15.2 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

«Καλάθι» άνευ αντικρίσματος, σκληρό ωράριο χωρίς μειώσεις

Πρόσφατα

Δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα το «καλάθι του νοικοκυριού» με 50 προϊόντα πρώτης ανάγκης, που δέχτηκαν να παρουσιάσουν οι αλυσίδες με ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ. Ο Άδωνις Γεωργιάδης απέρριψε εμφατικά κάθε σενάριο περικοπής στο ωράριο | Πηγή: efsyn.gr, Αφροδίτη Τζιαντζή

Σε μια συμφωνία που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, δεν παγώνει τις τιμές και δεν είναι κοινή για όλες τις επιχειρήσεις κατέληξε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης μετά τη σύσκεψη με εκπροσώπους μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ και φορέων του λιανεμπορίου για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και της ενεργειακής ακρίβειας. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης, μέσα στον Οκτώβριο κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ θα παρουσιάσει το δικό της «καλάθι του νοικοκυριού» με 50 προϊόντα πρώτης ανάγκης προκειμένου «να δοθεί η μάχη να συγκρατηθούν οι τιμές στον μέγιστο δυνατό βαθμό».

Το υπουργείο επαφίεται στο εμπορικό ένστικτο του κάθε επιχειρηματία να παρουσιάσει ένα όσο γίνεται πιο ελκυστικό πακέτο προσφορών, «δίνοντας στον καταναλωτή τη δυνατότητα να έχει πολύ χαμηλές αυξήσεις σε απολύτως απαραίτητα προϊόντα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προεξοφλώντας ότι έρχονται νέες ανατιμήσεις.

Στην πράξη το «καλάθι των 50 προϊόντων» που προανήγγειλε το υπουργείο Ανάπτυξης ελάχιστα διαφέρει από τις εβδομαδιαίες προσφορές που διαφημίζει κάθε αλυσίδα, με επώνυμα προϊόντα και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που κάθε φορά αλλάζουν και λειτουργούν σαν κράχτης για τους καταναλωτές.

Η πρόταση για τα 50 «κρίσιμα προϊόντα» αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 90 εκατ. ετήσιο τζίρο και είναι υποχρεωμένες να δηλώνουν τα προϊόντα τους στην πλατφόρμα σύγκρισης τιμών e-katanalotis.gov.gr.

Στη λίστα με τους 50 κωδικούς θα συμπεριλαμβάνονται ταχυκίνητα αγαθά, κυρίως τρόφιμα και καθαριστικά, ενώ η συνολική τιμή του καλαθιού θα είναι ανακοινώσιμη και συγκρίσιμη, ώστε ο καταναλωτής να παρακολουθεί τις διακυμάνσεις.

Η μείωση ωραρίου

Φορείς του οργανωμένου λιανεμπορίου δηλώνουν επιφυλακτικοί στο κατά πόσο ένα τέτοιο μέτρο θα μπορέσει να συγκρατήσει τις τιμές σε ένα διεθνές πληθωριστικό περιβάλλον, πόσο μάλλον όταν «το 74% των προϊόντων που πωλούνται στη λιανική αγορά είναι εισαγόμενα και το 26% που παράγεται στην Ελλάδα, κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, εξαρτάται από εισαγόμενες πρώτες ύλες, από τα καύσιμα, τα λιπάσματα, τα φάρμακα, ώς και τα ίδια τα ζώα που εισάγονται και εκτρέφονται στην Ελλάδα».

Πριν από την έναρξη της συνάντησης με τους εμπορικούς φορείς ο υπουργός ξεκαθάρισε δημόσια ότι… δεν συζητείται καν το ενδεχόμενο μείωσης του ωραρίου των καταστημάτων για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας. Εμφατικά απέρριψε κάθε τέτοιο σενάριο, επιμένοντας ότι αν εφαρμοζόταν θα είχε πολύ δυσμενείς συνέπειες στην αγορά εργασίας και στον τζίρο των καταστημάτων και παρέπεμψε στη δυνατότητα που έχουν οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι να προτείνουν διαφορετικά ωράρια για τα μέλη τους, τα οποία όμως δεν είναι δεσμευτικά.

«Ούτως ή άλλως αν κάποιος θέλει να δουλεύει λιγότερες ώρες από το ωράριο λειτουργίας, αυτό είναι δικαίωμά του», είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι οι πρωτοβουλίες των εμπορικών συλλόγων δεν αφορούν το επίσημο εθνικό ωράριο που ορίζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και ισχύει με νόμο.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις