19 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Αιχμές προέδρου ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για προκλητική κερδοσκοπία στο ηλεκτρικό ρεύμα | Συναγερμός στο ΛΚΔΜ ενόψει χειμώνα («Πτολεμαΐδα V»)

Πρόσφατα

Στην καταγγελία ότι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αγοράζουν με 454 ευρώ και πουλάνε με 790 ευρώ προχώρησε μέσω της συχνότητας του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. 

Την ώρα που νοικοκυριά και επιχειρήσεις γονατίζουν από το κόστος της ενέργειας και η κυβέρνηση ζητά εξοικονόμηση κατανάλωσης για να δώσει εκπτώσεις, ο Γιώργος Αδαμίδης εκτόξευσε κεραυνούς παρά την προσπάθεια των δημοσιογράφων του σταθμού να τον διακόψουν και εν γένει να τον… συνετίσουν.

«Αγοράζει αυτή την στιγμή η ΔΕΗ και οι πάροχοι 454 ευρώ και πουλάνε 790 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις τιμές μεγαβατώρας ρεύματος.

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ προειδοποίησε ότι παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν διακοπές ρεύματος εξαιτίας της έλλειψης ενέργειας, ενώ άφησε αιχμές για εξυπηρέτηση συμφερόντων κατά την αναφορά του για τις νουθεσίες της κυβέρνησης προς τους πολίτες να επιστρέψουν στο πετρέλαιο.

«Λέει να πάρουμε καυστήρες πετρελαίου … τι θέλει να κάνει κατά την προσωπική μου άποψη; Να “ξεστοκάρει” όσους καυστήρες υπάρχουν … είναι ελληνικός νόμος ότι από 1η Ιανουαρίου 2025, απαγορεύεται η πώληση και εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Αδαμίδης αναφέρθηκε και στον κίνδυνο αύξηση θανάτων από πυρκαγιές που ενδεχομένως να σχετίζονται με την χρήση εναλλακτικών και μη ασφαλών μέσων θέρμανσης.

«Ο υπαρχηγός ε.α. της Πυροσβεστικής Ανδριανός Γκουρμπάτσης στις 22 Μαρτίου φέτος ανέφερε ότι έχουμε 82 νεκρούς από πυρκαγιές, αναθυμιάσεις, μαγγάλια, από αυτοσχέδια σώματα θέρμανσης … 18 μέσα στο Δεκέμβριο. Πριν από αυτή την κρίση υπήρχε πρόβλημα. Τι θα γίνει τώρα. Προκύπτει ότι χάθηκαν 83 άνθρωποι, άσχετα αν είναι νέοι ή γέροντες. Σημασία έχει ότι χάθηκαν από το κρύο. Τότε που δεν υπήρχε τόσο μεγάλη ένταση, είχαμε αυτό το πρόβλημα … όχι μόνο το 2021, αλλά από την αρχή της κρίσης, το 2010, το 2011» σημείωσε.

Στην τελική ευθεία η οριστικοποίηση των μέτρων για ρεύμα-φυσικό αέριο

Την ίδια ώρα το υπουργείο Ενέργειας, μέσω διαρροών, επισημαίνει ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί το οριστικό πακέτο για τις ενεργειακές επιδοτήσεις, πασχίζοντας να πείσει ότι η κυβέρνηση αυξάνει τη βοήθεια προς τους πολίτες, ενώ, ουσιαστικά, παίζει ξανά το χαρτί της ατομικής ευθύνης.

Όπως ανέφεραν χθες ανώτατες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ποσοστό της εξοικονόμησης ενέργειας  που πρέπει να επιτυγχάνουν οι καταναλωτές σε σχέση με τις καταναλώσεις του 2021, προκειμένου να εξασφαλίζουν πρόσθετη έκπτωση αναμένεται να είναι στο 15%.

Επίσης θα επιδοτηθούν όλες οι οικιακές καταναλώσεις (όχι μόνο η πρώτη αλλά και η δεύτερη κατοικία). Υπό διαμόρφωση είναι τα κλιμάκια της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με τα οποία θα εφαρμοστούν οι νέες επιδοτήσεις, καθώς παύει η επιδότηση για το σύνολο της κατανάλωσης που ισχύει τώρα.

Αναφορικά με το πλαφόν στην τιμή αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι παραμένει ως βάση το ελληνικό σχέδιο το οποίο ούτως ή άλλως προβλέπει μηνιαία αναθεώρηση των τιμών που εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί, ανάλογα με τη διακύμανση του πραγματικού κόστους των μονάδων.

Υπό συζήτηση είναι επίσης τόσο το ύψος της επιδότησης στο φυσικό αέριο όσο και ο μηχανισμός καταβολής της. Αν δηλαδή θα υπάρχει συνδυασμός κρατικής επιδότησης με έκπτωση από τη ΔΕΠΑ ή θα εφαρμοστεί μοντέλο ανάλογο με αυτό που ισχύει στην ηλεκτρική ενέργεια, όπου το σύνολο των επιδοτήσεων παρέχεται από την Πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τις επιδοτήσεις αναμένει και η αγορά. Κύκλοι των προμηθευτών εξέφραζαν σχετικά προβληματισμό για το ενδεχόμενο αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ενώ επεσήμαιναν την ανάγκη να εφαρμοστεί σύστημα ανάλογο με του “Τειρεσία” για τους καταναλωτές με χρέη που μετακινούνται σε νέο πάροχο.

Πηγή: efsyn.gr


Συναγερμός στο ΛΚΔΜ ενόψει χειμώνα | Στο φουλ οι μηχανές για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση

Ενημερωτικές συναντήσεις της ΓΕΝΟΠ με τον Διευθυντή ΛΚΔΜ κ. Αντώνη Νίκου και τον Διευθυντή ΑΗΣ «Πτολεμαΐδα V» κ. Χάρη Παπαδόπουλο 

Μία προσπάθεια να «αποκρυσταλλώσει» κάθε ένα ζήτημα που μπορεί να σχετίζεται με την λειτουργία της νέας μονάδας «Πτολεμαΐδα V», επιχείρησε σήμερα η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ πραγματοποιώντας μία διερευνητική – ενημερωτική συνάντηση με τον Διευθυντή ΛΚΔΜ κ. Αντώνη Νίκου και τον Διευθυντή του ΑΗΣ «Πτολεμαΐδα V» κ. Χάρη Παπαδόπουλο.

Είναι σαφές ότι όλα αυτά που «ακούγονται» στην κοινωνία για το πώς, πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις ή και με ποια ρίσκα θα μπει σε λειτουργία η μονάδα, απασχολούν και την ΓΕΝΟΠ που έσπευσε να λάβει μία έγκαιρη ενημέρωση ενόψει και της χειμερινής περιόδου.

Η δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας με καύσιμο τον λιγνίτη αναμένεται εντός των επόμενων 2 εβδομάδων και θα επιτρέψει μία πρόβα τζενεράλε με τελική διερεύνηση τυχών αστοχιών ή παραλείψεων. Ο συγχρονισμός στο δίκτυο αναμένεται στα μέσα του Οκτώβρη ενώ  η Εμπορική της λειτουργία, στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Η ατμομηχανή του ΛΚΔΜ έχει ανάψει φουλ της μηχανές της ώστε εν αναμονή του χειμώνα να δημιουργηθούν αποθέματα  λιγνίτη στις αυλές του Νοτίου και του ορυχείου Μαυροπηγής ώστε η τροφοδοσία, τόσο του ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5 όσο και των μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου αλλά και της Μελίτης, να γίνουν απρόσκοπτα εξυπηρετώντας χωρίς προβλήματα την αναμενόμενη αυξημένη χειμερινή ζήτηση.

Σύμφωνα με τον κ. Νίκου στην παρούσα φάση υπάρχει απόθεμα λιγνίτη που αντιστοιχεί σε 1.300.000 τόνους καθώς  πρόθεση είναι να δημιουργηθούν «ασφαλιστικές δικλείδες» με δεδομένο ότι η εξόρυξη τον χειμώνα είναι πολύ πιο δύσκολη.

Προσθετικά,  μέσα από τη διάνοιξη του ορυχείου Λακκιάς και τις μετασκευές ενισχύονται τα μέσα και τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν.

Μελανό σημείο

Η μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό είναι το μελανό σημείο που έθιξαν οι δύο Διευθυντές ενώ μείζον ζήτημα αποτελεί και η τεχνογνωσία.

Για μία ακόμα φορά η ΓΕΝΟΠ βρίσκεται αντιμέτωπη με το ζήτημα αυτό αποδεικνύοντας την καταστροφική τακτική των τελευταίων ετών με την εμμονή της μη πρόσληψης προσωπικού.

Με δεδομένο το γεγονός ότι την δεδομένη χρονική στιγμή ήδη γίνεται εκπαίδευση εργαζομένων, η ΓΕΝΟΠ θα επανέλθει στον χώρο και στο ζήτημα λειτουργίας της μονάδας και των εργαζομένων  προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση των πραγμάτων διασφαλίζοντας πως είναι η περισσότερο ενδεδειγμένη. 

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις