9.9 C
Athens
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Αστυνομική καταστολή και σε κινητοποίηση φοιτητών στην Αθήνα, μετά τη δολοφονική επίθεση στη συναυλία στο ΑΠΘ

Λίγες ώρες μετά την άγρια επίθεση της ΕΛ.ΑΣ. στο ΑΠΘ –μάλιστα, κατά τη διάρκεια συναυλία– οι αστυνομικές δυνάμεις προχωρούν σε νέα καταστολή φοιτητικής συγκέντρωσης, αυτή τη φορά στην Αθήνα.  Για άλλη μια φορά, λοιπόν, η ΕΛ.ΑΣ. επιχειρεί «να επιβάλει την τάξη» με χημικά και αύρες, απέναντι στους φοιτητές που εξακολουθούν να αγωνίζονται κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ΑΕΙ.

Στο «παρά πέντε» περιορισμοί στην πορεία από τη ΓΑΔΑ

Όπως αναφέρει το ThePressProject, με πλήθος κόσμου να έχει συγκεντρωθεί στα Προπύλαια, μετά το κάλεσμα φοιτητικών συλλόγων για αντικατασταλτική πορεία, με αφορμή τη χθεσινή δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ στο ΑΠΘ, η ΓΑΔΑ αποφάσισε, μισή μόλις ώρα πριν την έναρξή της, να επιβάλει περιορισμούς στην πορεία, επιτρέποντας τη χρήση μόνο μιας λωρίδας κυκλοφορίας. Στην προσπάθεια των διαδηλωτών να πραγματοποιήσουν την πορεία οι αστυνομικές δυνάμεις απαντούν με χημικά και βία.

Στην απόφασή της η ΓΑΔΑ αναφέρει ότι κατέληξε στον περιορισμό: «Επειδή πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή της θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή της συγκεκριμένης περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη την περιοχή πραγματοποίησής της, τις ειδικότερες κυκλοφοριακές συνθήκες, τα χαρακτηριστικά του οδικού περιβάλλοντος και τη σημασία της οδού ή των οδών που εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν από τη συνάθροιση στην εν γένει κυκλοφορία, καθώς και τη μη παρακώλυση της κυκλοφορίας και της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και νοσηλευτικά ιδρύματα, τη λειτουργία υποδομών και κοινωφελών εγκαταστάσεων και τον εφοδιασμό της αγοράς με είδη ζωτικής σημασίας, και γενικά ο βαθμός διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής».

Το κάλεσμα των φοιτητών για την κινητοποίηση στα Προπύλαια

«Η ΝΔ έχει φτάσει την κατάσταση στο απροχώρητο και έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Θέλει να μεταφέρει την αστυνομοκρατία στις σχολές μας για να διαλύσει οποιαδήποτε φωνή αμφισβήτησης, οποιαδήποτε πολιτική και συλλογική δράση γιατί φοβάται τους φοιτητές. Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω, δεν θα διαπραγματευτούμε ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματά μας που κατακτήθηκαν από δεκαετίες ολόκληρες αγώνων. Κάνουμε ξεκάθαρο πως η ένταση που η ΝΔ επιδιώκει θα της γυρίσει μπούμερανγκ. Όποιος νοσταλγεί τις πιο μαύρες μέρες της νεοελληνικής ιστορίας θα έχει την κατάληξη που του αρμόζει», αναφέρουν στο κάλεσμά τους για την αποψινή αντικατασταλτική διαδήλωση στα Προπύλαια οι Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Μετά την επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ να βάλει την ΟΠΠΙ στο ΑΠΘ, κυριολεκτικά νύχτα «γιατί γνωρίζει πολύ καλά πως δεν υπάρχει η παραμικρή νομιμοποίηση από καμιά μερίδα της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά ούτε και της κοινωνίας, βλέπουμε νέο και χυδαίο κατασταλτικό κρεσέντο», σημειώνεται στο φοιτητικό κάλεσμα. «Ήδη από το πρωί της Παρασκευής τα ΜΑΤ που κατακλύζουν το ΑΠΘ για να “προστατεύουν” την ΟΠΠΙ δείχνουν ποια είναι η κατάσταση που κυβέρνηση και Παπαϊωάννου οραματίζονται για τις σχολές μας. Ξύλο, χημικά και συλλήψεις απέναντι σε φοιτητές που κινητοποιούνται για τα στοιχειώδη κεκτημένα και δικαιώματά τους. Όλα αυτά μετά τις δολοφονικές επιθέσεις από τα ΜΑΤ που έφτασαν σε σημείο να γίνεται ρίψη χειροβομβίδας κρότου λάμψης στο κεφάλι φοιτητή. Μετά την κατακραυγή της ΝΔ από σύσσωμη την ακαδημαϊκή κοινότητα που έχει από καιρό καταγγείλει το νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη».

Πέραν όλων αυτών, συμπληρώνεται στο κάλεσμα, «η κυβέρνηση  πήρε την επιλογή να χτυπήσει την αντικατασταλτική συναυλία που διεξαγόταν στο χώρο του ΑΠΘ. Η ΕΛΑΣ έκανε ρίψη χημικών σε εκδήλωση 5.000 ατόμων και προχώρησε σε κυνήγι και ξύλο στο ψαχνό μέσα στο άσυλο. Ενώ στην αντανακλαστική πορεία που καλέστηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης άνοιξε ακόμη και αύρες απέναντι στους φοιτητές. Πλέον ξεκάθαρα και απρόκλητα επιτίθεται σε οποιαδήποτε δράση σχετίζεται με τα πανεπιστήμια, το άσυλο και τα κεκτημένα των φοιτητών».

Δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο ΑΠΘ (φωτογραφίες, βίντεο)

Καταγγελία του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Λιτσαρδάκη για εις βάρος του τραμπουκισμούς των ΜΑΤ και προσπάθεια σύλληψης

Παρόμοια Άρθρα