15.2 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

ΟΣΕΚΔΥΠ: Εκλογές με αυτοπρόσωπη, καθολική, μυστική ψηφοφορία για ανάδειξη αιρετών στο ΚΥΣΔΙΠ

Πρόσφατα

Επιστολή της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Κεντρικών Δομών Υπουργείου Παιδείας προς τη υπουργό Νίκη Κεραμέας και θέμα: «Σχετικά με τις εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων των υπαλλήλων στο ΚΥΣΔΙΠ».

Κ. Υπουργέ,

Με την αριθμ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.37.22/1318/οικ.10294/24-06-2022 Εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών με θέμα: «Εκλογές αιρετών εκπροσώπων των υπαλλήλων στα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια των δημοσίων υπηρεσιών και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου-ΘΗΤΕΙΑ 2023-2024» δίνεται η δυνατότητα πραγματοποίησης των εκλογών είτε με ηλεκτρονική είτε με αυτοπρόσωπη ψηφοφορία.

Σύμφωνα με το υπ’ αρ. πρωτ. 110877/Γ2/13-9-2022 έγγραφο του ΥΠΑΙΘ, οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων των υπαλλήλων των περ. α’ εως δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 47 του Ν.4569/2018 (Α’ 179) στο ΚΥΣΔΙΠ του ΥΠΑΙΘ για το χρονικό διάστημα 2023-2024 θα διεξαχθούν με την ηλεκτρονική διαδικασία.

Σε συνέχεια του 5ου Ψηφίσματος του 3ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας μας (το οποίο επισυνάπτεται), καθώς και σχετικών αποφάσεων της ΑΔΕΔΥ, δηλώνουμε ρητά την αντίθεσή μας στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και διαδικασίες και σας καλούμε να προβείτε σε όλα τα αναγκαία μέτρα για να πραγματοποιηθούν οι επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια με άμεση, αυτοπρόσωπη, καθολική και μυστική ψηφοφορία με όλα τα μέτρα προστασίας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

H ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡΚΑΝΗ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΝΤΑ


3ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο ΟΣΕΚΔΥΠ

Μαρούσι, 5 & 6 Ιουλίου 2022

ΠΡΟΣ:
Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
– ΑΔΕΔΥ
– Συλλόγους-μέλη

Ψήφισμα 5ο για τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες

Ο Νόμος 4808/2021 εισήγαγε την ηλεκτρονική ψηφοφορία στα συνδικαλιστικά σωματεία, με τον αρμόδιο Υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, να τονίζει ότι το νομοθέτημά του φέρνει την ηλεκτρονική δημοκρατία στο συνδικαλισμό και δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να εκφράζονται ελεύθερα δια της ηλεκτρονικής ψήφου. Στην πραγματικότητα όμως επιδιώκεται ουσιαστικό χτύπημα στις μαζικές και δημοκρατικές διαδικασίες, στην ανταλλαγή ιδεών και στην ελεύθερη συζήτηση μεταξύ των εργαζομένων, στη λήψη αποφάσεων και δράσης.

Επιπλέον, αυτό που δεν είπαν ποτέ τόσο ο κ. Χατζηδάκης όσο και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης (που έδωσε προς χρήση το σύστημα Ζευς της ΕΔΥΤΕ για τις ηλεκτρονικές εκλογές) είναι ότι ο κανονισμός περί προσωπικών δεδομένων αγνοήθηκε παντελώς με συνέπεια να βρίσκεται υπό αμφισβήτηση η ασφάλεια της διαδικασίας, η προστασία των δεδομένων των συμμετεχόντων, ακόμα και η ίδια η μυστικότητα της ψήφου. Σαν να μην υπάρχει ο GDPR για τους ανωτέρω υπουργούς και την κυβέρνηση. Ο κανονισμός περί προσωπικών δεδομένων αγνοήθηκε. Σύμφωνα με αυτόν, ο εκτελών την επεξεργασία των δεδομένων, στην περίπτωσή μας τα σωματεία, καθορίζει και τα μέσα της επεξεργασίας.

Η ΑΔΕΔΥ έχει αποφασίσει και καταγγείλει τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Άλλες Ομοσπονδίες, όπως η ΕΜΔΥΔΑΣ και η ΟΛΜΕ, έχουν αγωνιστεί σθεναρά και έχουν προσφύγει στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων ζητώντας την παρέμβασή της, αφού με τον 4808/2021 του Κωστή Χατζηδάκη δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της (ηλεκτρονικής) ψήφου, ζητώντας παράλληλα την έκδοση προσωρινής διαταγής με αίτημα την απαγόρευση διενέργειας ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη των συνδικαλιστικών οργάνων.

Επιπλέον, το σύστημα ΖΕΥΣ της ΕΔΥΤΕ, που δόθηκε προς χρήση, παρουσιάζει πολύ συγκεκριμένα προβλήματα (όπως και το λογισμικό Helios πάνω στο οποίο “πάτησαν” αυτοί που σχεδίασαν το ΖΕΥΣ). Δεν εγγυάται 100% την ανωνυμία της ψήφου αφού υποστηρίζει ότι είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο να γίνει ταυτοποιήση χρήστη ενώ δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ψηφίζουν πολλές φορές (εφόσον επιθυμούν να αλλάξουν την ψήφο τους, κάτι προδήλως προβληματικό, όπως αντιλαμβάνεται κανείς).

Δεν είναι τυχαίο ότι η αντίστοιχη Αρχή της Γαλλίας έχει λάβει σχετική απόφαση ήδη από το 2002 (!) και δεν επιτρέπει τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες σε εθνικές, τοπικές ή συνδικαλιστικές εκλογές γιατί ακριβώς δεν γίνεται να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου, η στοιχειώδης, δηλαδή, δημοκρατική αρχή.

Με την αριθμ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.37.22/1318/οικ.10294/24-06-2022 Εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών με θέμα: «Εκλογές αιρετών εκπροσώπων των υπαλλήλων στα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια των δημοσίων υπηρεσιών και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου-ΘΗΤΕΙΑ 2023-2024» δίνεται η δυνατότητα πραγματοποίησης των εκλογών είτε με ηλεκτρονική είτε με αυτοπρόσωπη ψηφοφορία.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποίησε την πανδημία έτσι ώστε με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και περιτύλιγμα την «περισσότερη δημοκρατία» να βρει νέες μορφές χειραγώγησης των εργαζομένων, να χτυπήσει κάθε συλλογική διαδικασία.

Η συζήτηση όμως για τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες δεν είναι ούτε καινούργια ούτε έχει να κάνει αποκλειστικά με τα προβλήματα που προκύπτουν από τον κορονοϊό. Εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο για το χτύπημα της συλλογικής δράσης και οργάνωσης των εργαζομένων, για την υπονόμευση της ίδιας της λειτουργίας και δράσης των σωματείων, συνδέεται με τις αλλαγές που προωθήθηκαν και στον συνδικαλιστικό νόμο Χατζηδάκη (4808/2021). Με την προσπάθειά τους να επιβάλουν την ηλεκτρονική ψηφοφορία στοχεύουν:

• Στο χτύπημα των Σωματείων και των Συνδικάτων, στην υπονόμευση και ακύρωση κάθε ζωντανής λειτουργίας, συζήτησης, συλλογικής απόφασης.

• Στην απομόνωση των εργαζομένων από τις συλλογικές διαδικασίες.

• Στο χτύπημα της ελεύθερης διάδοσης ιδεών, ώστε οι εργαζόμενοι να χειραγωγούνται εύκολα.

• Στον έλεγχο των Σωματείων και των αποφάσεών τους.

• Στην αποδυνάμωση των αγώνων των εργαζομένων που αντιστέκονται στις αντεργατικές πολιτικές.

Με την διαδικασία της «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας» ανοίγει ο δρόμος για γενικευμένη νοθεία στις εκλογές, για τεράστιας κλίμακας αλλοίωση και χειραγώγηση των αποτελεσμάτων, αφού δεν θα υπάρχει κάλπη, δεν θα ταυτοποιείται δια ζώσης ο ψηφοφόρος από εφορευτική επιτροπή, δεν θα ξέρει κανείς ποιος ψήφισε πίσω από τον υπολογιστή. Ταυτόχρονα επιδιώκεται η απαξίωση, ο ευτελισμός του θεσμού του αιρετού, η λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων χωρίς καμία παρέμβαση του κινήματος και των διεκδικήσεων των εργαζομένων, η στήριξη αιρετών που θα αποτελούν τη συνέχεια της διοίκησης, η κυριαρχία της συνδιαχείρισης, της συνδιαλλαγής και των προσωπικών εξυπηρετήσεων.

Οι εργαζόμενοι με τα Σωματεία μας καθορίζουμε τον τρόπο οργάνωσης και λήψης των αποφάσεων, τις διαδικασίες εκλογής των εκπροσώπων μας σε όλα τα επίπεδα και δεν θα δεχτούμε τέτοιες απαράδεκτες αντεργατικές ρυθμίσεις.

ΧΩΡΙΣ να είμαστε ούτε τεχνοφοβικοί ούτε «κολλημένοι στο παρελθόν» ΖΗΤΑΜΕ να γίνουν σεβαστές οι ομόφωνες αποφάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, όπως αυτές εκφράζονται από τα εκλεγμένα όργανά του (ΟΣΕΚΔΥΠ, ΑΔΕΔΥ) και συνδέονται με την απαίτηση για ενίσχυση της ζωντανής συζήτησης και επαφής μεταξύ των εργαζομένων, της ζωντανής αντιπαράθεσης και κριτικής ως βασικά στοιχεία της δημοκρατικής λειτουργίας, με την απαίτηση για ανεπηρέαστη έκφραση της βούλησης των εργαζομένων.

Δηλώνουμε ρητά την αντίθεσή μας στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και διαδικασίες. Τα πρωτοβάθμια σωματεία είναι ζωντανοί οργανισμοί και πρέπει να λειτουργούν ως τέτοιοι. Τα συνδικάτα έχουν τις δικές τους διαδικασίες, για την εκλογή των οργάνων τους και δεν θα επιτρέψουν καμία παρέμβαση στη λειτουργία τους.

Γενικές Συνελεύσεις και ψηφοφορίες αποκλειστικά δια ζώσης.

Καμιά αλλαγή στα καταστατικά.

Η ΟΣΕΚΔΥΠ καλεί τη Διοίκηση του ΥΠΑΙΘ να προβεί σε όλα τα αναγκαία μέτρα για να πραγματοποιηθούν οι επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια με άμεση, αυτοπρόσωπη, καθολική και μυστική ψηφοφορία με όλα τα μέτρα προστασίας.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις