11.3 C
Athens
Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Δίκη X.A: «Ονομάζομαι Μάγδα και ο Παύλος είναι ο γιος μου… Να τον ξυπνήσουμε είπα. Δυστυχώς ήταν νεκρός. Και εκεί αρχίζει ο εφιάλτης»

Πρόσφατα

Μέσα σε μια κατάμεστη από κόσμο δικαστική αίθουσα καταθέτει ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας η μητέρα Μάγδα Φύσσα, μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, η οποία είναι η πρώτη μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση. Η κατάθεση της μάλιστα συνέπεσε χρονικά με την ημέρα ορόσημο έκδοσης της ομόφωνης απόφασης το Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας που ομόφωνα είχε αποφασίσει ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Η Μάγδα Φυσσα ανέβηκε στο βήμα κάθισε στη θέση της και κοιτώντας την έδρα κατέθεσε όλα όσα γνωρίζει για τη βάρδια που ο καταδικασμένος σε ισόβια κάθειρξη Γιώργος Ρουπακιάς με επαγγελματικό τρόπο, όπως είπε, αγκάλιασε το γιο της και τον μαχαίρωσε. Επίσης,αναφέρθηκε και στον ρόλο της αστυνομίας καταθέτοντας πως όταν έφτασαν στο σημείο οι άνδρες της ομάδας Δίας αντί να συλλάβουν το δολοφόνο έβγαλαν χειροπέδες για τον Παύλο!

«Πείτε μας τί ξέρετε για αυτή την υπόθεση;» ρώτησε η Πρόεδρος Σοφία Πανουτσακοπούλου προς τη μητέρα του θύματος η οποία έχει δηλώσει και παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας. «Τι ξέρω γι’ αυτή την υπόθεση; Για τον Παύλο να μιλήσουμε. Ονομάζομαι Μάγδα και ο Παύλος είναι ο γιος μου» ήταν η απάντησή της, και ξεκίνησε να λέει:

«Στις 17 Σεπτεμβρίου χαιρετηθήκαμε. Θα πήγαιναν να πιουν καφέ με την κοπέλα του τη Χρύσα και μετά θα έψαχναν να βρουν να δουν τη μπάλα. Θα πήγαινα στην κόρη μου και είπαμε θα τα πούμε το πρωί.

Τίποτα δεν προμήνυε το μεγάλο κακό που μας βρήκε. Γύρω στις 2 χτυπά το τηλέφωνο της κόρης μου και είναι κουνιάδος της και ζητά να ανοίξει την πόρτα. Σηκωθήκαμε πάνω ξέροντας ότι κάτι κακό είχε συμβεί γιατί ήταν αργά. Ανοίγουμε την πόρτα και αντικρίζω το σύζυγο μου, ένα ωχρό πλάσμα που δεν βρίσκει λόγια να μας πει. Τον ρώτησα τί συμβαίνει και ποιος είναι; Δεν έχει γίνει κάτι κακό ο Παύλος χτύπησε κι σε θέλει στο νοσοκομείο. Δεν το πίστεψα, δεν θα με ανησυχούσε αν ήταν κάτι απλό ο Παύλος. Έφυγα για το νοσοκομείο, ρωτούσα αλλά κανείς δεν απαντούσε.

«Τίποτα δεν έχει» μου έλεγαν. Φτάσαμε στο νοσοκομείο, ήταν παρά πολύς κόσμος αλλά κανείς δεν μου έλεγε τίποτα. Ρωτούσα τους γιατρούς «που είναι το παιδί μου, τί συμβαίνει;» και καταλαβαίνω ότι έχει γίνει κάτι πολύ κακό αλλά δεν ήξερα ποσό κακό. Τους πίεσα πολύ να μου πουν. Ο γιατρός μου έδωσε ένα χάπι και μου είπε ο ο Παύλος δεν ζει. Ότι τον δολοφόνησε η χρυσή αυγή και πως το δολοφόνο τον πιάσανε. Μου είπε ότι δεν γινόταν τίποτα, ήταν επαγγελματικό το χτύπημα, οι μαχαιριές ήταν επαγγελματικές.

Να τον ξυπνήσουμε είπα. Δυστυχώς ήταν νεκρός. Και εκεί αρχίζει ο εφιάλτης.

Εκεί χάθηκαν όλα. Ξαφνικά ισοπεδώθηκαν όλα. Με όσο κουράγιο είχα ζήτησα να τον δω. Πήγα και τον είδα. Προσπάθησα να τον ζεστάνω και να σηκωθεί. Δεν ήταν φοβισμένος, δεν ήταν ταλαιπωρημένος. Δεν ήταν φοβισμένος, κοιμόταν. Να τον ξυπνήσουμε είπα. Δυστυχώς ήταν νεκρός. Και εκεί αρχίζει ο εφιάλτης. Πως να συνειδητοποιήσεις ότι δεν έχεις το παιδί σου από τη μια στιγμή στην άλλη.

Έξω ήταν όλα τα παιδιά, πήγαμε σπίτι και ξεκίνησε η όλη διαδικασία για όσα έπρεπε να γίνουν. Μαζί μας ήταν και η Χρύσα η κοπέλα του Παύλου κι αρχίσαμε να συλλέγουμε πληροφορίες για το πως βρέθηκε η Χρυσή Αυγή στο Κερατσίνι. Η Χρύσα μου είπε ότι ήπιαν καφέ και μετά βγήκαν να δουν που θα μπορέσουν να δουν τη μπάλα. Αρχικά ήταν 3 παιδιά και μετά μαζεύτηκαν 11 αν δεν κάνω λάθος. Μέσα στο μαγαζί υπήρχαν δυο παιδιά με ρούχα παραλλαγής και μπλούζα της Χρυσής Αυγής ανάποδα. Φάνηκαν να δυσανασχετούν. Ήταν ο Άγγος και ο Μιχαλάρος. Υπήρχε μια κινητικότητα από αυτούς. Αφού τελείωσε η μπάλα πάνε να φύγουν και βλέπουν ότι έχουν βγει έξω οι δυο τύποι και απέναντι έχουν μαζευτεί 5 άτομα με κακές προθέσεις.

Ο Παύλος είπε «πάμε να φύγουμε και ερχόμαστε μετά για τα αυτοκίνητα». Φτάνοντας Τσαλδάρη και Κεφαλληνίας βλέπουν ένα ολόκληρο κομβόι. Το πρώτο αυτοκίνητο είναι του Ρουπακιά. Σταματάει και ρωτάει τον Παύλο ποια είναι η Κεφαλληνίας και ο Παύλος του λέει αυτή είναι. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί από 5 άτομα πάνω από 30-40, δεν ξέρω ακριβώς πόσοι και έχει έρθει και η ΔΙΑΣ, ήδη δύο μηχανές από το μαγαζί. Οι μηχανές γίνονται τέσσερις στην Τσαλδάρη.

Το τάγμα αρχίζουν τις βρισιές και κρατούσαν ρόπαλα, λοστούς, έχουν έρθει με σκοπό να τρομοκρατήσουν. Τα παιδιά αποφασίζουν να περάσουν απέναντι και να πάνε στο σπίτι, αφού πάρουν τσιγάρα. Οι από εκεί αρχίζουν να βρίζουν.

Ο Παύλος είπε: «Τώρα τρέχουμε». Τα παιδιά έτρεξαν αλλά ο Παύλος έμεινε πίσω και τον προλαβαίνουν. Αρχίζουν από 3αδες να περνάνε να χτυπάνε και να φεύγουν, να βρίζουν, με αποτέλεσμα να εγκλωβίσουν τον Παύλο εκεί. Άρχισε η μάχη με τους Χρυσαυγίτες αλλά δεν κατάφεραν να τον ρίξουν κάτω.

Ο δολοφόνος δεν φορούσε τη στολή της Χρυσής Αυγής και ήταν μεγαλύτερος των άλλων ηλικιακά. Ήταν σε ψύχραιμη κατάσταση με ήρεμες κινήσεις και όλοι κάνουν στην άκρη μπαίνει ανάμεσα αγκαλιάζει τον Παύλο και τον μαχαιρώνει.

Παρακαλούσε η Χρύσα τους αστυνομικούς για να πάνε στον Παύλο

Παρακαλούσε η Χρύσα τους αστυνομικούς για να πάνε στον Παύλο. Έλεγαν δεν μπορούσαν. Κάποιος συγκινήθηκε και την ακολούθησε. Φτάνοντας είχε γίνει η δολοφονία και αντί να συλλάβουν το δολοφόνο, έβγαλαν χειροπέδες για τον Παύλο ο οποίος σήκωσε την μπλούζα του και λέει «Με μαχαίρωσε θα με συλλάβετε και από πάνω;». Και έδειξε το δολοφόνο του. «Είπαμε όχι και μαχαίρια» είπε η αστυνομικός τότε που σημαίνει ότι γνώριζαν από πριν».

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα αναφέρθηκε και στην αλληλουχία των τηλεφωνημάτων που προηγήθηκαν και ακολούθησαν τη δολοφονία, τη νύχτα της 17ης Σεπτέμβρη 2013: «Ο Αγγος κάνει το πρώτο τηλεφώνημα στον Καζαντζόγλου, ο Καζαντζόγλου ενημερώνει τον Πατέλη, πυρηνάρχη της Νίκαιας. Ο Πατέλης ενημερώνει τον Λαγό και με sms ενημερώνει τα μέλη της τοπικής. Ο Λαγός είχε επικοινωνία μετά την δολοφονία με τον τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Μιχαλολιάκο. Αν δεν πάρουν το ΟΚ από τον Λαγό, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουν τίποτε. Τίποτε δε θα έκαναν αν δεν ήταν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, χωρίς εντολή» τόνισε. Είναι εγκληματική οργάνωση, είναι τέτοια η δομή της. Δείχνουν την ισχύ τους έναντι οποιουδήποτε είναι αντίθετος. Καθετί αντίθετο πρέπει να τελειώνει. Εχω δει σε βίντεο τον Πατέλη να λέει «ό,τι κινείται, σφάζεται». Η μάρτυρας επισήμανε ότι το ίδιο συνέβη και με τη δολοφονία του Πακιστανού μετανάστη Λουκμάν, για να τονίσει: «Εκπαιδεύουν δολοφόνους».

Νωρίτερα, η υπεράσπιση Λαγού λίγο πριν ξεκινήσει η κατάθεση υπέβαλε αίτημα για την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης .με το οποίο δεν συμφώνησαν πολλοί από τους κατηγορουμένους με αποτέλεσμα τελικά η το δικαστήριο να απορρίψει το σχετικό αίτημα.

Στις 17 Σεπτεμβρίου χαιρετηθήκαμε

Αναφέρθηκε επίσης στο «επαγγελματικό χτύπημα» του Ρουπακιά στον Παύλο Φύσσα που επιβεβαιώθηκε και από τον γιατρό στο νοσοκομείο. «Αυτός που έκανε το χτύπημα ήταν στρατιωτικά εκπαιδευμένος το μαχαίρι το έστριψε χτυπώντας τον στην καρδιά» ανέφερε. Η μάρτυρας αναφέρθηκε στο οπτικοακουστικό υλικό που είναι μέρος της δικογραφίας και αποτυπώνει τον Ρουπακιά να παρκάρει παράνομα και να κατεβαίνει για να σκοτώσει.

Κατέθεσε, επίσης, πως η φίλη του Παύλου Φύσσα Χρύσα, είχε πάει στους αστυνομικούς που βρίσκονταν εκεί και τους παρακαλούσε να κάνουν κάτι. Εκείνοι, όμως, της έλεγαν ότι δεν μπορούν να επέμβουν. Οπως είπε ήταν 4 μηχανάκια Δίας δηλ. 8 αστυνομικοί και δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν την δολοφονία. Μάλιστα ο ένας από τους αστυνομικούς είχε και βαρύ οπλισμό.«Αστυνομία και Χρυσή Αυγή ήταν ένα και το ίδιο εκείνο το βράδυ» επισήμανε.

Επιπρόσθετα ανέφερε ότι αν ο γιός της δεν είχε αντέξει 4 λεπτά για να φωνάξει «με μαχαίρωσε» ο δολοφόνος Ρουπακιάς θα είχε φύγει. «Ήταν κανονισμένο να φύγει. Και τους χάλασε τα σχέδια ο Παύλος» τόνισε.

Η Μ. Φύσσα περιέγραψε στην αρχή της κατάθεσής της τις στιγμές που ακολούθησαν όταν είδε κάτωχρο τον πατέρα του Παύλου να προσπαθεί να της πει πως έγινε κάτι σοβαρό και πως έπρεπε να πάνε στο νοσοκομείο. «Κατάλαβα πως κάτι σοβαρό είχε συμβεί. Πόσο κακό δεν ήξερα…». Με σπασμένη τη φωνή αναφέρθηκε σε όσα έγιναν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας μέχρι που αντίκρισε στο νεκροτομείο το παιδί της. «Δεν φαινόταν φοβισμένος, ούτε ταλαιπωρημένος. Ήταν ήρεμος, κοιμόταν…».

Αναφερόμενη, επίσης, στις επιθέσεις της φασιστικής ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, υπογράμμισε ότι μια βδομάδα πριν τη δολοφονία του γιου της είχε γίνει η επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, πριν ένα χρόνο στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, επίσης στον Μελιγαλά.

Η Μάγδα Φύσσα αναφέρθηκε και στις απειλές μετά τη δολοφονία «δεν σταμάτησαν οι απειλές, συνεχίστηκαν σε βάρος μας, με το να περνάνε μηχανές κάτω από το σπίτι και φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής, με το να βεβηλώνουν το μνημείο του…». Κατέθεσε επίσης για τα 5,5 χρόνια διαδικασίας του πρωτόδικου δικαστηρίου και τα όσα υπέστησαν από τους χρυσαυγίτες, με επιθέσεις στους αυτόπτες μάρτυρες, στην ίδια, σε δικηγόρους έξω από την δίκη κ.α «επειδή μιλάμε για τη δικογραφία, τα 5,5 χρόνια διαδικασίας τα ξεχνάμε; Το τί τραβήξαμε εδώ μέσα; Τα έχουμε ξεχάσει;» αποσπώντας τα χειροκροτήματα του ακροατηρίου.

Τόνισε ότι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής ανέλαβε την πολιτική ευθύνη. «Ενώ στην αρχή έλεγαν ότι δεν γνωρίζανε, δεν είχαν καμία σχέση, μετά από δύο χρόνια ο αρχηγός της οργάνωσης ανέλαβε την πολιτική ευθύνη» πρόσθεσε. Η μάρτυρας ανέφερε, επίσης, ότι ενώ η ηγεσία της Χρυσής Αυγής παρίστανε ότι δεν ήξερε τον Ρουπακιά, «υπάρχουν τηλεφωνήματα που αποδεικνύουν ότι τον ξέρανε και πολύ αποδεικτικό υλικό που αποδεικνύει ότι τον εκπαίδευσαν μια χαρά». «Υπήρχε κρατική ασυλία σε μια τρομοκρατική εγκληματική οργάνωση που κυκλοφορούσε ελεύθερα στους δρόμους και σκότωνε αθώους πολίτες», κατέθεσε επίσης η Μάγδα Φύσσα και έκανε λόγο ακόμη μία φορά για μια εγκληματική οργάνωση με ιεραρχία και εκπαίδευση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αίσθηση προκάλεσε η αντιπαράθεση των υπερασπιστών των χρυσαυγιτών με τον τρόπο που έθετε τις ερωτήσεις ο Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος συνήγορος της πολιτικής αγωγής της οικογένειας Φύσσα με την πρόεδρο να σχολιάζει για την μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα «δεν είναι αυτόπτης μάρτυρας και λέει τα ίδια τόση ώρα(!)…».

▬ Νωρίτερα πριν ξεκινήσει η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα, η πλευρά του Ιωάννη Λαγού έθεσε θέμα δημοσιότητας της δίκης, ζητώντας τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη των συνεδριάσεων «και με δικά μας Μέσα… καθώς τα ΜΜΕ ελέγχονται από την άλλη πλευρά». Στο αίτημα συντάχθηκαν κάποιοι εκ των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων ο απόντας Γιώργος Ρουπακιάς, οι Ηλίας Παναγιώταρος και Χρήστος Παππάς καθώς και ο «πυρηνάρχης» της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, Αν. Πανταζής. Το δικαστήριο με ανάλογη εισαγγελική πρόταση απέρριψε το αίτημα.

Νέα άθλια πρόκληση, σημειώθηκε, από τα φασιστοειδή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, που δεν δίστασαν να προκαλέσουν τη μητέρα του Παύλου Φύσσα. Ο γνωστός υμνητής των ναζί και της χούντας, δικηγόρος του Λαγού, Κώστας Πλεύρης, χαιρέτησε ναζιστικά όταν οι συνήγοροι εξέταζαν την Μάγδα Φύσσα και μάλιστα ανέφερε ότι θα το ξανακάνει. Σε βάρος του Κ. Πλεύρη έχει ήδη ασκηθεί πειθαρχική δίωξη από τον Δικηγορικό σύλλογο Αθήνας για τον προηγούμενο ναζιστικό χαιρετισμό.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις