15.3 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

ΠΟΕΕΠ: 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στην οινοποιία για τις εκδικητικές απολύσεις στη «Μαλαματίνα», συγκέντρωση στο εργοστάσιο | 3/10, 6πμ.

Πρόσφατα

Στις δύο εκδικητικές και παράνομες συνδικαλιστικές απολύσεις από την εργοδοσία της «Μαλαματίνα», η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ) απαντά με 24ωρη απεργία στον κλάδο, τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη, και με μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση, από τις 6πμ, μπροστά στην πύλη της οινοποιίας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Στο πλευρό της ΠΟΕΕΠ και των απεργών εργαζομένων της «Μαλαματίνα», το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, που προχωρούν τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη, σε 4ωρη στάση εργασίας, από 7πμ.-11πμ., στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα του νομού, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν και μαζικοποιήσουν τη συγκέντρωση.

Από το Γιώργη Χρήστου

Υπενθυμίζεται πως, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσει και σε συνέχεια των προηγούμενων 15 παράνομων απολύσεων και του κλεισίματος τμημάτων, την περασμένη Πέμπτη η εργοδοσία της «Μαλαματίνα», ο Αλέξανδρος Κρομμύδας (που όλως τυχαίως… είναι και γαμπρός του Κώστα Σκρέκα, του υπουργού Περιβάλλοντος) προχώρησε στις απολύσεις του Γιάννη Φραγγίδη, προέδρου του επιχειρησιακού Σωματείου και της ΠΟΕΕΠ (είχε χτυπηθεί άγρια από τα ΜΑΤ έξω από το εργοστάσιο στο Kαλοχώρι και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» γεμάτος μώλωπες, αφού έχασε δύο φορές τις αισθήσεις του, φέροντας τραύματα σε κεφάλι, θώρακα και πόδια), και του Άρη Μερκενίδη, προέδρου του Σωματείου Οδηγών – Πωλητών Β. Ελλάδας και μέλους του Γενικού Συμβουλίου του ΕΚΘ.

Όλως τυχαίως… οι απολύσεις των δύο εκλεγμένων συνδικαλιστών ανακοινώθηκαν μετά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων να συνεχίσουν τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, από 1-15 Οκτώβρη, με αίτημα την ανάκληση όλων των απολύσεων και την υπογραφή ΣΣΕ, με αυξήσεις στους μισθούς.

Στο μεταξύ, καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των σωματείων και άλλων φορέων που με ανακοινώσεις τους εκφράζουν την καταδίκη τους στην προκλητική ενέργεια της εργοδοσίας, δηλώνουν τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» και απαιτούν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Η πρόταση της εργοδοσίας είναι… παροχές αντί για αυξήσεις. , και συγκεκριμένα 713 ευρώ βασικό μισθό σε όλους και το υπόλοιπο μέχρι συμπληρώσεως του συνόλου των αποδοχών να ενσωματωθεί στο επίδομα επιχειρησιακής παροχής το οποίο «θα αποτελεί ελευθέρα ανακλητή οικειοθελή παροχή, την οποία η εταιρεία επιφυλάσσεται να διακόψει οποτεδήποτε στο μέλλον». Οι κινήσεις της εργοδοσίας στο θέμα των απολύσεων αποκαλύπτουν επί της ουσίας πως δεν τις έκανε για οικονομικούς λόγους ή γιατί δεν «έβγαζαν δουλειά», αλλά για να ασκήσει στο Σωματείο της «Μαλαματίνα» πίεση, ώστε να υπογράψει τη Σύμβαση με τα πολύ λιγότερα δικαιώματα. Οι πρώτες 5 απολύσεις έγιναν την άνοιξη του 2022, εν μέσω διαπραγματεύσεων και εν μέσω στάσεων εργασίας, και έγιναν για να περάσει η εργοδοσία το μήνυμα ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει μέσα στο εργοστάσιο. Ύστερα από μια βδομάδα, προχώρησε στην πρόσληψη 7 ατόμων, με συμβάσεις 2-3 μηνών. Ουσιαστικά, έστειλε μήνυμα στο Σωματείο πως αρχίζει να «χτίζει» απεργοσπαστικό μηχανισμό, τον οποίο θα βάλει σε λειτουργία οσονούπω.

Σε σύσκεψη σωματείων στο ΕΚΘ, την περασμένη Πέμπτη, ενάντια στις απολύσεις και την τρομοκρατία που εκδηλώνονται σε μια σειρά από χώρους δουλειάς («Edilmac» και «Ελληνικός Χρυσός», «Πυραμίς», «Alumil» κ.λπ.) αποφασίστηκε μεταξύ άλλων: (α) νέα σύσκεψη την Τετάρτη 5 Οκτώβρη, στις 7.30μμ., στο ΕΚΘ, για το συντονισμό και προετοιμασία των Σωματείων για τη γενική απεργία στις 9 Νοέμβρη, καθώς και (β) απογευματινό συλλαλητήριο την Παρασκευή 7 Οκτώβρη, στις 6.30μμ, μπροστά στα γραφεία της ΠΟΕΕΠ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Φιλίππου 43), ενάντια στις απολύσεις και την τρομοκρατία στους χώρους εργασίας.

Η εργοδοσία της «Μαλαματίνα» εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο το «δωράκι» που έδωσε στους καπιταλιστές η κυβέρνηση με το νόμο Χατζηδάκη και γυρίζει τον κόσμο της δουλειάς σε άλλες μαύρες εποχές: όποιος ή όποια αντιδρά απολύεται, χωρίς κανένα πλαίσιο προστασίας.

Δεν αποτελεί, με λίγα λόγια, κρυφό μυστικό πως οι συνδικαλιστικές απολύσεις στη «Μαλαματίνα» έγιναν με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας, Άλλωστε, όλο αυτό το διάστημα βάζουν «πλάτες» στην εργοδοτική επίθεση από τη νέα ιδιοκτησία. Μια επίθεση που ξεκίνησε με απολύσεις, συνεχίστηκε με κλείσιμο τμημάτων και νέες απολύσεις εργαζομένων, με την καταστολή με χημικά από τα ΜΑΤ που το τελευταίο διάστημα κάνουν βάρδιες στο εργοστάσιο, έχουν αναλάβει ρόλο «μπράβου» της επιχείρησης και συνοδεύουν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που στήθηκε.

Να σημειωθεί πως η εργοδοσία της «Μαλαματίνα», ο γαμπρός του Σκρέκα δηλαδή, ετσιθελικά συνεχίζει να παρανομεί και να καταπατά τη συμφωνία της εξυγίανσης (δικαστική απόφαση 15870/2021), η οποία είχε συγκεκριμένες προβλέψεις: να παραμείνει το εργοστάσιο σε λειτουργία και όλοι οι εργαζόμενοι (και οι 86) στις θέσεις τους με τις εργασιακές συνθήκες που υπάρχουν. Αυτή ήταν και η βασική προϋπόθεση για την οποία το Σωματείο έδωσε τη συγκατάθεσή του για το πρόγραμμα εξυγίανσης, έτσι ώστε να μην κλείσει το εργοστάσιο. Άλλωστε και η νέα εργοδοσία είχε πλήρη γνώση των συμβάσεων εργασίας που ίσχυαν για όλους τους εργαζόμενους και συμφώνησε στις παραπάνω προϋποθέσεις. Συνεχίζει να παρανομεί, λοιπόν, και η «θεραπαινίδα» της εξουσίας και της εργοδοσίας, η αστική δικαιοσύνη, δε βλέπει, δεν ακούει, δε μιλά, δεν επεμβαίνει.

Όσον αφορά, τέλος, στο συνολικό χρέος της εταιρείας πριν από την εξυγίανση ήταν πάνω από 40 εκατ. ευρώ. Χαρίστηκαν στο γαμπρό του Σκρέκα σχεδόν 30 εκατ. ευρώ (περίπου το 55% των χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορία κ.λπ. και πάνω από 70% σε πιστωτές και τράπεζες, χρήματα του φορολογουμένου και του λαού δηλαδή), ενώ για τα υπόλοιπα 12 έγινε ρύθμιση και θα αποπληρωθούν σε 240 (!) δόσεις. Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι για μια τριετία (δύο με προηγούμενη διοίκηση και ένα με την τωρινή) προσέφεραν το 20% του μισθού τους στην εταιρεία. Αλλά, τελικώς, για όλα τα στραβά φταίνε μόνο όσοι εργαζόμενοι (οι 17 που απολύθηκαν, συνολικά) είναι μέλη του Σωματείου.

«Βεβαίως, δεν θα μας πουν για τις προνομιακές ρυθμίσεις που απολαμβάνουν από το κράτος, προκειμένου να αβγατίσουν την περιουσία τους αλλά αυτά είναι συνηθισμένα πράγματα στις ολιγαρχίες και στον καπιταλισμό. Να σου όμως, που όταν προκηρύσσεται μια απεργία σε αυτό το κατά τα λοιπά, ιδιωτικό εργοστάσιο, τους απεργοσπάστες και τους ιδιοκτήτες, τους φυλάνε οι κρατικές δυνάμεις καταστολής, δηλαδή τα ΜΑΤ. Πρόκειται για ένα «ΣΔΙΤ» (σύμπραξη δημοσίου ιδιωτικού τομέα), στο πλαίσιο του οποίου, ο έλληνας φορολογούμενος πληρώνει τα σώματα καταστολής, προκειμένου τα τελευταία να λειτουργούν και επισήμως ως μπράβοι των ολιγαρχών, μεγάλης και μεσαίας κλίμακας» (Θέμης Τζήμας, δικηγόρος, διδάκτορας δημοσίου δικαίου και πολιτικής επιστήμης του ΑΠΘ και μεταδιδακτορικός ερευνητής | «Μαλαματίνα» και παρακολουθήσεις: Τα «ΣΔΙΤ» κράτους και παρακράτους).

Είναι ξεκάθαρο πως εργοδοσία και κυβέρνηση, με την πολύμορφη στήριξη που παρέχει η τελευταία στη νέα ιδιοκτησία της «Μαλαματίνα», δηλαδή στον Αλέξανδρο Κρομμύδα (όμιλος «Μantis»), θέτοντας στην υπηρεσία της όλους τους μηχανισμούς του κράτους, αστυνομία, αστική δικαιοσύνη κτλ., έχουν κοινό στόχο: να βάλουν σε πλήρη εφαρμογή τον αντεργατικό έτρωμα Χατζηδάκη, να χτυπήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα, να γονατίσουν τους εργαζόμενους και να τσακίσουν το δικαίωμα στην απεργία, να αφαιρέσουν κάθε δυνατότητα αγωνιστικής διεκδίκησης για τη βελτίωση των όρων εργασίας. Και οι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα» είναι τα «πειραματόζωα».

Κλείνοντας μια υπενθύμιση: πέραν του τείχους αλληλεγγύης που πρέπει να χτίσουμε γύρω από το Σωματείο και τους εργαζομένους της «Μαλαματίνα» και της μαζικής, ενωτικής και δυναμικής αγωνιστικής αντίδρασης μας, ώστε να μην περάσει το σχέδιο εργοδοσίας και κυβέρνησης που θέλουν να οδηγήσουν τον εμβληματικό και δίκαιο αγώνα τους στην ήττα, οι απεργοί χρειάζονται και την οικονομική στήριξή μας. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ανοίξει λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα, καλώντας όλους να συμβάλλουμε στην ενίσχυση του απεργιακού τους ταμείου. Ο λογαριασμός: ΙΒΑΝ: GR10 0110 8390 0000 8390 0230 513

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις