20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ανακοινώσεις στήριξης ΕΠΔΑ στη δικηγόρο Αντωνία Λεγάκη και σε θύμα σεξουαλικής κακοκοποίησης που ενάγεται από το θύτη

Πρόσφατα

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Για την εκφοβιστική πειθαρχική δίωξη της δικηγόρου Αντωνίας Λεγάκη (ΕΠΔΑ, 05/10/2022)

Κάτω τα χέρια από τις αγωνίστριες δικηγόρους!

Να παύσει η πειθαρχική δίωξη της Αντωνίας Λεγάκη!

Η Αντωνία Λεγάκη είναι γνωστή για την προσφορά της στους αγώνες και τα κινήματα υπεράσπισης δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αυτός είναι και ο λόγος της πρόσφατης στοχοποίησής της με το προκάλυμμα του δήθεν πειθαρχικού ελέγχου της γιατί τόλμησε να «τα βάλει» με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στον χώρο των φροντιστηρίων, υπερασπίζοντας (και επιτυγχάνοντας) τη συνέχιση λειτουργίας μιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης που λειτουργεί φροντιστήριο προσιτό στις λαϊκές οικογένειες. Η Αντωνία συνεχίζει βέβαια να «ενοχλεί» και με τις δημόσιες καταγγελίες της για τους χειρισμούς στην γνωστή υπόθεση του trafficking με κατηγορούμενο αστυνομικό.

Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στη συναδέλφισσα Αντωνία Λεγάκη!

Απαιτούμε την παύση της πειθαρχικής της δίωξης!

Αναδημοσιεύουμε το από 21/9/2022 Δελτίο τύπου της δικηγόρου Αθηνών Αντωνίας Λεγάκη.

Με την έναρξη του δικαστικού έτους, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, με καλεί σε επείγουσα πειθαρχική διαδικασία, διότι υπερασπίστηκα εντολείς μου οι οποίοι εξαναγκάζονταν, να κλείσουν το συνεταιριστικό τους φροντιστήριο (ΚΟΙΝΣΕΠ) εάν δεν υποτάσσονταν στην καταχρηστική και παράνομη προσταγή να μετατραπούν σε εμπορική εταιρία.

Συγκεκριμένα, οι εντολείς μου με ενημέρωσαν ότι επι διετία (2019-2021), ο ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού) αρνείτο να ανανεώσει την άδεια του φροντιστηριου τους, διότι η νομική σύμβουλος του Οργανισμού, τους επέβαλε παράνομα να μετατρέψουν την ΚΟΙΝΣΕΠ σε εμπορική εταιρία (με πολύ περισσότερα έξοδα και άλλον προσανατολισμό). Διότι, όπως τους έλεγε, κάνουν αθέμιτο ανταγωνισμό στα άλλα εμπορικά φροντιστήρια! Δεκαπέντε άνθρωποι θα έμεναν άνεργοι για να βοηθηθούν τα μεγάλα εμπορικά φροντιστήρια!!!

Η ηγεσία του ΕΟΠΠΕΠ, του Οργανισμού που εκδίδει και ανανεώνει τις άδειες, έχει καταγγελθεί και στο παρελθόν δημόσια, για σχέσεις με συμφέροντα μεγάλων ιδιωτικών φροντιστηρίων.! Λίγο αργότερα μάθαμε ότι στην θέση της διοίκησης του Οργανισμού βρισκόταν συχνά μεγαλοφροντιστηριάρχης της περιοχής, σύζυγος της διοικήτριας και προϊσταμένης της νομικής συμβούλου.

Το γεγονός αυτό κατήγγειλα, όπως όφειλα, με εξώδικό μου στον ΕΟΠΠΕΠ και τότε αφ’ ενός εκδόθηκε ταχύτατα η χρονίζουσα ανανέωση αδείας των εντολέων μου (χωρις να ενημερωθούν), αφ’ ετέρου η συνάδελφός μου άσκησε πειθαρχική αναφορά στο Δ.Σ.Α. εναντίον μου για «απρεπεια»…

Ο Δ.Σ.Α., παρ’ ότι οι εντολείς μου επιβεβαίωσαν ενόρκως ότι οι ίδιοι μου είχαν δώσει σχετική εντολή για τις ενέργειές μου (άρα όφειλα να την διατυπώσω), άσκησε σε βάρος μου πειθαρχική δίωξη, ενώ δεν διερεύνησε ούτε καν προσχηματικά την δική μου καταγγελία για πειθαρχικό έλεγχο της καταγγέλουσας, παρ’ ότι την επανέλαβα και εγγράφως ενώπιον του!

Αντιθέτως, σε μία απολύτως “fast track” διαδικασία, μου κοινοποίησε κλήση για να εμφανιστώ στο πειθαρχικό συμβούλιο εντός 10 ημερών, στις 28 Σεπτεμβρίου, ενώ αντίστοιχης χρονολογίας υποθέσεις προσδιορίζονται μετά από ένα χρόνο! «Με άνωθεν παρέμβαση» όπως έμαθα… Ποιος άραγε έχει την εξουσία να αλλάζει τη σειρά των υποθέσεων στο πειθαρχικό συμβούλιο; Και γιατί;

Επιπλέον, αυτό το “fast track”, είναι δυνατόν να με εμποδίσει να παραστώ στη δίκη του trafficking της Ηλιούπολης, που έχω καταγγείλει ότι αργεί παραπάνω απ το κανονικό να προσδιοριστεί και υπάρχει κίνδυνος αποφυλάκισης των κατηγορουμένων.

Δεν είναι προσωπική υπόθεση. Η ηγεσία του Δ.Σ.Α. δεν στάθηκε ποτέ αρωγός της αγωνιζόμενης δικηγορίας. Ολοένα και περισσότεροι δικηγόροι γινόμαστε στόχοι εκφοβιστικής πειθαρχικής και ποινικής δίωξης όταν υπερασπιζόμαστε κοινωνικα και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών. Πολύ περισσότερο, όταν αποκαλύπτουμε τη στενή σχέση κρατικών φορέων με επιχειρηματικά συμφέροντα. Ή όταν εκθέτουμε στη δημοσιότητα την απροθυμία της Δικαιοσύνης να προστατεύσει τα θύματα της εγκληματικής δράσης αστυνομικών…

Εμείς όμως, παραμένουμε υπερασπιστές δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Συλλογικά θα δώσουμε και αυτή τη μάχη.

ΑΝΤΩΝΙΑ ΛΕΓΑΚΗ

Ανακοίνωση στήριξης σε μέλος μας που ενάγεται από τον θύτη του μετά από περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης (ΕΠΔΑ, 29/9/2022)

Την 01/11/2021, σε προεκλογική εκδήλωση της παράταξής μας έλαβε χώρα περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης με θύμα την Α.Φ., γυναίκα δικηγόρο και μέλος της παράταξης, από άνδρα παρευρισκόμενο στην εκδήλωση, μη δικηγόρο και ήδη πρώην μέλος του ΜΕΡΑ 25. Συγκεκριμένα, αυτός την έσπρωξε και τη θώπευσε. Παρά την άμεση αντίδραση του θύματος, η οποία του ζήτησε το λόγο και τον κάλεσε να της ζητήσει συγγνώμη, αυτός αρνιόταν να παραδεχτεί την πράξη του, ωστόσο λόγω της αλληλεγγύης των παρευρισκομένων και των λοιπών μελών της παράταξής μας, αυτός αναγκάστηκε να την παραδεχτεί. Η Α.Φ. επέλεξε να μην προχωρήσει σε καταγγελία εις βάρος του παρενοχλητή της.

Λίγους μήνες αργότερα, μέλη του ΜΕΡΑ 25 καλούν την Α.Φ. με σκοπό να επιβεβαιώσουν το περιστατικό – χωρίς ποτέ η ίδια να έχει επικοινωνήσει μαζί τους ή να έχει δημοσιοποιήσει το συμβάν – και την ενημερώνουν ότι επιθυμούν να διαγράψουν από το κόμμα τους τον εν λόγω άνδρα, το οποίο και συνέβη. Η Α.Φ. τους ενημέρωσε ότι δεν επιθυμεί καμία εμπλοκή στις εσωκομματικές τους διαδικασίες καθώς δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον συγκεκριμένο κομματικό φορέα. Στη συνέχεια καλεί το θύμα η πληρεξουσία δικηγόρος του παρενοχλητή της, με σκοπό να την εκφοβίσει και να την απειλήσει! Στα μέσα Ιουνίου του 2022, επιδίδεται στην Α.Φ. αγωγή αποζημίωσης για προσβολή προσωπικότητας και ηθική βλάβη από τον παρενοχλητή της από κοινού με τη σύντροφό του, και ζητούν από αυτή να τους αποδώσει το ποσό των 80.000 ευρώ!! Στη συγκεκριμένη μάλιστα αγωγή, το θύμα ενάγεται από κοινού με άλλα 21 μέλη του ΜΕΡΑ 25, ολόκληρη δηλαδή την πολιτική γραμματεία του συγκεκριμένου κομματικού φορέα που έλαβε την απόφαση της διαγραφής, καθώς – όπως φαίνεται – οι ενάγοντες, προσπαθούν να την εμπλέξουν σε εσωτερική πολιτική διαδικασία του ΜΕΡΑ 25, με απώτερο σκοπό από πλευράς τους να αποσιωπηθεί το περιστατικό της σεξουαλικής παρενόχλησης. Στην παρούσα χρονική στιγμή, οι αντίδικοι καταθέτουν αποδεικτικά έγγραφα και λοιπά στοιχεία επί της αγωγής, ενώ αναμένεται να οριστεί δικάσιμος εντός των επόμενων μηνών.

Η στοχοποίηση της Α.Φ. έρχεται σε μία περίοδο που μετά το ξέσπασμα του κινήματος #metoo στην Ελλάδα, επιχειρείται πλέον η στοχοποίηση του φεμινιστικού κινήματος και η αμφισβήτηση των περιστατικών που έχουν καταγγελθεί από τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, με την αποφυλάκιση του πρωτοδίκως καταδικασθέντος για βιασμούς παιδιών Δ. Λιγνάδη και την αποτυχία των κρατικών (διωκτικών και δικαστικών) αρχών να καταλογιστεί ποινική ευθύνη για την δολοφονία του Ζακ/Ζάκι, να αναδειχθεί η έμφυλη διάστασή της και να επιβληθούν ποινές ανάλογες της βαρύτητας της πράξης. Η ευδοκίμηση μίας τέτοιας αγωγής είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς θα άνοιγε το δρόμο σε παρενοχλητές ή ακόμα και βιαστές και γυναικοκτόνους να προχωρούν σε νομικές διαδικασίες και να διασύρουν τα θύματα τους με κάθε τρόπο, ενώ επιπλέον θα βοηθήσει τους θύτες στην προσπάθειά τους να παρουσιάζουν τα θύματα σαν πρόσωπα που αντλούν προσωπικά οφέλη από την καταγγελία περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης, αγνοώντας το ψυχολογικό βάρος που κουβαλάνε και εξευτελίζοντάς τα με κάθε πιθανό τρόπο. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η χρησιμοποίηση θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης για την ανάδειξη εσωτερικών κομματικών εριδών και την εκπλήρωση προσωπικών πολιτικών στόχων από πλευράς του θύτη – ενάγοντος εν προκειμένω. Η προσπάθεια ανάμειξης των θυμάτων από τους παρενοχλητές τους σε «περίεργες καταστάσεις» μέσω φτηνών μικροπολιτικών παιχνιδιών είναι χυδαία και θα πρέπει να καταγγέλλεται με κάθε τρόπο, με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία των θυμάτων.

Ως παράταξη στηρίζουμε κάθε γυναίκα και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο που δέχεται διακρίσεις εις βάρος του, έμφυλη καταπίεση και έμφυλη βία. Ανήκουμε σε ένα κλάδο που, όπως και ευρύτερα η κοινωνία, διέπεται από πατριαρχικά και σεξιστικά χαρακτηριστικά και παλεύουμε για την πάταξη αυτών με κάθε μορφή αγώνα, στηρίζοντας κάθε θύμα που επιλέγει να καταγγείλει ή όχι περιστατικά έμφυλης βίας και καταπίεσης. Οι εκδηλώσεις της παράταξής μας είναι ασφαλής χώρος για κάθε γυναίκα και θηλυκότητα και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν παρενοχλητή να παρευρίσκεται σε αυτές. Δεν υπάρχει καμία ανοχή στη σεξουαλική παρενόχληση και καμία παραβιαστική συμπεριφορά δε θα μένει αναπάντητη. Οι παρενοχλήσεις δεν έχουν καμία θέση στην κοινωνία και πόσο μάλλον σε μία εκδήλωση μιας παράταξης σαν τη δική μας που εκφράζει τους/τις μισθωτούς, τους/τις αυτοαπασχολούμενους και τους/τις δικηγόρους που υπερασπίζονται τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, κόντρα σε κάθε μορφή έμφυλης καταπίεσης.

Εκφράζουμε αμέριστα την αλληλεγγύη μας απέναντι στο θύμα και μέλος μας και θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε μέχρι την πλήρη και τελική δικαίωσή της.

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ Α.Φ.!

ΑΜΕΣΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ!

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις