(1) Για ακόμα μια φορά, η κυβερνητική πλειοψηφία αγνόησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και προέβη σε εσπευσμένο κλείσιμο των εργασιών της Εξεταστικής. Έντονες αντιδράσεις για το κουκούλωμα του σκανδάλου (2) Το χρονικό της συγκάλυψης: Πώς η κυβερνητική πλειοψηφία κατάφερε σε 16 μέρες, 8 συνεδριάσεις και με μόνο 7 μάρτυρες να βυθίσει στο σκοτάδι την κοινοβουλευτική διερεύνηση της υπόθεσης. Η πρώτη συνεδρίαση στις 7 Σεπτεμβρίου έθεσε τις βάσεις γι’ αυτό που ακολούθησε. Η πλειοψηφία επέβαλε απόρρητες συνεδριάσεις και μάλιστα ανάγκασε τους βουλευτές όχι μόνο να μη λαμβάνουν τα πρακτικά της συνεδρίασης στην οποία οι ίδιοι συμμετέχουν, αλλά για να τα δουν να πρέπει να πηγαίνουν σε ειδική αίθουσα με «επίβλεψη». Ούτε λόγος φυσικά για το διακομματικό προεδρείο που ζήτησε η αντιπολίτευση, καθώς επιβλήθηκε διά της πλειοψηφίας «γαλάζια μονοκρατορία».
(1) Τίτλους τέλους έβαλε η Ν.Δ. στην Εξεταστική για τις υποκλοπές
Με συνοπτικές διαδικασίες και με ελάχιστους μάρτυρες για μία τόσο σοβαρή υπόθεση –που έχει προκαλέσει σεισμό στο πολιτικό σκηνικό και έχει φέρει σε δεινή θέση το Μαξίμου– η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δρομολόγησε το άρον-άρον κλείσιμο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Μοιραία, με όσα είπε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκος Ανδρουλάκης ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων και πλέον εντός των επόμενων ημερών αναμένονται τα πορίσματα των κομμάτων. Αιτία αποτελεί η άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να προχωρήσει στην κλήση περαιτέρω μαρτύρων, ακόμα και αυτών που σχετίζονται άμεσα με την υπόθεση.
Χαρακτηριστική ήταν σήμερα η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προς την Εξεταστική Επιτροπή, που δεν κάλεσε άλλα πολιτικά πρόσωπα, ρίχνοντας πυρά ακόμα και στον ίδιο τoν πρωθυπουργό, τονίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έπρεπε να είναι εδώ και να κάθεται σε αυτή την καρέκλα».
Υπενθυμίζεται ότι από την ελλιπή λίστα μαρτύρων εξαιρέθηκαν –εκτός του πρωθυπουργού ο γενικός γραμματέας (και ανιψιός του Κ. Μητσοτάκη) Γρηγόρης Δημητριάδης, ο δημοσιογράφος και θύμα των υποκλοπών Θανάσης Κουκάκης, οι αρμόδιοι εισαγγελείς της ΕΥΠ, τα στελέχη της υπηρεσίας που ζήτησαν την παρακολούθηση και αρκετοί άλλοι.
Σήμερα, λοιπόν, με απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας που αγνόησε τις αντιδράσεις των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων, η Εξεταστική Επιτροπή αποφάσισε πως ολοκληρώθηκε ο κατάλογος των μαρτύρων και δόθηκε προθεσμία έως το απόγευμα της Δευτέρας 10 Οκτωβρίου στα κόμματα για να συντάξουν τις πορισματικές τους εκθέσεις.
Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαφώνησαν με το κλείσιμο του καταλόγου των μαρτύρων, καταγγέλλοντας εσπευσμένο κλείσιμο των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής.
«Αλλά το θέμα δεν κλείνει εδώ. Αναμένεται η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες, ορατοί και αόρατοι καθώς και τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται, θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις. Όσο και αν η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το σκάνδαλο των υποκλοπών, που αποτελεί ανοιχτή πληγή για τη Δημοκρατία, οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη, είτε πριν, είτε μετά τις εκλογές», σημείωναν από το ΣΥΡΙΖΑ.
Ενδεικτική ήταν και η δήλωση που έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για «Επιτροπή-παρωδία» και «εσπευσμένο κλείσιμο/κουκούλωμα» «με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αποκαλύπτει στοιχεία και την αλήθεια στον λαό». «Οι εργασίες της αποτέλεσαν το “κερασάκι στην τούρτα” της μεθοδευμένης συγκάλυψης των υποθέσεων, του αποπροσανατολισμού με επιλεκτικές διαρροές ένθεν κακείθεν, οι οποίες σκοπό έχουν να συσκοτίσουν την υπόθεση, να αφήσουν στο απυρόβλητο το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο και την ασύδοτη δράση των εγχώριων και ξένων μυστικών υπηρεσιών, των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών», σημείωσε.
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΜέΡΑ 25, Μιχάλης Κριθαρίδης, σχολιάζει στο twitter τους ξαφνικούς τίτλους τέλους που έβαλε η «Μητσοτάκης Α.Ε.», καυτηριάζοντας τις υποσχέσεις του Πρωθυπουργού για «άπλετο φως στην υπόθεση». Κατηγορεί την κυβέρνηση για αυταρχισμό και συγκάλυψη των εγκλημάτων του «καθεστώτος Μητσοτάκη».
Κλείνει άρον-άρον η Εξεταστική για τις #υποκλοπές από την Μητσοτάκης Α.Ε. όπως αναμενόταν, χωρίς καμία διελεύκανση, καμία διερεύνηση, κανένα "φως". Το παρακράτος των υποκλοπών, των κλοπών και του αυταρχισμού του καθεστώτος Μητσοτάκη επιλέγει πάλι την συγκάλυψη των εγκλημάτων του.
— Μιχάλης Κριθαρίδης – Michalis Kritharidis (@m_kritharidis25) September 30, 2022
(2) Το χρονικό της συγκάλυψης
Δεκαέξι μέρες, 7 μάρτυρες, 8 συνεδριάσεις. Τόσο χρειάστηκε η κυβερνητική πλειοψηφία της Ν.Δ. για να ευτελίσει την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Πρόσωπα-κλειδιά δεν εκλήθησαν καν, οι εμπλεκόμενοι κρύβονταν πίσω από το «απόρρητο» για να μην πουν το παραμικρό, συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και με επιλεκτικές διαρροές, απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής έρευνας, εμφανής διάθεση για συγκάλυψη και κουκούλωμα. Τα παραπάνω αποτελούν κοινή και εδραιωμένη πεποίθηση στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Ακόμη και όταν προέκυπταν νέα στοιχεία, π.χ. από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο που αποκάλυψε ότι η καταστροφή του συστήματος παρακολούθησης της ΕΥΠ έγινε την ίδια μέρα με το αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, στην ανεξάρτητη αρχή για έλεγχο, οι βουλευτές της Ν.Δ. αντέδρασαν έντονα τραμπουκίζοντας και απειλώντας τον μάρτυρα. Αλλωστε είχε προηγηθεί η αδελφή του πρωθυπουργού και βουλευτίνα της Ν.Δ., Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είχε δώσει πρώτη τη «γραμμή»: Οποιος μιλήσει κινδυνεύει με κακούργημα λόγω του απορρήτου και θα πάει δέκα χρόνια φυλακή.
Από την αρχή το κυβερνών κόμμα έδειξε τις προθέσεις του με τη ελλιπή λίστα μαρτύρων από την οποία εξαιρέθηκαν με προκλητικό τρόπο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο -αποπεμφθείς λόγω του σκανδάλου- γενικός γραμματέας και ανιψιός του Γρηγόρης Δημητριάδης, ο δημοσιογράφος και θύμα των υποκλοπών Θανάσης Κουκάκης, οι αρμόδιοι εισαγγελείς της ΕΥΠ, τα στελέχη της υπηρεσίας που ζήτησαν την παρακολούθηση κ.λπ.
Η Ν.Δ., διά της πλειοψηφίας της στην Εξεταστική, επέλεξε να καλέσει μόνο δύο πρώην διοικητές της ΕΥΠ, άσχετους με την υπόθεση (Θεόδωρος Δραβίλλας, Γιάννης Ρουμπάτης), για να κάνει αποτυχημένους συμψηφισμούς με το παρελθόν με την παρακολούθηση του Στέργιου Πιτσιόρλα για την επένδυση του Κατάρ στη Ζάκυνθο. Κάλεσε και τη λεγόμενη «πέτρα του σκανδάλου», τον τέως διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων, που αρνήθηκε να πει κάτι ουσιαστικό, όπως και τον νυν διοικητή Θεμιστοκλή Δεμίρη.
Η λίστα συμπληρώθηκε με τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστο Ράμμο, την επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αλεξάνδρας Ρογκάκου, τον εκπρόσωπο της εταιρείας Krikel, ενώ εκκρεμεί η αποστολή γραπτών ερωτήσεων στην εκπρόσωπο της Intellexa (λογισμικό predator) και ίσως η κατάθεση του Ν. Ανδρουλάκη, αναλόγως των αποφάσεων της Χαριλάου Τρικούπη.
Η πρώτη συνεδρίαση στις 7 Σεπτεμβρίου έθεσε τις βάσεις της συγκάλυψης που ακολούθησε. Η πλειοψηφία επέβαλε απόρρητες συνεδριάσεις και μάλιστα ανάγκασε τους βουλευτές όχι μόνο να μη λαμβάνουν τα πρακτικά της συνεδρίασης που οι ίδιοι συμμετέχουν, αλλά για να τα δουν θα πρέπει να πηγαίνουν σε ειδική αίθουσα με «επίβλεψη». Ούτε λόγος φυσικά για το διακομματικό προεδρείο που ζήτησε η αντιπολίτευση, καθώς επιβλήθηκε διά της πλειοψηφίας «γαλάζια μονοκρατορία».
Στη συνέχεια εξαιρέθηκαν κατά πρωτοφανή τρόπο όλο τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα (Κυρ. Μητσοτάκης, Γρ. Δημητριάδης, Γ. Γεραπετρίτης κ.ά.), καθώς ο μόνος πολιτικός που κατά το σκεπτικό της Ν.Δ. πρέπει να έρθει στην Εξεταστική είναι το θύμα των υποκλοπών Νίκος Ανδρουλάκης. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την πρώτη αποχώρηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης μόλις στη δεύτερη συνεδρίαση, για να ακολουθήσει άλλη μία την περασμένη Πέμπτη για το ίδιο ζήτημα.
Ακολούθησε η κατάθεση του Θεόδωρου Δραβίλλα, διοικητή της ΕΥΠ επί Σαμαρά (2012-2014), ο οποίος «άδειασε» την κυβέρνηση Μητσοτάκη λέγοντας ότι εκείνος θα είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό εάν υπήρχε παρακολούθηση πολιτικού προσώπου. Τόσο ο ίδιος όσο και ο Γιάννης Ρουμπάτης, διοικητής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ, δεν κρύφτηκαν πίσω από το απόρρητο και απάντησαν σχεδόν σε όλες τις ερωτήσεις των βουλευτών. Ειδικά ο κ. Ρουμπάτης συντάχθηκε απολύτως με τη θέση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου, Βενιζέλου, υπογραμμίζοντας ότι είναι παράνομες οι παρακολουθήσεις πολιτικών από την ΕΥΠ.
Οσο για το σκανδαλώδες ζήτημα της καταστροφής του φακέλου Ανδρουλάκη στην ΕΥΠ, ο κ. Ρουμπάτης αποκάλυψε ότι κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν ρητή εντολή, ενώ και ο κ. Δραβίλλας είχε υποστηρίξει ότι η καταστροφή υλικού είναι πολύπλοκη διαδικασία που δεν γίνεται τυχαία.
Το… απόρρητο
Την ακριβώς αντίθετη στάση κράτησε ο Π. Κοντολέων, επί των ημερών του οποίου έγιναν οι υποκλοπές σε Ανδρουλάκη και Κουκάκη. Επικαλέστηκε το απόρρητο υπό τον φόβο ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του, όπως σχολίαζαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά αποκάλυψε γνωριμία ετών με τον Γρ. Δημητριάδη ο οποίος τον σύστησε στον Κυρ. Μητσοτάκη. Ειρωνικά χαμόγελα στην αντιπολίτευση προκάλεσε και η αποστροφή του ότι ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν ήξερε για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, αλλά ούτε καν τον ρώτησε για τους λόγους της.
Το βασικό πλήγμα στη Ν.Δ. ήρθε από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, ο οποίος περιέγραψε αναλυτικά το πώς η νυν ηγεσία της ΕΥΠ και η αρμόδια εισαγγελέας αρνούνται να συνεργαστούν με την αρμόδια από το Σύνταγμα ελεγκτική αρχή και προσπαθούν να συγκαλύψουν την υπόθεση.
Ο εκπρόσωπος της Krikel περιορίστηκε να πει ότι επί της ουσίας δεν ξέρει τίποτα ούτε για το predator ούτε γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, παρά τις συμβάσεις στον τομέα της ασφάλειας και των επικοινωνιών που έχει με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αντίστοιχα και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας δεν βρήκε το παραμικρό για το predator, χωρίς όμως να κάνει καμία ουσιαστική έρευνα όπως κατήγγειλε η αντιπολίτευση. Από την τραγελαφική εξέταση μέσω… email της εκπροσώπου της Intellexa, στην οποία αρνείται να συμπράξει σύσσωμη η αντιπολίτευση, κανείς δεν περιμένει τίποτα ουσιαστικό.
Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει μεταξύ άλλων και την παραίτηση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και μιλά ανοιχτά για «ομερτά με στόχο τη συγκάλυψη των ποινικών ευθυνών» των εμπλεκομένων και των πολιτικών ευθυνών του πρωθυπουργού. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και το ΠΑΣΟΚ που μιλά για «κοροϊδία και βαθύ σκοτάδι». Και όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση επισήμως δηλώνει «όλα στο φως»…
Αναδημοσίευση από την efsyn.gr