12.7 C
Athens
Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, 2024

Καταστολή «nonstop» στο Ιράν | Στο στόχαστρο της αστυνομίας, οι φοιτητές του πανεπιστημίου Σαρίφ της Τεχεράνης

Πρόσφατα

Με αμείωτη ένταση, χιλιάδες Ιρανοί διαδηλώνουν και στις 31 επαρχίες της χώρας, σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων με αφορμή τον θάνατο μιας 22χρονης ενώ είχε συλληφθεί και κρατείτο σε τμήμα της Αστυνομίας Ηθών, επειδή δε φορούσε σωστά τη μαντήλα της.

Στο ξακουστό πανεπιστήμιο Σαρίφ της Τεχεράνης, μη επαληθευμένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν δυνάμεις ασφαλείας να εκτοξεύουν δακρυγόνα εν μέσω αναφορών ότι ορισμένοι φοιτητές έχουν παγιδευτεί στο χώρο στάθμευσης της πανεπιστημιούπολης.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν στην κηδεία της Μαχσά Αμινί, στις 17 Σεπτεμβρίου στην κουρδική πόλη Σακέζ, έχουν εξελιχθεί στη μεγαλύτερη αντιπολιτευτική κινητοποίηση εδώ και χρόνια, με πολλούς να ζητούν τον τερματισμό της πάνω από τέσσερις δεκαετίες ισλαμικής κληρικής διακυβέρνησης.

Στο Twitter ο ακτιβιστικός λογαριασμός 1500tasvir, ο οποίος έχει περίπου 160.000 οπαδούς, δημοσίευσε πολλά βίντεο που δείχνουν το Πανεπιστήμιο Σαρίφ, παραδοσιακά εστία διαφωνίας, να περιβάλλεται από δεκάδες αστυνομικούς.

Ένα από τα βίντεο έδειχνε τις δυνάμεις ασφαλείας να εκτοξεύουν δακρυγόνα για να διώξουν τους φοιτητές από την πανεπιστημιούπολη, ενώ ένα άλλο να κυνηγούν δεκάδες φοιτητές παγιδευμένους στο υπόγειο πάρκινγκ του πανεπιστημίου. Ο λογαριασμός στο Twitter ανέφερε ακόμη ότι δεκάδες φοιτητές συνελήφθησαν.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν περιέγραψαν «αναφορές για συγκρούσεις» στο πανεπιστήμιο και ανέφεραν ότι ο υπουργός Επιστημών της χώρας επισκέφθηκε την πανεπιστημιούπολη για να ελέγξει την κατάσταση.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τα γεγονότα στο πανεπιστήμιο.

Οι φοιτητές διαδήλωσαν την Κυριακή σε πολλά πανεπιστήμια, ενώ κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές πόλεις όπως η Τεχεράνη, το Γιαζντ, το Κερμανσάχ, το Σαναντάι, το Σιράζ και το Μασχάντ, με τους συμμετέχοντες να φωνάζουν «ανεξαρτησία, ελευθερία, θάνατος στον Χαμενεΐ».

Οι διαδηλώσεις δεν έχουν υποχωρήσει παρά τον αυξανόμενο αριθμό νεκρών και την καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας που χρησιμοποιούν δακρυγόνα, κλομπ και σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οργανώσεις για τα δικαιώματα, αληθινά πυρά.

Το Iran Human Rights (IHR), μια ΜΚΟ με έδρα τη Νορβηγία, ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 133 άνθρωποι σε όλο το Ιράν», συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 40 ανθρώπων, που όπως είπε, σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις την περασμένη εβδομάδα στο Ζαχεντάν, πρωτεύουσα της νοτιοανατολικής επαρχίας Σιστάν – Μπαλουχιστάν.

Οι ιρανικές αρχές δεν έχουν δώσει επίσημο απολογισμό των νεκρών, ενώ υποστηρίζουν ότι πολλά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί από «ταραχοποιούς και τραμπούκους που υποστηρίζονται από ξένους εχθρούς». Την περασμένη εβδομάδα, η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι 41 σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δεν σχολίασε τις πανεθνικές διαδηλώσεις, οι οποίες έχουν επεκταθεί σε όλη τη χώρα, με όλα τα στρώματα της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, να συμμετέχουν.

Ο θάνατος της Αμινί και η καταστολή έχουν προκαλέσει διεθνή κριτική κατά της ηγεσίας του Ιράν, η οποία με τη σειρά τους κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ότι εκμεταλλεύονται την αναταραχή για να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν την Ισλαμική Δημοκρατία.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν δημοσιοποίησαν βίντεο με φιλοκυβερνητικούς φοιτητές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο πανεπιστήμιο Φερντόουσι στο Μασχάντ, φωνάζοντας το σύνθημα «η Ισλαμική Δημοκρατία είναι η κόκκινη γραμμή μας».

Νωρίτερα την Κυριακή, Ιρανοί βουλευτές φώναξαν «ευχαριστώ, αστυνομία» κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κοινοβουλίου, σε ένδειξη υποστήριξης για την καταστολή των εκτεταμένων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Η Αμινί συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη για «ακατάλληλη ενδυμασία» από την αστυνομία ηθικής που επιβάλλει τον αυστηρό κώδικα ενδυμασίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Πέθανε τρεις μέρες αργότερα στο νοσοκομείο, αφού έπεσε σε κώμα.

Ο δικηγόρος της οικογένειας της, Σαλέχ Νικμπάχτ, δήλωσε στον ημιεπίσημο ειδησεογραφικό ιστότοπο Etemadonline ότι «σοβαροί γιατροί» πιστεύουν ότι το κορίτσι χτυπήθηκε ενώ ήταν υπό κράτηση. Η έκθεση αυτοψίας της και άλλες ιατρικές λεπτομέρειες δεν έχουν δημοσιευτεί, αλλά ο πατέρας της είπε ότι είδε μελανιές στο πόδι της και ότι άλλες γυναίκες που κρατήθηκαν μαζί της είπαν ότι την ξυλοκόπησαν.

Οι αστυνομικές αρχές υποστηρίζουν ότι η Αμινίν πέθανε από καρδιακή προσβολή και αρνούνται ότι ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου κατά την κράτησή της.

Ο σκληροπυρηνικός πρόεδρος της χώρας Εμπραχίμ Ραΐσι διέταξε έρευνα για τον θάνατο της, λέγοντας την περασμένη εβδομάδα ότι μια ιατροδικαστική έκθεση θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε την Παρασκευή ότι εκατοντάδες τραυματίστηκαν και χιλιάδες έχουν συλληφθεί στις διαδηλώσεις.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις στο Ζαχεντάν, κατηγορώντας μια αυτονομιστική ομάδα από τη μειονότητα των Μπαλούτσι για την έναρξη ανταλλαγής πυροβολισμών στην πόλη.


Πηγή: efsyn.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις