22.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το 9ο ΔΣ Αιγάλεω θα μείνει ανοιχτό στο κτήριο που στεγάζεται | Δεν κάνουμε παζάρια με τα δικαιώματα των παιδιών μας

Πρόσφατα

Ως «μια πρώτη μεγάλη νίκη που πρέπει να γίνει πράξη» χαρακτηρίζει ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω την από 19-09-22 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, «για την άμεση κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του χώρου όπου στεγάζεται το σχολείο καθώς και απόφαση για τη μη μεταστέγαση του 9ου δημοτικού σχολείου πουθενά άλλου».

Όπως υπογραμμίζει, «δεν το βάλαμε κάτω ούτε στιγμή. Ακόμα και όταν όλα έμοιαζαν τελειωμένα. Ακόμα και όταν 3 μέρες πριν τον αγιασμό ήρθαν δικαστικοί επιμελητές, οι γονείς μείναμε ενωμένοι και αποφασισμένοι για να μη χαθεί το σχολείο, αποτρέποντας έτσι την έξωση. Επιβάλλοντας στην ουσία την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο σχολείο μας. Ακόμα και όταν μπήκε λουκέτο αφήνοντας τα παιδιά μας κυριολεκτικά στον δρόμο».

Σύλλογος, γονείς και κηδεμόνες του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω δηλώνουν ότι δεν εφησυχάζονται, καθώς «δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς που τόσα χρόνια γνώριζαν και συντηρούσαν αυτή την κατάσταση, με αυτούς που άφησαν τα παιδιά μας εκτός σχολείου, όλους αυτούς που μας χλεύαζαν και μας έλεγαν να σταματήσουμε γιατί όλα είναι προδιαγεγραμμένα»

Σύλλογος, γονείς και κηδεμόνες του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω δηλώνουν πως συνεχίζουν «πιο αποφασισμένοι και πιο ενωμένοι από ποτέ» και ξεκαθαρίζουν ότι «το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω θα μείνει ανοιχτό στο κτήριο που στεγάζεται! Καμία συγχώνευση! Καμία μετεγκατάσταση! Σύγχρονο και ασφαλές σχολείο για τα παιδιά μας! Άμεση απαλλοτρίωση του κτηρίου».

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω | Όσα περισσότερα κάνεις, τόσα περισσότερα μπορείς»

22 Σεπτεμβρίου 2022

Πριν από ένα χρόνο τυχαία ενημερωθήκαμε ότι το σχολείο μας είναι σε διαδικασία έξωσης και εμείς οι γονείς ξεκινήσαμε τον αγώνα για το δικαίωμα των παιδιών μας να συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο τους.

Ένα χρόνο τώρα έχουμε προχωρήσει σε αλλεπάλληλες Γενικές Συνελεύσεις – Παραστάσεις Διαμαρτυρίας- Κινητοποιήσεις (σε Δήμο – Πρωτοβάθμια – Περιφέρεια – Υπουργεία). Η στάση της Δημοτικής Αρχής, της Περιφέρειας και της κυβέρνησης είναι γνωστή σε όλους! Ο ένας τα έριχνε στον άλλον και κανείς δεν είχε ευθύνη. Όλοι αναγνώριζαν το “νόμιμο” δικαίωμα των ιδιοκτητών αλλά όχι το ΝΟΜΙΜΟ δικαίωμα των 100 μαθητών-παιδιών μας στη μόρφωση.

Δεν το βάλαμε κάτω ούτε στιγμή. Ακόμα και όταν όλα έμοιαζαν τελειωμένα. Ακόμα και όταν 3 μέρες πριν τον αγιασμό ήρθαν δικαστικοί επιμελητές, οι γονείς μείναμε ενωμένοι και αποφασισμένοι για να μη χαθεί το σχολείο, αποτρέποντας έτσι την έξωση. Επιβάλλοντας στην ουσία την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο σχολείο μας. Ακόμα και όταν μπήκε λουκέτο αφήνοντας τα παιδιά μας κυριολεκτικά στον δρόμο.

Δε δεχθήκαμε τα παιδιά μας να στριμωχτούν σαν ποντίκια στο 14ο Δημοτικό, δημιουργώντας και σε εκείνο το σχολείο πρόβλημα. Δε δεχθήκαμε λεπτό να υποχωρήσουμε, γιατί το δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση, δεν το παζαρεύουμε. Το δίκιο μας και οι ανάγκες των παιδιών μας, ήταν ο οδηγός μας. Και αυτό το δίκιο μας και ο αγώνας μας, ήταν που “έσπασε” τα λουκέτα και ανάγκασε τη Δημοτική Αρχή σε αναδίπλωση.

Η ομόφωνη απόφαση στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19/9/2022, για την άμεση κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του χώρου όπου στεγάζεται το σχολείο καθώς και απόφαση για τη μη μεταστέγαση του 9ου δημοτικού σχολείου πουθενά άλλου είναι μια πρώτη μεγάλη νίκη που πρέπει να γίνει πράξη.

Ευχαριστούμε όλους τους γονείς του σχολείου, γιατί μέχρι σήμερα σταθήκαμε ο ένας πλάι στον άλλο σε όλα τα δύσκολα. Ευχαριστούμε τα παιδιά μας, που δεν έχουν σταματήσει να φωνάζουν “θέλουμε το σχολείο μας πίσω” και μας δίνουν καθημερινά δύναμη, για να συνεχίσουμε!

Ευχαριστούμε όλους τους συλλόγους, τους φορείς και τα σωματεία της πόλης που από την πρώτη στιγμή μας στήριξαν με την αλληλεγγύη τους. Ευχαριστούμε ακόμα και αυτούς που “έλειπαν” και εκ των υστέρων προσπαθούν να καρπωθούν οφέλη από τον πολύμηνο αγώνα μας, γιατί επιβεβαιώνουν ότι δώσαμε ένα σπουδαίο αγώνα κόντρα σε κάθε δυσκολία.

Δεν εφησυχάζουμε! Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς που τόσα χρόνια γνώριζαν και συντηρούσαν αυτή την κατάσταση, με αυτούς που άφησαν τα παιδιά μας εκτός σχολείου, όλους αυτούς που μας χλεύαζαν και μας έλεγαν να σταματήσουμε γιατί όλα είναι προδιαγεγραμμένα.

Συνεχίζουμε πιο αποφασισμένοι και πιο ενωμένοι από ποτέ! Το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω θα μείνει ανοιχτό στο κτήριο που στεγάζεται! Καμία συγχώνευση! Καμία μετεγκατάσταση! Σύγχρονο και ασφαλές σχολείο για τα παιδιά μας! Άμεση απαλλοτρίωση του κτηρίου!

Για τα παιδιά μας…


Δευτέρα 19 Σεπτέμβρη | Κάνουν έξωση… στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω

Χάος στο σχολείο του Ζαμπέτα στο Αιγάλεω: Έκαναν προσευχή στο δρόμο 90 παιδιά μετά από έξωση, αναβρασμός στην περιοχή

Στο δρόμο βρέθηκαν 90 παιδιά του 9ου Δημοτικού Σχολείου στο Αιγάλεω μετά την τοποθέτηση λουκέτου στην εξώπορτα του κτιρίου το οποίο τοποθετήθηκε έπειτα από απόφαση του Εφετείου που δικαίωσε οριστικά τους ιδιοκτήτες απογόνους του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Γιώργου Ζαμπέτα | Αναδημοσίευση από ethnos.gr

Η υπόθεση τελεσιδίκησε υπέρ της κόρης και των εγγονών του Ζαμπέτα και την Παρασκευή επιδόθηκε το εξώδικο έξωσης και μπήκε λουκέτο στο σχολείο. Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Αιγάλεω ξεκίνησε μεγάλες κινητοποιήσεις και ο δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας στο Δημοτικό Συμβούλιο που είναι προγραμματισμένο για απόψε Δευτέρα (19/9) στις 20:00 θα καταθέσει την πρόταση του. Ωστόσο όσοι παροικούν στην Ιερουσαλήμ δηλώνουν απαισιόδοξοι για κοινά αποδεκτή λύση χωρίς να μπορούν να προβλέψουν τις εξελίξεις…

Έκαναν προσευχή στο δρόμο

Συγκλονιστικές ήταν οι εικόνες και τα βίντεο που καταγράφηκαν το πρωί της Δευτέρας. Περίπου 90 παιδιά του Δημοτικού με τις τσάντες τους έκαναν προσευχή στο πεζοδρόμιο. Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς τους σοκαρισμένοι και προβληματισμένοι δεν είχαν λόγια να τους πουν. Κυρίως δεν ξέρουν τι θα κάνουν αύριο. Μάλιστα πολλοί από αυτούς δε μπορούσαν να εγκαταλείψουν τα μικρά παιδιά στο δρόμο, άφησαν τις εργασίες τους και βρίσκονται σε απόγνωση.

Χωρίς συντήρηση, λειτουργούσε παράνομα

Το πιο συγκλονιστικό και συνάμα ανησυχητικό είναι το γεγονός πως εδώ και τρία χρόνια το κτίριο δεν συντηρείται διότι ιδιοκτήτες και Δήμος έχουν έρθει σε πλήρη ρήξη και δεν έχουν συνάψει μισθωτήριο. Λόγω και της δικαστικής διαμάχης και της έλλειψης μισθωτηρίου ο Δήμος δε μπορεί να εγκρίνει δαπάνες συντήρησης, ούτε και καταβάλλονται και ενοίκια στους ιδιοκτήτες. Με άλλα λόγια εδώ και τρία χρόνια το σχολείο λειτουργούσε παράνομα.

Ήθελαν να σπάσουν το λουκέτο

Το μεσημέρι της Δευτέρας τέθηκε η πρόταση δημιουργίας διαδημοτικής επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών παρατάξεων με σκοπό να σπάσουν το λουκέτο στην εξώπορτα του σχολείου ώστε να μπουν μέσα τα παιδιά. Μάλιστα όσοι θα συμμετείχαν σε αυτή την επιτροπή δήλωναν έτοιμοι να υποστούν και τις συνέπειες της πράξης τους έναντι του νόμου.

Ψυχραιμία ζήτησε ο δήμαρχος

Ωστόσο ο δήμαρχος διαφώνησε στο σπάσιμο των λουκέτων, ζήτησε ψυχραιμία και να γίνει πρώτα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και εκεί να τεθούν όλες οι προτάσεις που υπάρχουν και να έχουν ευρεία αποδοχή και μεγάλη πλειοψηφία.

Τα παιδιά και οι γονείς τους έξω από το 9ο δημοτικό σχολείο στο Αιγάλεω

«Δεν περιμένουμε άλλο, λύση εδώ και τώρα»

«Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση. Αυτό το πρόβλημα υπάρχει εδώ και τρία χρόνια και όπως αποδεικνύεται δεν έγινε τίποτα ουσιαστικό για τα παιδιά μας. Που θα πάνε τα παιδιά μας; Στο 14ο Δημοτικό που θέλουν να τα μεταφέρουν είναι μικρό ως σχολικό κτίριο, με 440 τετραγωνικά μέτρα αυλή. Πώς θα προαύλιζονται 190 μαθητές; Εχει μόνο τρεις τουαλέτες; Εκεί θέλουν να βάλουν γυψοσανίδες και να χωρίσουν τις αίθουσες. Θέλουν να κάνουν κλουβιά. Επίσης, ποιος εγγυάται ότι είναι ασφαλές το κτήριο να δεχτεί τόσους μαθητές;  Έχει μια αίθουσα, σχετικά μεγαλύτερη από τις υπόλοιπες που προοριζόταν για βιβλιοθήκη 8×7 μέτρα περίπου που ήδη αυτοβούλως από τον δήμο χωρίστηκε με γυψοσανίδα. Οι υπόλοιπες αίθουσες είναι μικρότερες και οι τουαλέτες που υπάρχουν στο σχολείο είναι 4 για κορίτσια και 3 για αγόρια», δήλωσε στο ethnos.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αιγάλεω Βιργινία Γεωργοπάνου και τόνισε πως αυτό το σχολείο ήταν το αγαπημένο του Γιώργου Ζαμπέτα και άτυπα έχει το όνομα του:

«Το αγαπημένο του Γιώργου Ζαμπέτα»

«Έχουμε λοιπόν σοβαρές ενστάσεις σχετικά με την χρήση του συγκεκριμένου κτηρίου για την στέγαση δύο σχολείων και καμιά τεχνική μελέτη ότι το κτήριο αυτό πληρεί τις προδιαγραφές και είναι κατάλληλο να στεγάσει δύο σχολεία ταυτόχρονα. Είχαν τρία χρόνια να βρουν λύση και δεν το έπραξαν. Θα το παλέψουμε μέχρι το τέλος. Παλιά, στην αυλή του σχολείου έβγαινε ο μεγάλος Ζαμπέτας και μιλούσε με τα παιδιά και εμείς το ξέρουμε σαν το σχολείο του Ζαμπέτα. Η έκταση του είναι περίπου ένα στρέμμα. Το πρόβλημα το γνωρίζει ο Δήμος Αιγάλεω, το Υπουργείο Παιδείας, η ΚΤΥΠ και όλοι οι εμπλεκόμενοι αλλά δεν έχουν γίνει αυτά που πρέπει. Δε μιλάμε πολιτικά εμείς. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να βρεθεί λύση εδώ και τώρα γιατί αύριο δεν ξέρουμε που θα πάνε τα παιδιά μας».

«Δυστυχώς χάσαμε, αλλά το παλεύουμε»

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Αιγάλεω Νίκο Καββαδία είπε στο ethnos.gr: «Το πρόβλημα είναι μεγάλο και το έχουμε παλέψει σε όλα τα επίπεδα. Δυστυχώς χάσαμε όλες τις δικαστικές αποφάσεις και μετά το εξώδικο και τις εξελίξεις ο δήμαρχος κάλεσε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για απόψε στις 20:00 επομένως θέλω λίγο την υπομονή σας για να έχουμε και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Μπορώ να σας βεβαιώσω πάντως πως τα χρήματα για τα ενοίκια υπάρχουν αλλά επειδή υπάρχει άρνηση για ανανέωση του συμβολαίου μίσθωσης από τους ιδιοκτήτες ο Δήμος δε μπορεί να παρέμβει σε τίποτα. Μάλιστα το ενοίκιο δεν το πληρώνει ο Δήμος αλλά το υπουργείο επομένως αποδεικνύεται πως ο Δήμος δεν έχει κάποια αρνητική πρόθεση και σε αυτό το ζήτημα. Έχουμε αναζητήσει και τη λύση της απαλλοτρίωσης αλλά και αυτή έχει συναντήσει δυσκολίες για διαφόρους. Είναι άδικο να λέμε πως ο Δήμος Αιγάλεω δεν έχει κάνει τίποτα. Φυσικά και μας ενδιαφέρει να δοθεί άμεσα μία λύση και έχουμε προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα».

Η ανακοίνωση των Γονέων Αιγάλεω

Στο μεταξύ σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωση Γονέων Αιγάλεω αναφέρει:

– Η Διεύθυνση της Α’θμιας να μην συναινέσει στην μετεγκατάσταση του σχολείου σε άλλο σχολείο, πόσω μάλλον στο κτήριο του 14ου Δημοτικού Σχολείου που δεν πληροί ακόμα και νομικά καμία προϋπόθεση για να φιλοξενήσει +90 μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους στον χώρο που στεγάζεται, και θα οδηγήσει σε υποβάθμιση εν τέλει και των δύο σχολείων!

– Να γίνει πράξη η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για χαρακτηρισμό του σχολείου ως σχολική στέγη και να μην νίπτουν τας χείρας τους όσοι επικαλούνται διαδικαστικά κωλύματα!

– Να μας κοινοποιηθούν όλα τα έγγραφα από πλευράς Δήμου σε σχέση με τις ενέργειες που έγιναν προς υλοποίηση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου , που πάρθηκε τον Νοέμβριο του 2021 !

«Η Ένωση Γονέων καλεί τους Συλλόγους Γονέων, τους γονείς, τους συμπολίτες,  να στηρίξουν τον αγώνα για την σχολική στέγη που δικαιούνται αδιαπραγμάτευτα όλοι οι μαθητές του 9ου Δημοτικού σχολείου Αιγάλεω! Διεκδικούμε την παραμονή του 9ου Δημοτικού σχολείου στον χώρο του σε ένα σύγχρονο και ασφαλές κτίριο! Η πολιτική των συγχωνεύσεων εξυπηρετεί μόνο σκοπούς ενάντια στην Δημόσια Δωρεάν Παιδεία που δικαιούνται τα παιδιά μας!

Τα παιδιά μας δεν είναι αριθμοί! Κανένα σχολείο ΔΕΝ μας περισσεύει».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις