15.2 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Να μην απολυθούν οι διερμηνείς της Υπηρεσίας Ασύλου | Να απορροφηθούν άμεσα με ευθύνη κυβέρνησης – Μηταράκη

Πρόσφατα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ

Τις τελευταίες ημέρες, οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Ασύλου πληροφορηθήκαμε ότι επίκειται άμεσα η λήξη της σύμβασης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τη ΜΚΟ Μετάδραση που παρέχει τη διερμηνεία στην Υπηρεσία από την έναρξη της λειτουργίας της το 2013.

Αποδεικνύεται ότι η παραχώρηση των απαραίτητων υποδομών και υπηρεσιών από το κράτος στις περιβόητες ΜΚΟ που κάποιοι μάλιστα τις πρόβαλλαν ως πρότυπο για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων όπως στην περίπτωση μας τους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες, αποδεικνύεται φιάσκο. Τις επιπτώσεις τις βλέπουμε σήμερα με τις απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων από τη ΜΚΟ Μετάδραση, εργαζόμενοι με πολυετή εμπειρία, εξαιρετικά απαραίτητων για τη λειτουργία της Υπηρεσίας, αλλά και τις επιπτώσεις στο στοιχειώδες δικαίωμα των αιτούντων άσυλο να έχουν πρόσβαση στη διαδικασία του ασύλου στη γλώσσα την οποία κατανοούν και συνολικά στην πρόσβαση σε κρατικές προνοιακές υπηρεσίες.

Έρχεται ως συνέχεια των απολύσεων δεκάδων εργαζομένων που απασχολούνταν στην Επιτροπεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων, καθώς και δεκάδων διερμηνέων τον τελευταίο χρόνο. Μάλιστα στους εναπομείναντες εργαζομένους η διοίκηση της ΜΚΟ έχει προχωρήσει σε μετατροπή των συμβάσεων τους από αορίστου χρόνου σε μηνιαίες, ακόμα και ολιγοήμερες, σε μείωση του ωραρίου τους. Όλες οι εξελίξεις που προηγήθηκαν ενίσχυσαν το κλίμα τρομοκρατίας για το ποιος μπορεί να χάσει τη δουλειά του στη συνέχεια. Επιπλέον, έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα τόσο στους διερμηνείς που προσπαθούν κυριολεκτικά να πάρουν ανάσα, προκειμένου να καλύψουν όσο το δυνατό περισσότερες ενέργειες, όσο και στους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Ασύλου, που αναζητούν «με το τουφέκι» διερμηνέα για να κάνουν τη δουλειά τους.

Η ΜΚΟ, κατά την πάγια τακτική όλων των ΜΚΟ, ρίχνει για άλλη μια φορά την ευθύνη στο Υπουργείο, το οποίο ευθύνεται φυσικά στο ότι η Υπηρεσία Ασύλου σε ένα κρίσιμο κομμάτι της όπως η διερμηνεία εξακολουθεί επί μία δεκαετία να συνεργάζεται με ΜΚΟ και δεν προβαίνει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μέχρι χθες και για σχεδόν 10 χρόνια ΜΚΟ και κυβερνήσεις ήταν εταίροι στη διαχείριση του προσφυγικού, με χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά και κρατικά κονδύλια.

Οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ασύλου έχουμε εμπειρία του τι σημαίνει η διακοπή της διερμηνείας: ακατάστατα ωράρια στις συνεντεύξεις, τις καταγραφές και γενικότερα στην εξυπηρέτηση των αιτούντων άσυλο, απανωτοί επαναπρογραμματισμοί ενεργειών, με το «κυνήγι» να βγαίνουν τα νούμερα και να επιταχύνονται οι διαδικασίες να παραμένει, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό σε όλο το φάσμα της διαδικασίας ασύλου.

Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά η ανάγκη για μόνιμο προσωπικό στη διερμηνεία, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, χωρίς την παρέμβαση καμίας ΜΚΟ ή εταιρείας ως εργολάβο.

Τώρα είναι ανάγκη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη διερμηνεία στην Υπηρεσία Ασύλου και γενικότερα για τις υπηρεσίες που εξυπηρετούν μετανάστες και πρόσφυγες, χωρίς καμία εμπλοκή εργολάβων, ΜΚΟ ή εταιρειών, με πλήρη ασφαλιστικά, εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.

Γι’ αυτό απαιτούμε:

– Καμιά απόλυση εργαζομένου

– Να απορροφηθούν τώρα με ευθύνη κυβέρνησης – υπουργείου όλοι οι εργαζόμενοι σε αντίστοιχες κρατικές υποδομές για την κάλυψη των αναγκών της διερμηνείας και συνολικά των προνοιακών υπηρεσιών.

– Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η Πρόεδρος
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΛΑΜΠΡΟΥ

Η Γενική Γραμματέας
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις