Καθυστερήσεις εξακολουθεί να παίζει η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα και επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος, την ώρα που πολίτες και επιχειρήσεις νιώθουν να σφίγγει ακόμη περισσότερο η θηλειά της ακρίβειας.
Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα, ωστόσο τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρμόδιος υπουργός φρόντισαν να δώσουν ένα μικρό περίγραμμα των μέτρων.
Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια ξεκάθαρη κίνηση προεκλογικής περιόδου, εμφανίστηκε για συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Σφαίρα 102,2 fm, από όπου επιβεβαίωσε τα περί κλιμακωτής επιδότησης στους λογαριασμούς του ρεύματος, ενώ βάφτισε «κίνητρα» την ξεκάθαρη μετατόπιση της ευθύνης ξανά στις πλάτες των πολιτών.
Το κυβερνητικό σχέδιο, εξάλλου, είναι γνωστό εδώ και ημέρες και προβλέπει αλλαγές στον τρόπο που θα καταβάλλονται οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά εφόσον οι πολίτες επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας. Δηλαδή αναγκάζονται οι πολίτες να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια ώστε να… επιδοτεί η κυβέρνηση τα κέρδη των παρόχων ρεύματος.
Αναφορικά με τα κυβερνητικά σχέδια, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μία κλιμακωτή επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα, ώστε να δώσουμε κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας και σε μία οριζόντια σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο. «Όσο μειώνεις την κατανάλωση σε σχέση με τον περσινό λογαριασμό, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιδότηση» είπε χαρακτηριστικά.
Προανήγγειλε, ακόμη οριζόντια επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ υποστήριξε ότι θα υπάρξει ταυτόχρονη φορολόγηση υπερκερδών των διυλιστηρίων. «Όποιος σας λέει ότι μπορεί να πληρώνουμε τις ίδιες τιμές σε σχέση με την προ κρίση περίοδο, σας λέει ψέματα», είπε χαρακτηριστικά.
Το «σχεδόν μηδέν» του Σκρέκα και οι εκκαθαριστικοί
Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα υπό διαμόρφωση μέτρα, αποκαλύπτοντας ότι η όποια επιδότηση, μετά από εξοικονόμηση, θα καταγράφεται, πιθανότατα, στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς.
Αυτό αποτελεί και μια εν μέρει απάντηση στα όσα ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης, ο οποίος εξέφρασε ανησυχίες για την εφαρμογή του μέτρου, εξηγώντας ότι είναι αδύνατο να γίνει άμεσα αντιληπτή η μείωση κατανάλωσης ενός νοικοκυριού καθώς λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού. «Δεν κάνουμε μετρήσεις κάθε μήνα, αλλά κάθε τέσσερις μήνες», σημείωσε.
Ο Κώστας Σκρέκας επανέλαβε μέσω του ΣΚΑΪ ότι θα υπάρχει κλιμάκωση των επιδοτήσεων στο ρεύμα με τρία κλιμάκια: στο πρώτο κλιμάκιο η επιδότηση θα είναι υψηλότερη και θα βαίνει μειούμενη. Επιπλέον θα υπάρχει πρόσθετη έκπτωση απολογιστικά για όσους επιτυγχάνουν εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, η οποία θα προσδιορίζεται με την έκδοση εκκαθαριστικού λογαριασμού. Συνολικά εκτιμάται ότι θα απορροφηθεί το 90-94 % των αυξήσεων.
Δεν θα υπάρχει «μπόνους» εξοικονόμησης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου, τόνισε ο υπουργός, καθώς είναι δύσκολο να γίνει επιμερισμός στις πολυκατοικίες που έχουν κεντρική θέρμανση με φυσικό αέριο. Η τιμή του καυσίμου είναι 7-10 φορές υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι ωστόσο με την κρατική στήριξη θα είναι πιο προσιτή αλλά όχι στα επίπεδα προ κρίσης.
Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε και η αναφορά του στα σενάρια για διακοπές ρεύματος, καθώς, χαρακτήρισε τις πιθανότητες αυτές… σχεδόν μηδενικές.
Τα ακριβή λόγια του Κ .Σκρέκα ήταν «στη ζωή και όταν μαίνεται ένας πόλεμος συμβατικός και ενεργειακός, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, αλλά επαναλαμβάνω ότι είναι πολύ μικρές αυτές οι πιθανότητες, σχεδόν μηδενικές».
Στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την διασφάλιση επάρκειας περιλαμβάνεται η εγκατάσταση δεύτερης δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, η αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής, η δυνατότητα λειτουργίας μονάδων φυσικού αερίου με πετρέλαιο ντήζελ, η αποθήκευση φυσικού αερίου. Παράλληλα αναμένεται από την ΕΕ οδηγία για εξοικονόμηση ενέργειας ιδίως κατά τις ώρες αιχμής το μεσημέρι και το βράδυ.
►Μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα έχουν διορία οι πάροχοι για να ανακοινώσουν τα νέα τιμολόγια στο ηλεκτρικό ρεύμα, με την αγωνία να χτυπάει «κόκκινο».
Πηγή: efsyn.gr