15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αρκαλοχώρι: Ο σεισμός κράτησε λίγα δευτερόλεπτα αλλά το χοντρό δούλεμα στους σεισμοπαθείς ένα χρόνο τώρα

Πρόσφατα

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από το σεισμό στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης (27-09-2021), ένας χρόνος κατά τη διάρκεια του οποίου οι κάτοικοί του (και συνολικά των Δήμων Μίνωα Πεδιάδας και Αρχανών – Αστερουσίων) ζουν στο πετσί τους το χοντρό δούλεμα της κυβέρνησης και τις υποσχέσεις για… ταχεία αποκατάσταση, επιτάχυνση των διαδικασιών κ.λπ. Τα στοιχεία, οι αριθμοί (μιας και τόσο πολύ τους προσκυνά η κυβέρνηση της ΝΔ) αποδεικνύουν την αλήθεια. Ένα χρόνο μετά, λοιπόν:

  • Έχει φύγει από την περιοχή το 20% του πληθυσμού. Πάνω από 800 άνθρωποι ζουν ακόμα στους οικίσκους.
  • Υπάρχουν πάνω από 1.000 σπίτια ακόμα πεσμένα χωρίς κανείς να χρηματοδοτεί τις χωματουργικές εργασίες ώστε να απομακρυνθούν τα μπάζα ή να γίνουν οι αναγκαίες κατεδαφίσεις.
  • Μόλις το 4% των φακέλων χρηματοδότησης για την ανακατασκευή των σπιτιών έχουν εγκριθεί. Το αρμόδιο γραφείο στο Αρκαλοχώρι παραμένει στελεχωμένο με έναν (1) υπάλληλο.
  • Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις το πραγματικό κόστος επισκευών – οικοδομικών εργασιών απέχει έτη φωτός από τα έξοδα που καλύπτει η κρατική χρηματοδότηση
  • Οι τοπικές επιχειρήσεις φυτοζωούν. Κανείς δεν ακούει τις εκκλήσεις για να δοθεί γενναία χρηματοδότηση του εργασιακού και λειτουργικού κόστους τουλάχιστον για ένα χρόνο ώστε να μπορέσουν να ανακάμψουν.
  • Το 30% των πληγέντων δεν έχει λάβει καν ακόμα το επίδομα για την αντικατάσταση της οικοσκευής.

Εν κατακλείδι; Λεφτά υπάρχουν, άμεσα και πλουσιοπάροχα αν πρόκειται να σωθούν οι εταιρείες ενέργειας, οι τράπεζες, οι ιδιώτες της υγείας κ.λπ. Για τους εργαζομένους, για τη λαϊκή οικογένεια που βρέθηκε στο δρόμο… ούτε σεντ!

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις