13.3 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Φιέστα Μητσοτάκη – Ιερώνυμου για τις «ιερές μπίζνες» στο Σχιστό | Αντιδρούν οι δήμοι Κερατσινίου και Περάματος

Πρόσφατα

Το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση της μεγάλης έκτασης των 3.000 στρεμμάτων που διαθέτει η Εκκλησία στην περιοχή Σχιστό – Σκαραμαγκά προγραμματίζεται να λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα.

Η Εκκλησία και Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF) του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) θα υπογράψουν Μνημόνιο Συνεργασίας (MOU – Memorandum of Understanding) ώστε να ξεκινήσει η ωρίμανση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση της έκτασης, έργο με αρχικό προϋπολογισμό της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ.

Έχει προηγηθεί την περασμένη Άνοιξη η ίδρυση της εταιρείας «Σχιστό – Εταιρεία Ανάπτυξης Αξιοποίησης και Διαχείρισης Κτήματος Σχιστού – Σκαραμαγκά Μονοπρόσωπη ΑΕ» με μοναδικό μέτοχο την Εκκλησία της Ελλάδος, αποκλειστικό ιδιοκτήτη της μεγάλης αυτής έκτασης σε κομβικό σημείο της Αττικής.

Δήλωση δημάρχου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χρήστου Βρεττάκου
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ.

Εδώ και αρκετούς μήνες διάφορα δημοσιεύματα μιλούν για τη δημιουργία μίας Α.Ε. με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και στόχο την «αξιοποίηση» 3.000 στρεμμάτων στην περιοχή του Σχιστού.

Με επιστολές μας ως Δήμος εκφράσαμε την δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι η Αρχιεπισκοπή αποφασίζει να ασχοληθεί με το Real Estate και μάλιστα εν κρυπτώ για μια έκταση που είναι δίπλα στα σπίτια μας.

Ζητάμε μέσω επιστολών το αυτονόητο. Να μας ενημερώσουν για τα σχέδιά τους για την πόλη μας. Αντί για αυτό μας στάλθηκε η παρακάτω πρόσκληση.

Ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας αντιδρώντας στην έλλειψη σεβασμού στην άποψη της πόλης δεν θα παρευρεθεί στη φιέστα.

Τα ερωτήματα που έστω και τώρα οφείλουν η Κυβέρνηση και η Αρχιεπισκοπή να απαντήσουν είναι: «Ποια θα είναι τα κριτήρια αξιοποίησης που θέτουν;» Το επίπεδο της ποιότητας της ζωής των κατοίκων; Η ανάπτυξη των πόλεων ή το επιχειρηματικό κέρδος;

Δυστυχώς, η αρχιεπισκοπή επιλέγει να μας ενημερώσει για τα σχέδιά της μέσα από φιέστες. Επομένως δεν υπάρχει περίπτωση ως Δήμος να μην αντιδράσουμε στα σχέδια που ζητούν να εφαρμόσουν για εμάς, χωρίς εμάς .

Δήμος Περάματος: Απαράδεκτη και προκλητική η στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Αρχιεπισκόπου προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων

Κατηγορηματικά αντίθετη είναι η Δημοτική Αρχή Περάματος, στην επιχειρούμενη, εν κρυπτώ και χωρίς διαβούλευση, εκμετάλλευση της έκτασης 3.000 στρεμμάτων, από την «Σχιστό – Εταιρεία Ανάπτυξης Αξιοποίησης και Διαχείρισης Κτήματος Σχιστού – Σκαραμαγκά Μονοπρόσωπη ΑΕ» με μοναδικό μέτοχο την Εκκλησία της Ελλάδος, μέρος της οποίας βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Περάματος.

Ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης από τον Μάρτιο του 2022, όπου μέσω δημοσιευμάτων είχε γίνει γνωστή η ίδρυση της εν λόγω εταιρίας και οι σκοποί της, ανέδειξε το θέμα με παρεμβάσεις του σε ΜΜΕ, ενώ απέστειλε επιστολή στον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Ελλάδος Ιερώνυμο, όπου ζητούσε συνάντηση και επίσημη ενημέρωση για τον συνολικό σχεδιασμό που αφορά στην περιοχή και ο οποίος είναι σαφές πως θα επηρεάσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι μέχρι και σήμερα και ενώ εξελίσσονται οι διαδικασίες, σύμφωνα πάλι με νεότερα δημοσιεύματα, η Εκκλησία της Ελλάδος, δεν έχει απαντήσει στο επίσημο αίτημα του Δημάρχου Περάματος για συνάντηση, δεν έχει δεχτεί τον διάλογο και την κατάθεση προτάσεων, αλλά ούτε έχει ενημερώσει με οποιοδήποτε τρόπο, υποβαθμίζοντας συλλήβδην τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στις επιδιώξεις της εταιρείας «Σχιστό – Εταιρεία Ανάπτυξης Αξιοποίησης και Διαχείρισης Κτήματος Σχιστού – Σκαραμαγκά Μονοπρόσωπη ΑΕ» περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η χωροθέτηση ζώνης με χρήση μεταφοράς απορριμμάτων και η κατασκευή αποθηκευτικών και φορτοεκφορτωτικών χώρων που συνδέονται με την παροχή υπηρεσιών στο λιμάνι, τη στιγμή που η έκταση σε μεγάλο τμήμα της έχει χαρακτηριστεί ως δασική αλλά και ως αρχαιολογικός χώρος.

Μάλιστα, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η υπογραφή ανάμεσα στην Εκκλησία και τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, Μνημονίου Συνεργασίας (MOU – Memorandum of Understanding) ώστε να ξεκινήσει η ωρίμανση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την εκμετάλλευση της έκτασης, με την παρουσία ενδεχομένως του ιδίου του Πρωθυπουργού.

Ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης τόνισε: «Η Εκκλησία της Ελλάδος που είναι και ο μοναδικός μέτοχος της εταιρίας «Σχιστό – Εταιρεία Ανάπτυξης Αξιοποίησης και Διαχείρισης Κτήματος Σχιστού – Σκαραμαγκά Μονοπρόσωπη ΑΕ», παρά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις μας και την επίσημη επιστολή , δεν έχει επιδιώξει να ενημερώσει την Δημοτική Αρχή Περάματος, για τον σχεδιασμό εκμετάλλευσης μίας έκτασης 3.000 στρεμμάτων που στο μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται εντός διοικητικών ορίων του Δήμου. Ως Δημοτική Αρχή του Δήμου Περάματος δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να υλοποιηθεί ένας σχεδιασμός που μπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες στους κατοίκους της πόλης και στο περιβάλλον λόγω πρόσθετων περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων, την περίοδο μάλιστα που βρισκόμαστε μπροστά σε δύο επιπρόσθετα μεγάλα προβλήματα σε βάρος του περιβάλλοντος, στον νέο περιφερειακό σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική και στην άναρχη επέκταση του λιμανιού».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις