12.2 C
Athens
Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024

Διάγγελμα Πούτιν: Κήρυξη μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία | Προειδοποιήσεις από τη Δύση για νέες κυρώσεις

Πρόσφατα

Σε καθεστώς μερικής επιστράτευσης μπαίνει η Ρωσία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος στο πολυαναμενόμενο διάγγελμά του, το οποίο πραγματοποιείται στον απόηχο της ουκρανικής αντεπίθεσης, αλλά και των σχεδιαζόμενων δημοψηφισμάτων σε περιοχές της Ουκρανίας με στόχο την ένωση με τη Ρωσία.

Στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι ο στόχος της Δύσης είναι η αποδυνάμωση και η καταστροφή της χώρας του για να υπογραμμίσει ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» ήταν αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ναζί στην Ουκρανία.

Είπε χαρακτηριστικά ότι «η Δύση ήδη λέει ανοιχτά ότι το 1991 μπόρεσε να διαλύσει τη Σοβιετική Ένωση και τώρα ήρθε η ώρα της ίδιας της Ρωσίας, ώστε να την χωρίζουν σε πολλές περιοχές και περιοχές εχθρικές μεταξύ τους».

Σημείωσε, ακόμη, ότι έδωσε εντολή για να αναθεωρηθεί το καθεστώς των εθελοντών και των πολιτοφυλακών που πολεμούν στο Ντονμπάς ώστε να θεωρούνται επισήμως ως μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Την ίδια ώρα δημοσιεύθηκε και το προεδρικό διάταγμα για τους εφέδρους, καθώς η επιστράτευση ξεκινά από σήμερα.

Κινητοποιούνται 300.000 άνδρες

Μετά τις ανακοινώσεις Πούτιν ήρθαν οι διευκρινίσεις από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι το προεδρικό διάταγμα για μερική επιστράτευση προβλέπει την κινητοποίηση επιπλέον 300.000 ανδρών.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας ο Σοϊγκού διευκρίνισε ότι δεν θα επιστρατευθούν φοιτητές και όσοι υπηρέτησαν ως κληρωτοί και ότι η πλειονότητα των ρώσων εφέδρων, που αριθμούν ένα εκατομμύριο, επίσης δεν θα στρατολογηθούν.

Η επιστράτευση αυτή αφορά άνδρες που έχουν προηγούμενη στρατιωτική εκπαίδευση, αλλά σε κάθε περίπτωση προτού αναπτυχθούν θα λάβουν νέα στρατιωτική εκπαίδευση.

Ο υπουργός τόνισε ότι η Ρωσία έχει την δυνατότητα επιστράτευσης περίπου 25 εκατομμυρίων ανδρών και η μερική επιστράτευση αφορά το 1% από αυτούς.

Ο Σοϊγκού είπε ακόμη ότι η Ρωσία δεν πολεμάει στο ουκρανικό έδαφος τόσο εναντίον της Ουκρανίας όσο εναντίον της Δύσης.

Οι «ναζί του Κιέβου» και τα δημοψηφίσματα

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισήμανε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» θα συνεχιστεί για να «απελευθερώσουμε το Ντονμπάς από τους νεοναζί», ενώ κατηγόρησε εκ νέου το «ναζιστικό καθεστώς» του Κιέβου ότι δολοφονεί και βασανίζει πολίτες.

Χαρακτήρισε την ουκρανική κυβέρνηση ως «απόγονους του Μπαντέρα» και ανέφερε ότι η μάχη κατά των νεοναζί συνεχίζεται κανονικά.

«Η λαϊκή δημοκρατία του Λουγκάνσκ έχει απελευθερωθεί πλήρως από τους νεοναζί, οι μάχες στη λαϊκή δημοκρατία του Ντονέτσκ συνεχίζονται. Εκεί εδώ και οκτώ χρόνια το καθεστώς του Κιέβου έχει δημιουργήσει σημαντικά οχυρώματα. Μια κατά μέτωπο επίθεση θα είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες για τον λόγο αυτό οι μονάδες μας, όπως και οι μαχητές των δημοκρατιών του Ντονμπάς λειτουργούν με σύστημα, χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό, προστατεύουν το προσωπικό και απελευθερώνουν το Ντονμπάς βήμα βήμα» υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει ότι θα πραγματοποιηθούν τα δημοψηφίσματα σε Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του σε μια απάντηση προς τη Δύση, μετά από το μπαράζ προειδοποιήσεων από ΗΠΑ και Ε.Ε..

«Πυρηνικός εκβιασμός» και απάντηση

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» ήταν αναπόφευκτη από τη στιγμή που το Κίεβο αρνήθηκε δημοσίως ειρηνική λύση για το Ντονμπάς και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποκτήσει πυρηνικά.

Έκανε, ακόμη, λόγο για «πυρηνικό εκβιασμό», κατηγορώντας τη Δύση ότι «έχει ξεπεράσει κάθε όριο» για να προσθέσει ότι «όσοι εκβιάζουν με πυρηνικά τη Ρωσική Ομοσπονδία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να τους γυρίσει μπούμερανγκ».

Οι προειδοποιήσεις από τη Δύση

Οι ανακοινώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν έρχονται μετά από μπαράζ δηλώσεων από ΗΠΑ και Ε.Ε. με προειδοποιήσεις ώστε να μην πραγματοποιηθούν τα δημοψηφίσματα που έχουν ανακοινωθεί για τις επόμενες ημέρες.

Οι Βρυξέλλες ήδη έστειλαν μήνυμα στη Μόσχα ότι μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει νέες κυρώσεις, ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξήγησε ότι «δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την προσπάθεια της Ρωσίας να νομιμοποιήσει την παράνομη και βάρβαρη κατοχή ουκρανικών εδαφών. Η προσπάθεια να αλλάξουν τα σύνορα της Ουκρανίας είναι εντελώς απαράδεκτη και σαφής παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ, της ανεξαρτησίας, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».

Από την πλευρά του ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε καταστήσει σαφές πως θα υπάρξουν μεγαλύτερες συνέπειες. Διαθέτουμε (…) αριθμό εργαλείων».

Η ηγεσία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) καταδίκασε χθες τα σχέδια για δημοψηφίσματα ανακοινώνοντας «καθώς ο πόλεμος μετά την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, τα οποιαδήποτε λεγόμενα ‘δημοψηφίσματα’ που σχεδιάζονται από τις δυνάμεις που ασκούν de facto τον έλεγχο σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας ή με την υποστήριξή τους θα αποτελούσαν παραβίαση των διεθνών κανόνων και υποχρεώσεων δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Τα αποτελέσματά τους κατά συνέπεια δεν θα είχαν καμία νομική ισχύ».

«Ευχαριστώ» από Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιχείρησε χθες να υποβαθμίσει τη βαρύτητα των «δημοψηφισμάτων επισημαίνοντας «ευχαριστώ όλους τους φίλους και εταίρους της Ουκρανίας για τη μαζική και αυστηρή καταδίκη της πρόθεσης της Ρωσίας να οργανώσει τα νιοστά ψευτοδημοψηφίσματα»,.

Αναφέρθηκε σε «θορυβώδεις ειδήσεις από τη Ρωσία», προσθέτοντας «και τι έγινε; Ποιο είναι το νέο σε σχέση με αυτό που είχε ειπωθεί προηγουμένως;».

«Η θέση μας δεν αλλάζει ανάλογα με τον θόρυβο της μιας ή της άλλης είδησης», πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι, για τον οποίο ζητούμενο είναι «να διατηρηθεί η πίεση» στη Ρωσία. «Ας διατηρήσουμε την ενότητά μας, ας προστατεύσουμε την Ουκρανία, ας απελευθερώσουμε τα εδάφη μας κι ας μη δείξουμε καμία αδυναμία», πρόσθεσε.

Πηγή: efsyn.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις