16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Επαναλειτουργία ΛΑΡΚΟ: Θα την επιβάλλουμε με συντονισμένο αγώνα λένε οι εργαζόμενοι | Πρώτος σταθμός: γενική απεργία (9/11)

Πρόσφατα

Κοινή συνέντευξη τύπου έδωσαν σήμερα (9/10) στη Λάρυμνα όλα τα Σωματεία ΛΑΡΚΟ, λίγο πριν από το μεγάλο γλέντι – λαϊκή συναυλία αλληλεγγύης. Στην ομιλία του, ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας αναφέρθηκε ανάμεσα στα άλλα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης που έχει εκφραστεί στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ για να μην χάσουν τη δουλειά τους και να συνεχίσει τη λειτουργία της η επιχείρηση, αλλά και για το ενδεχόμενο καίριο πλήγμα, δηλαδή της μη επαναλειτουργίας της, γεγονός που θα οδηγήσει ολόκληρες περιοχές να ερημώσου. Ειδικότερα

Σε περίπτωση που η ΛΑΡΚΟ δεν επαναλειτουργήσει το πλήγμα θα είναι ανεπανόρθωτο και ολόκληρες περιοχές θα ερημώσουν, είπε κατά την ομιλία του του ο Παναγιώτης Πολίτης, ο πρόεδρος του Σωματείου στη Λάρυμνα καταγγέλλοντας παράλληλα την απόφαση κυβέρνησης και ΕΕ να σταματήσουν κάθε λειτουργία το εργοστάσιο, από την 1η Αυγούστου του 2022, κατά απαίτηση των υποψήφιων επενδυτών. Όπως ανέφερε, «οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και των εργολαβιών, οι μικρο-εργολάβοι, εργοστάσια επεξεργασίας ύλης αμμοβολής, επαγγέλματα που στηρίζουν την δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ και καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων, χιλιάδες οικογένειες συνολικά, ζούμε από την λειτουργία της, κατοικούμε στα χωριά και τις πόλεις γύρω από αυτή». Η διαδικασία εκκαθάρισης και το «κανόνι» που την συνόδεψε, συμπλήρωσε, «άρπαξε σε εργαζόμενους, μικρό εργολάβους και μικρό προμηθευτές εκατομμύρια ευρώ συνολικά από τον δεδουλευμένο μόχθο μας . Με αυτή την πολιτική απόφαση ήρθαμε αντιμέτωποι με την οικονομική χρεοκοπία. Κάποιο χρεοκόπησαν. Σε περίπτωση που η ΛΑΡΚΟ δεν επαναλειτουργήσει αυτό θα γενικευτεί. Το πλήγμα θα είναι ανεπανόρθωτο. Ολόκληρες περιοχές θα ερημώσουν».

Ο Νίκος Θεοδωρόπουλος, από το Σωματείο Εργαζομένων Έδρας ΛΑΡΚΟ, σημείωσε ότι ο ήδη τρίχρονος αγώνας των εργαζομένων για να μείνει ανοιχτό το εργοστάσιο θα συνεχιστεί. 

«Η πρόταση των εργαζόμενων να αποδεσμευτούν τα δεκάδες εκατομμύρια που χρωστούν τα διάφορα ταμεία επιστροφής ρύπων και φόρων καυσίμων στη ΛΑΡΚΟ και με αυτά τα χρήματα η ΛΑΡΚΟ να αυτό χρηματοδοτηθεί και να υλοποιηθεί πρόγραμμα συντήρησης και προετοιμασίας επαναλειτουργίας, με χρονοδιάγραμμα έναρξης της ενιαίας παραγωγικής διαδικασίας, ανεξάρτητα την έκβαση των διαγωνισμών, είναι ρεαλιστική», σημείωσε ο Π. Πολίτης. Κι αυτό, διότι «διασφαλίζει την εργασία σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλα τα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται γύρω από τη ΛΑΡΚΟ, το δημόσιο συμφέρον».

Το σημερινό γλέντι – λαϊκή συναυλίας αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, στην πλατεία Θ. Μαλερδου της Λάρυμνας, υλοποιήθηκε χάριν της πρωτοβουλίας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, της στήριξης της Εργατικών Κέντρων της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας. Συμμετείχαν οι: Παντελής θαλασσινός (φωνή), Σταυρούλα Δαλιάνη (φωνή), Θοδωρής Μέρμηγκας (φωνή), Γιώργος Κοτσίνης (κλαρίνο), Χρήστος Δαλιάνης (βιολί-φωνή), Ηλίας Μαυρίκης (λαούτο-κιθάρα), Κώστας Αρσένης (κοντραμπάσο), Αθήνα Κουκή (κανονάκι), Λάζαρος Ακριβόπουλος (κρουστά). Η είσοδος, το φαγητό και το ποτό δωρεάν.

Όπως είπε επίσης, «η πρωτοβουλία του ΠΜΣ να πραγματοποιήσει αφιλοκερδώς τη σημερινή συναυλία, οι αποφάσεις εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών, σωματείων, να πάρουν πρωτοβουλίες στήριξης, η  ανταπόκριση, εργαζομένων, της τοπικής διοίκησης και δεκάδων επαγγελματιών πού στήριξαν υλικά, ηθικά και οικονομικά, μετέτρεψε αυτή τη συναυλία σε ένα δωρεάν λαϊκό γλέντι, που μας δείχνει ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν είμαστε μόνοι».«Η συγκίνηση αυτής της ανταπόκρισης μετέτρεψε την απογοήτευση σε αποφασιστικότητα. Σήμερα ανεβαίνουμε επίπεδο», υπογράμμισε ο Π. Πολίτης και προσέθεσε:

Ο Κωνσταντίνος Σαμαράς, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Έδρας ΛΑΡΚΟ και ΓΓ της ΟΜΕ, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στέλνουν μήνυμα αγώνα σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 9 Νοέμβρη

«Από το επίπεδο της αλληλεγγύης, προχωράμε στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ μας, για να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα στον συντονισμό του ενιαίου αγώνα. Έναν ενιαίο αγώνα που θα έχει συνέχεια και θα διεκδικεί από την κεντρική πολιτική εξουσία, ανεξάρτητα με την αποχώρηση που θα έχει αυτή, μέχρι τη νίκη: να μην κλείσουν άλλα εργοστάσια, να μπουν σε επαναλειτουργία όσα έχουν κλείσει, να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, να αυξηθούν οι μισθοί, να παρθούν ουσιαστικά μέτρα έτσι ώστε το ρεύμα και όλες οι μορφές ενέργειας να είναι κοινωνικό αγαθό, να φτιαχτούν υποδομές και να θωρακιστούν με νέες προσλήψεις το δωρεάν σύστημα υγείας, Παιδείας, αθλητισμού και πολιτισμού». Μέσα από αυτόν τον κοινό αγώνα, επισήμανε, «μπορούμε και θα διασφαλίσουμε η ΛΑΡΚΟ να μείνει ανοιχτή. Μπορούμε και θα διασφαλίσουμε την ύπαρξη ζωής στις περιοχές μας, θα συνεχίσουν να έχουν παιδιά οι παιδικές χαρές, θα φτιαχτούν και άλλες παιδικές χαρές. Πρώτος σταθμός αυτού του ενιαίου αγώνα είναι η επιτυχία της Πανελλαδικής Γενικής Απεργίας στις 9 Νοέμβρη».

Ο Φώντας Αγγελάτος, από το Σωματείο Μεταλλείων ΛΑΡΚΟ Εύβοιας, είπε ότι ακόμα ζωντανοί και «το μόνο που ζητάμε είναι η εργασία μας σε μια ενιαία εταιρεία. Στο τέλος θα είμαστε νικητές και η κυβέρνηση ηττημένη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το μήνυμα του προέδρου του Σωματείου ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, ξεκάθαρο: «Όλα γίνονται. Και με ενιαίο αγώνα θα τα επιβάλλουμε. Δεν έχουμε αποδεχτεί και δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ με τα προγράμματα ανεργίας που μας προσφέρουν. Τα γυρίζουμε πίσω σε αυτούς που τα σοφίστικαν και ψήφισαν. Τους τα χαρίζουμε, μπορούν να κάνουν τη χρήση τους για τον εαυτό τους, για τα παιδιά τους, όποτε θέλουν, εμείς δεν θα πάρουμε», τόνισε και συμπλήρωσε: «Εμείς την εργασία μας θέλουμε, τα δικαιώματα μας και να παραμείνουμε στα σπίτια μας. Εμείς με ένα πράγμα έχουμε συμβιβαστεί. Να είμαστε μεταλλωρύχοι και μεταλλεργάτες, να είναι στην καθημερινότητά μας ο κίνδυνος, η φωτιά και ο θάνατος. Έτσι έχουμε μάθει να βγάζουμε το ψωμί μας» (εδώ αναλυτικά η ομιλία Πολίτη).

«Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ είμαστε εδώ! Όρθιοι» (βίντεο) και επικοινωνούμε μαζί σας μέσω του OpenLarco.com

Κλείνοντας το ErgasiaNET υπενθυμίζει τις δράσεις που έχουν αποφασίσει για την τρέχουσα εβδομάδα τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ | ΤΑΙΠΕΔ, Δευτέρα 10 Οκτώβρη, 11πμ. Έχουν ζητήσει ενημέρωση για την εξέλιξη των διαγωνισμών | Υπουργείο Ενέργειας, Τρίτη 11 Οκτώβρη, 11πμ.  Συγκέντρωση για να απαιτήσουν την καταβολή αδειών και για μάθουν την ημερομηνία επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ | Υπουργείο Εργασίας,  Τετάρτη 12 Οκτώβρη, 11πμ. Συγκέντρωση για την καταβολή της αποζημίωσης στους εργαζόμενους που είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν και κατά τη διάρκεια της ειδικής διαχείρισης και δεν τους είχε καταβληθεί | Υπουργείο Οικονομικών, Πέμπτη 13 Οκτώβρη, 11πμ. Συγκέντρωση προκειμένου να απαιτήσουν να ενημερωθούν για τα ποια μέτρα θα πάρει, έτσι ώστε να αποδεσμευτούν τα χρήματα που είναι παρακρατημένα από επιστροφή ρύπων κ.ά., η ΛΑΡΚΟ να αυτοχρηματοδοτηθεί και με αυτά τα χρήματα να υλοποιηθεί σχέδιο συντήρησης και προετοιμασίας επαναλειτουργίας με όλους τους εργαζόμενους, τους εργαζόμενους των εργολαβιών και τους μικροεργολάβους στην εργασία.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις