κοπέλα που ήθελε με την παρέα της να περάσει από τον χώρο του γηπέδου και τους απαγορεύτηκε η διέλευση τη στιγμή που ήδη υπήρχε κόσμος μέσα. Έχει οίδημα στο κεφάλι, μώλωπες στα χέρια, στο πρόσωπο και σ’ όλο του το σώμα, ενώ δέχτηκε και φυσουνιά χημικών στο πρόσωπο. Σαν να μην έφτανε όλο αυτό συνελήφθη και κρατείται στη Γ.Α.Δ.Α. με κατηγορίες για αντίσταση κατά της αρχής, βία κατά υπαλλήλου κι απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης».

Δεν μπορεί να επιβληθεί αυτό το καθεστώς στο κέντρο της Αθήνας, ούτε πουθενά. Δεν θα το συνηθίσουμε. Δεν θα το ανεχτούμε | Υπερασπίζουμε το δικαίωμα στην πρόσβαση στους δημόσιους χώρους και την ελευθερία στις κινητοποιήσεις | Οι δημόσιοι χώροι ανήκουν στους κατοίκους και όχι στις εταιρείες | Τέρμα στην αστυνομοκρατία και τις προσαγωγές | Αθώωση των διωκόμενων.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις