13.4 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024

SOS από το ΑΠΘ: Τραμπουκισμοί, κακοποιήσεις, αναίτιες συλλήψεις… STOP στην αστυνομική βία!

Συνέντευξη Παρατηρητηρίου Επιθέσεων κατά των Ελευθεριών στο Πανεπιστήμιο

Πρόσφατα

Τα πραγματικά γεγονότα της εγκληματικής επίθεσης με δακρυγόνα εναντίον χιλιάδων ανθρώπων που παρακολουθούσαν τη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου αλλά και άλλες πρόσφατες παραβιάσεις των προσωπικών και πολιτικών ελευθεριών που συστηματικά παρακωλύουν τη λειτουργία του ιδρύματος εκτέθηκαν χθες στα γρασίδια της Φιλοσοφικής, από το «Παρατηρητήριο Επιθέσεων κατά των Ελευθεριών στο Πανεπιστήμιο» | Από τη Σταυρούλα Πουλημένη | Πηγή: Alterthess

Το Παρατηρητήριο συγκροτήθηκε από πανεπιστημιακούς και νομικούς με στόχο τη συστηματική καταγραφή και δημοσιοποίηση περιστατικών αυθαιρεσίας στην εφαρμογή του νόμου 47777/21 για τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας αλλά και τη νομική αντίδραση στα περιστατικά αυθαιρεσίας με στόχο τον έλεγχο των υπευθύνων. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα μέλη του στον χώρο που έγινε η επίθεση της αστυνομίας, «το Παρατηρητήριο στηρίζει την πολιτική ανυπακοή στον κυβερνητικό αυταρχισμό στο βαθμό που υπερασπίζεται τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και αντιστρατεύεται διαρκή παγίωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο πανεπιστήμιο».

«Η αστυνομική βία έχει ξεπεράσει κάθε όριο». Αυτή ήταν η κοινή διαπίστωση των καθηγητών, των φοιτητών-τριών, των μουσικών καθώς και των διοργανωτών της συναυλίας που υπήρξαν αυτόπτεις μάρτυρες της επίθεσης στη συναυλία αλλά και πολλαπλών φαινομένων βίας κατά μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας εξαιτίας της εγκατάστασης διμοιριών ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, αύρας και άλλων αστυνομικών δυνάμεων που προστατεύουν (πλέον) την ΟΠΠΙ στο ΑΠΘ. Οι ευθύνες για την αστυνομοκρατία δεν επιρρίφθηκαν μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στον πρύτανη που λειτουργεί εδώ και μήνες ως «δεξί της χέρι».

Θλίψη, φόβος, οργή 

«Οι τραμπουκισμοί, οι κακοποιήσεις φοιτητών-τριών, οι αναίτιες συλλήψεις, η ανεξέλεγκτη χρήση χημικών και βομβών κρότου λάμψης, οι παρακολουθήσεις μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας από ασφαλίτες, ακόμη όμως και η απαγόρευση της εισόδου σε πανεπιστημιακά κτίρια αποτελούν καθημερινό φαινόμενο» τόνισε στην έναρξη της συνέντευξης Τύπου ο Λουκής Χασιώτης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας και μέλος του Παρατηρητηρίου χαρακτηρίζοντας την επίθεση στη συναυλία «τομή στην ιστορία της μεταπολίτευσης». «Ποτέ στα τελευταία 40 χρόνια η αστυνομία δεν είχε τολμήσει να επιτεθεί σε μια ειρηνική συναυλία χιλιάδων ανθρώπων με κίνδυνο να υπάρχουν πολλά θύματα. Την τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν στις παραμονές του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών το 1967 στη συναυλία των Rolling Stones» συμπλήρωσε.

Τα συναισθήματα εκπαιδευτικών και φοιτητών/τριών δεν μπορεί μετά από όλα αυτά, όπως είπε ο κ. Χασιώτης, να είναι φόβος, θλίψη και οργή. «Η κυβέρνηση και ο πρύτανης, ο οποίος δρα περισσότερο ως εντολοδόχος της και ως πολιτευτής του κυβερνώντος κόμματος παρά ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, έχουν επιλέξει την στρατηγική της έντασης προκειμένου να επιβεβαιώσουν ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία τη θεωρία της ανομίας στα πανεπιστήμια και να ικανοποιήσουν το ακροδεξιό ακροατήριο αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχει η στάση τους στην υγεία, ασφάλεια εργασία και ελευθερίες φοιτητών και εργαζομένων» σημείωσε ο αναπληρωτής καθηγητής.

Αξίζει να αναφερθεί πως εκτός από τη παρακώλυση και την πλήρη αποδιοργάνωση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών λειτουργιών του πανεπιστημίου, η συστηματική παρουσία της αστυνομίας συνοδεύεται συχνά από εμπόριο ναρκωτικών, όπως έχουν καταγράψει ρεπορτάζ σε ΜΜΕ της πόλης. Ωστόσο, όπως ειπώθηκε, αυτού του είδους η παραβατικότητα δεν ενοχλεί ούτε την κυβέρνηση ούτε τον πρύτανη απλά κατά περιόδους χρησιμοποιείται για να πειστεί η κοινή γνώμη για την ανάγκη της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Η αστυνομία διακινδύνευσε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων

Τις νομικές διαστάσεις της ανεξέλεγκτης πλέον αστυνομικής βίας εξέθεσε ο Μπάμπης Κουρουνδής, δικηγόρος και μέλος του Παρατηρητηρίου, τονίζοντας πως αφετηρία των όσων συμβαίνουν είναι η νομοθετική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με τον νόμο 2623/2019. «Η κατάργηση του ασύλου αποτελεί εδώ και τρία χρόνια νόμο του κράτους παρότι είναι νομικά ανέφικτη και αντισυνταγματική αφού το άσυλο είναι συνυφασμένο με την συνταγματικά κατοχυρωμένη συνταγματική ελευθερία. Αν η κατάργηση του ασύλου αντιστοιχούσε σε μια προεκλογική εξαγγελία του κυβερνώντος κόμματος, δεν ισχύει το ίδιο για την ίδρυση των ΟΠΠΙ. Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και παρά τις αντιδράσεις όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας. Από συνταγματική άποψη το σύνολο της συνταγματικής θεωρίας έχει υποστηρίξει ότι η σύσταση του σώματος αντιβαίνει στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή του πλήρους αυτοδιοίκητου των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όπως αποτυπώνεται στο άρθρο 16 αφού οι ΟΠΠΙ υπάγονται πλήρως στην ΕΛΑΣ» είπε συγκεκριμένα. Ο κ. Κουρουνδής αναφέρθηκε και στην απόφαση του ΣτΕ που κρίνει ως συνταγματικά θεμιτή τη σύστασή των ΟΠΠΙ τονίζοντας ωστόσο πως μέχρι και σήμερα δεν έχει δημοσιευτεί το σκεπτικό της.

Φυσικά δεν έμεινε στο απυρόβλητο η κυνική ανακοίνωση της αστυνομίας την επομένη της επίθεσης στη συναυλία καθώς, όπως σημείωσε ο δικηγόρος, «ακόμη και αν δεχτούμε ότι υπήρξε (όπως αναφέρει η ΓΑΔΘ) επίθεση είκοσι ατόμων με πέτρες σε αστυνομικούς στη ΣΘΕ, εκείνη την ημέρα παραβιάστηκε κάθε κανόνας εμπλοκής της σε συναυλίες». «Ακόμη και όταν διαλύεται μια διαδήλωση πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες και να προειδοποιούνται οι συμμετέχοντες-ουσες. Το γεγονός ότι δεν συνέβη τραγωδία τύπου Χέιζελ ή Θύρας 7 ήταν θέμα τύχης αλλά και της ψυχραιμίας που επέδειξαν όσοι-ες συμμετείχαν που κατάφεραν να φύγουν χωρίς να ποδοπατηθούν. Η αστυνομία διακινδύνευσε τη ζωή τόσων ανθρώπων με πρόσχημα την καταστολή μικρής έκτασης γεγονότων» πρόσθεσε.

Κλείνουν παράθυρα για να μην μπουν τα δακρυγόνα

Μια αβίωτη καθημερινότητα περιγράφηκε και από τον γραμματέα του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ), Σωτήρη Σωτηρόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε σε τραγελαφικά περιστατικά εντός του ΑΠΘ. Χαρακτηριστικότερο περιστατικό της αδυναμίας να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο είναι πως συχνά καθηγητές-τριες αναγκάζονται να κλείσουν τα παράθυρα για να μην μπαίνουν δακρυγόνα στις αίθουσες, μια συνθήκη επικίνδυνη για την υγεία όλων.

Ο καθηγητής στο Τμήμα Χημείας έκανε ακόμη λόγο τόσο για ασύμμετρη αλλά και για άστοχη παρουσία των ΜΑΤ στο ίδρυμα που μεταξύ άλλων έχει επιπτώσεις και στην ψυχική υγεία των φοιτητών-τριών. «Φοιτητές και γονείς αισθάνονται φόβο ότι κάτι κακό θα συμβεί» είπε κάνοντας ξεκάθαρο ότι η παρουσία της αστυνομίας έχει έναν και μοναδικό στόχο: να σταματήσει τις διαμαρτυρίες ενάντια στον νόμο πλαίσιο .Όπως ανέφερε ο Σ. Σωτηρόπουλος, ο ΕΣΔΕΠ πρόκειται τις επόμενες μέρες να καταθέσει αναφορά στην Εισαγγελία για τα περιστατικά βίας και την επίθεση στη συναυλία ενώ σημείωσε πως από την πρώτη στιγμή τάχθηκε κατά του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.

Αμφισβητείται καθημερινά ο δημοκρατικός χαρακτήρας του πανεπιστημίου

Ο λόγος φυσικά δόθηκε στους φοιτητές και στις φοιτήτριες που σηκώνουν περισσότερο απ’ όλους το βάρος του αγώνα ενάντια στην διάλυση των δημόσιων πανεπιστημίων και στην μετατροπή τους σε στρατόπεδα της αστυνομίας. Όπως κατήγγειλαν, πολλά είναι τα μαθήματα έχουν διακοπεί και χαθεί εξαιτίας της αστυνομικής βίας εντός του ΑΠΘ.

Η Σαμπίνα Κουρίζη, φοιτήτρια του Ιστορικού-Αρχαιολογικού παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για την αστυνομική βία, στοιχεία που συγκροτούν τον παραλογισμό που επικρατεί εδώ και μήνες μέσα στο ΑΠΘ. «Ειδικά στην Ελλάδα ο μέσος όρος της αναλογίας αστυνομικών κατά Έλληνα πολίτη ξεπερνά τον αντίστοιχο στις ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, τη στιγμή που ήδη αναλογούν 500 αστυνομικοί ανά 100.000 κατοίκους στη χώρα, στα πανεπιστήμια που φοιτούν 84.000 φοιτητές, οι προσλήψεις ειδικών φρουρών έχουν φτάσει στους 1.000 και θα αυξηθούν στους 1.500. Πρόκειται για αναλογία που ξεπερνά κατά πολύ αυτή που αντιστοιχεί στην υπόλοιπη- εκτός πανεπιστημίων- κοινωνία» σημείωσε. Έχει ενδιαφέρον η αναφορά της φοιτήτριας στις μελέτες της ίδιας της αστυνομίας, στις οποίες απουσιάζει το πανεπιστήμιο ως εστία περιστατικών εγκληματικότητας. Έτσι, δεν εξηγείται το φαινόμενο διμοιρίες των ΜΑΤ, της ΟΠΚΕ και μηχάνημα της αύρας να φυλάσσουν καθημερινά την ΟΠΠΙ που υποτίθεται ότι προστατεύει τους φοιτητές. Η Σαμπίνα Κουρίζη αναφέρθηκε ακόμη σε περιστατικά επιθέσεων της αστυνομίας απέναντι σε φοιτητές-τριες το μεσημέρι της 16ης Σεπτεμβρίου (πριν τη συναυλία) με αποτέλεσμα να υπάρχουν δύο συλλήψεις και τραυματισμοί αλλά και τη ρίψη βομβών κρότου λάμψης τον Μάιο μέσα στο Φουαγιέ της Σχολής Θετικών Επιστημών την ώρα διαλέξεων ενώ κατέληξε λέγοντας: «Η επίθεση των ΜΑΤ στη συναυλία αμφισβητεί πλέον τον δημοκρατικό χαρακτήρα του πανεπιστημίου».

«Δεν βρέθηκε ένας εισαγγελέας να κάνει έρευνα για την εγκληματική επίθεση στη συναυλία»

Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι τοποθετήσεις των μουσικών Δημήτρη Μυστακίδη και Δημήτρη Ζερβουδάκη που εδώ και καιρό στηρίζουν τον αγώνα του φοιτητικού κινήματος ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Ο Δ. Μυστακίδης μίλησε με την ιδιότητα του μουσικού που ήταν μάρτυρας στην συναυλία. «Ήρθαμε στη συναυλία γνωρίζοντας πως η κατάσταση θα είναι ζόρικη. Δεν ήρθαμε να προκαλέσουμε», είπε μεταξύ άλλων δηλώνοντας πως στόχος της συναυλίας ήταν η στήριξη των φοιτητών που δίνουν έναν αγώνα μόνοι τους.

«Όταν ήρθαμε εδώ τα ΜΑΤ ήταν πολύ κοντά στα 30 μέτρα, κανένας αξιωματικός ωστόσο δεν ήρθε να συνεννοηθεί με τους διοργανωτές. Κάποια στιγμή τα ΜΑΤ αποτραβήχτηκαν. Ήταν τόσο μεγάλη γιορτή, οικογένειες με παιδιά και μωρά, άνθρωποι με αμαξίδια, ξεχάσαμε ότι υπάρχει κίνδυνος να συμβεί κάτι από την αστυνομία όταν μετά από 2,5 ώρες έπεσαν χημικά μέσα στη συναυλία. Τα ΜΑΤ ήταν στα 15 μέτρα από τη σκηνή» σημείωσε μεταξύ άλλων εξαίροντας την απίστευτη ποιότητα των ανθρώπων που διοργάνωσαν τη συναυλία και τα οποία αντί να φύγουν στην αποπνιχτική αυτή κατάσταση βοήθησαν όποιον-α είχε ανάγκη.

«Πρόκειται για εγκληματική κίνηση και δε βρέθηκε ούτε ένας εισαγγελέας να κάνει έρευνα για ό,τι έγινε» ανέφερε ακόμη ενώ περιγράφοντας και με την ιδιότητα του διδάσκοντα στο πανεπιστήμιο καταστάσεις διαπλοκής «συμμετεχόντων wannabe πολιτευτών στις διοικήσεις του πανεπιστημίου» δήλωσε πως «τα κάστρα πέφτουν από μέσα» .«Έχουμε εμείς την υποχρέωση να διορθώσουμε την αρρωστημένη κατάσταση που υπάρχει εδώ μέσα».

Στο πλευρό των φοιτητών και του αγώνα τους για την υπεράσπιση της δημοκρατίας στη χώρα τάχθηκε ο Δημήτρης Ζερβουδάκης,  πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Ετοιμάζονται να πουλήσουν την περιουσία του πανεπιστημίου, ο δημόσιος χαρακτήρας της παιδείας πρέπει να τελειώνει τώρα, η καταστολή δεν είναι τυχαία». Κάλεσε, ακόμη, την κοινωνία της πόλης σε μια κοινή πορεία για την αντιμετώπιση της τεράστιας αυτής λαίλαπας που βιώνουμε σε όλα τα επίπεδα.

«Έπραξαν το αδιανόητο»

Για τους διοργανωτές της συναυλίας και του «3ου Ελευθεριακού Φεστιβάλ Κατειλημμένων χώρων» είναι ξεκάθαρο πλέον πως η κυβέρνηση γνώριζε ότι η συναυλία θα είναι ένα πολύ μεγάλο πολιτικό γεγονός. Αυτό σήμαινε ότι για την αστυνομία υπήρχαν δύο στάσεις αντιμετώπισής του: ή να απαγορεύσει εξαρχής τη συναυλία ή να φύγει η αστυνομία από το χώρο.

«Κανένας από τους δύο δρόμους δεν μπορούσαν να αποτελέσουν επιλογή για την κυβέρνηση και τους δηλωμένους σκοπούς της» είπε ο Αρ. Τσιούμας, επισημαίνοντας πως «αυτό που πολιτικά τους απέμενε ήταν να διαλύσουν τη συναυλία και να φορτώσουν το φταίξιμο είτε στο κόσμο είτε στην διοργάνωση». Η ολοκλήρωση της συναυλίας θα ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, ένα χτύπημα στην καταστολή και την ατζέντα της κυβέρνησης, κάτι που δεν μπορούσαν με τίποτα να ανεχτούν. «Αποφάσισαν να πράξουν το αδιανόητο, να πετάξουν δακρυγόνα, ασφυξιογόνα και κρότου λάμψης εναντίον χιλιάδων ανθρώπων. Όσοι συμμετέχουμε χρόνια σε διαδηλώσεις γνωρίζουμε ότι κάποιος υπεύθυνος έδωσε μια εντολή που το γεγονός ότι δεν κατέληξε σε μαζική δολοφονία ανθρώπων κρίθηκε από παράγοντες έξω από την εγκληματική φύση της εντολής αυτής» κατέληξε.

 

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις