15.5 C
Athens
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Οι οικοδόμοι Κοζάνης μαζί με τους φοιτητές και τον αγώνα τους για δωρεάν στέγαση, να μη μείνει κανείς ανέστιος

Πρόσφατα

Με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Κοζάνης δηλώνει ότι στέκεται στο πλευρό των φοιτητών μας που αγωνίζονται για να συνεχίζουν να σπουδάζουν απρόσκοπτα χωρίς να βάζουν το χέρι στην τσέπη αυτοί και οι οικογένειες τους. «Μαζί με τους φοιτητές, μαζί με τους αγώνες τους για δωρεάν στέγαση, κανένας φοιτητής χωρίς σπίτι», σημειώνει στην ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Άλλωστε η τσέπη των λαϊκών οικογενειών είναι άδεια, καθώς από την ακρίβεια έχουν εκτοξευτεί όλα τα βασικά είδη διατροφής, πρώτης ανάγκης, στενάζουμε από την ακρίβεια στο ρεύμα, το  αέριο, το πετρέλαιο. Γεγονός που προκύπτει για τα κέρδη των μεγάλων εταιριών, που σε βάρος όλων μας βγάζουν αμύθητα κέρδη».

Το Συνδικάτο απαιτεί «να βρεθούν τώρα λύσεις για την στέγαση των φοιτητών, είτε από το πανεπιστήμιο, είτε από την κυβέρνηση, είτε από τον Δήμο και την Περιφέρεια , ώστε κανένας φοιτητής να μην μείνει χωρίς σπίτι, όπου χρειάζεται να επιδοτηθεί το ενοίκιο των φοιτητών» και «να γίνουν νέες εστίες, σύγχρονων προδιαγραφών , που να καλύπτουν την στέγαση όλων των φοιτητών της Κοζάνης».

Όπως με περίσσια ευκολία βρίσκουν δημοτικές και δημόσιες εκτάσεις για φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες (σε εξευτελιστικές τιμές διάθεσης) και άλλα έργα που εξυπηρετούν την κερδοφορία των κεφαλαιοκρατών, «να βρουν εκτάσεις να φτιάξουν εστίες», σημειώνει και προσθέτει πως «το απαραίτητο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό υπάρχει, με εξειδίκευση πολύ μεγαλύτερη από το να φτιαχτούν εστίες για τους φοιτητές».

Και επειδή πολλοί μπορούν να αναρωτιούνται και που θα βρεθούν τα λεφτά, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Κοζάνης τους απαντά: «όπως βρήκαν τα 1,9δις ευρώ για τις επιδοτήσεις των εταιρειών του ρεύματος μόνο για τον Σεπτέμβριο!!!, έτσι να βρουν και για την στέγαση των φοιτητών. Αν μην τι άλλο είναι ντροπή σήμερα να κόβεται το ρεύμα σε φοιτητές την ώρα που 8-10 εταιρείες ρεύματος έχουν χάσει το μέτρημα στα ευρώ που μας έχουν ρουφήξει».

«Κάθε εργάτης όμως σήμερα», συνεχίζει, «πρέπει να προβληματιστεί γιατί ενώ υπάρχουν όλες οι δυνατότητες σήμερα για να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες το φοιτητών, αυτό δεν γίνεται;» Γιατί σήμερα προτεραιότητα για την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και για την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν είναι οι ανάγκες και τα δικαιώματα των φοιτητών αλλά το πώς θα προχωράνε οι επενδύσεις και θα διασφαλίζονται τα κέρδη των λίγων. Για αυτό και μια σειρά έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας δεν γίνονται, όπως και φοιτητικές εστίες, νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί και σχολεία».

«Είναι ντροπή σήμερα», καταλήγει, «να μένουν δεκάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών και να βρίσκονται σε απελπισία οι εργαζόμενοι για το πού θα τα αφήσουν τις ώρες που εργάζονται. Ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν παιδεία που θα παρέχει όλες τις δυνατότητες στους φοιτητές να σπουδάζουν απρόσκοπτα χωρίς ταξικούς φραγμούς, συμβαδίζει με τον αγώνα μας για αυξήσεις στα μεροκάματα, για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς ενάντια στην εντατικοποίηση των 10ωρων, για διεύρυνση των δικαιωμάτων μας. Ο αγώνας αυτός πρέπει τώρα να δυναμώσει».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Κοζάνης διεκδικεί μαζί με τους φοιτητές που αγωνίζονται:

  1. Να γίνει άμεσα αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια, και για ανέγερση νέων εστιών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών.
  2. Κανένας φοιτητής και καμία φοιτήτρια που έχει ανάγκη να μην μείνει χωρίς στέγη.
  3. Να αξιοποιηθούν κτιριακές μονάδες που είναι στην ευχέρεια του Πανεπιστημίου, των Δήμων και της Περιφέρειας με στόχο να διαμορφωθούν κατάλληλα ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν οικότροφοι, όπως είναι το Γκέρτσειον στην Κοζάνη.
  4. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες να υπενοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία για την στέγαση των φοιτητών που το έχουνε ανάγκη.
  5. Να ανακαινιστούν τα κτήρια των εστιών που ήδη υπάρχουν. Οι φοιτητές να ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες.
  6. Να έχουν όλοι οι εστιακοί φοιτητές δωρεάν μετακινήσεις.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις