8.3 C
Athens
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Τι είμαστε κατά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη; «Πρωταγωνιστές στη μάχη κατά της ακρίβειας»!!!

Μετά τις χθεσινές απειλές του Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στην Τουρκία από το υπουργικό συμβούλιο κατά το οποίο υποστήριξε πως η γειτονική χώρα είναι μόνη της στο γαϊτανάκι των απειλών και των ψεμάτων, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο, με επιφυλακή των ενόπλων δυνάμεων και τη συμπαράσταση της Ευρώπης και των συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός επικέντρωσε την εισήγησή του στη συνεδρίαση στο μέτωπο της οικονομίας επαναλαμβάνοντας τις εξαγγελίες της ΔΕΘ αλλά κρύβοντας επιμελώς ότι από το πακέτο των ανεπαρκών παροχών μένει εκτός η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών.

Διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα υποστήριξε πως είμαστε «πρωταγωνιστές στην Ευρώπη στη μάχη κατά της ακρίβειας» «εξαντλώντας τα περιθώρια χωρίς να τα ξεπερνάμε». Έκανε λόγο για γρήγορη ανάπτυξη της οικονομίας σε σχέση με το δυσμενές περιβάλλον. «Η ανεργία υποχωρεί, το μέσο εισόδημα, παρά τις δυσκολίες και τους μισθούς που είναι ακόμα χαμηλοί, στηρίζεται ως το δυνατόν καλύτερα μπορούμε», σύμφωνα πάντα με τον κ. Μητσοτάκη.

Αναφέρθηκε στην πρόταση περί πλαφόν στο φυσικό αέριο, που εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ότι θα πρέπει να συνοδευτεί με ανασχεδιασμό του μοντέλου τιμολόγησης στην ηλεκτρική ενέργεια με απεξάρτηση από τις τιμές του φυσικού αερίου και με δράσεις όπως κοινές πολιτικές προμήθειας και αποθήκευσης ενέργειας. Επίσης, έψεξε την Ε.Ε. για τις καθυστερημένες κινήσεις κι επανέλαβε πως η αποτελεσματικότερη λύση δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν είναι ευρωπαϊκή, πολυεπίπεδη και τολμηρή.

Δεν παρέλειψε φυσικά να αναφερθεί ακόμα μία φορά στην «παγκόσμια αβεβαιότητα», στην ευθύνη της Ρωσίας και στην ανικανότητας ενός εθνικού προϋπολογισμού να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Και, επικαλούμενος τις δημοσκοπήσεις, εμφανίστηκε βέβαιος για την εμπιστοσύνη του ελληνικούς λαού ισχυριζόμενος πως η κοινωνία «εκτιμά τις προσπάθειες της κυβέρνησης».

«Η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει μεγάλη ωριμότητα. Αντιλαμβάνεται τις συνέπειες των εισαγόμενων κρίσεων και πιστεύω ότι εκτιμά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διατηρήσει τη συνοχή και την ενότητα της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς σε καμία περίπτωση να ναρκοθετεί την επόμενη μέρα. Αυτό πιστεύω ότι αναγνωρίζεται και από διεθνείς παρατηρητές. Να αναφερθώ στο πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, που μιλάει για οικονομικό θαύμα ως προς τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας» είπε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Με το βλέμμα, λοιπόν, στους ψηφοφόρους προέβλεψε σημαντικές εξαγγελίες στον τομέα των επενδύσεων και ξεχώρισε από τη σημερινή ατζέντα την ενημέρωση για την ενέργεια και τον προγραμματισμό των προσλήψεων για το 2023.

Όλη η ατζέντα της συνεδρίασης έχει ως εξής:

  • Εισήγηση από τους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και ‘Ακη Σκέρτσο σχετικά με το Ενοποιημένο Προσχέδιο Δράσης της Κυβέρνησης για το 2023 – Σχέδια δράσης των Υπουργείων
  • Εισήγηση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη για τον Προγραμματισμό Ανθρώπινου Δυναμικού για το 2023
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Απόστολο Βεσυρόπουλο των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των δεσμευμένων και δημευμένων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, β) Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα του νομοσχεδίου για την ίδρυση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ»
  • Εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνι Γεωργιάδη για την επιλογή προέδρου και συμβούλων της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων
  • Εισήγηση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για την υπαγωγή αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων στην παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων για την εκτέλεση έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας
  • Ενημέρωση από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Οικονόμου για το Ψηφιακό Κέντρο Ενημέρωσης.

Πηγή: efsyn.gr

Παρόμοια Άρθρα