Με τις τιμές σε βασικά είδη και υπηρεσίες να έχουν πάρει σημαντική αύξηση το τελευταίο 8μηνο και με τα καύσιμα να εκτοξεύονται, η κυβέρνηση επιστρατεύει για τρίτη φορά την επιταγή ακρίβειας, το εφάπαξ δηλαδή ποσό που δίνεται σε ευάλωτους πολίτες (χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες, μακροχρόνια ανέργου και άτομα με αναπηρία).
Από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως η επιταγή ακρίβειας της τάξεως των 250 ευρώ θα δοθεί εφάπαξ σε περισσότερους πολίτες. Χθες, κατά την εξειδίκευση των μέτρων ο υπ. Οικονομικών ανέφερε πως τα 250 ευρώ θα δοθούν τον Δεκέμβριο, πριν από τα Χριστούγεννα, σε 1,3 εκατ. συνταξιούχους.
Επίσης, νέο έκτακτο επίδομα θα λάβουν:
- 35.000 ανασφάλιστοι του ΟΠΕΚΑ
- 225.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που θα λάβουν διπλή δόση
- 1,5 δόση θα λάβουν οι δικαιούχοι του οικογενειακού επιδόματος.
Κεφάλαιο συνταξιούχοι
Όσον αφορά στους συνταξιούχους, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, τα κριτήρια χορήγησης διευρύνονται, με αποτέλεσμα να ωφελούνται ακόμα περισσότεροι.
Είναι όμως έτσι;
Συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως πλέον τα 250 ευρώ εφάπαξ θα πάρουν όσοι συνταξιούχοι έχουν μηνιαία σύνταξη έως 800 ευρώ.
Ωστόσο, το φορολογητέο ατομικό εισόδημά τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τον χρόνο τα 9.200 ευρώ.
Συνεπώς, δικαιούχοι είναι όσοι έχουν εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) και από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια) έως 800 ευρώ τον μήνα.
Ο δεύτερος «κόφτης», που δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, είναι το περιουσιακό κριτήριο. Πέρυσι το όριο της αξίας της περιουσίας δεν έπρεπε να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.
Ο τρίτος «κόφτης» είναι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. Φέτος το όριο για το οικογενειακό εισόδημα έρχεται στα 16.800 ευρώ.
«Κόφτης» και στους μακροχρόνια ανέργους
«Κόφτης» ισχύει και για τους μακροχρόνια ανέργους. Τα 250 ευρώ θα μπορούν να τα λάβουν μόνο οι άνεργοι που δεν υπερβαίνουν 24 μήνες ανεργίας.
Τι θα ισχύσει για το επίδομα θέρμανσης
Για το επίδομα θέρμανσης είπε ότι φέτος θα είναι διευρυμένα τα εισοδηματικά κριτήρια. Θα δοθούν 300 εκατ. ευρώ ενώ ήταν περίπου το μισό πέρυσι. Επίσης, δίνεται ένα επιπλέον κίνητρο: για όσους χρησιμοποιήσουν διαφορετικό καύσιμο από το φυσικό αέριο το επίδομα αναδιπλασιάζεται.
Ο υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε οριζόντια επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης με 25 λεπτά ανά λίτρο, αύξηση του εισοδηματικού ορίου για το επίδομα θέρμανσης από τα 14.000 ευρώ στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και ανάλογα για τον παντρεμένο προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
Τα νέα εισοδηματικά όρια για το επίδομα θέρμανσης διαμορφώνονται ως εξής:
- 16.000 ευρώ για τον άγαμο (από 14.000 ευρώ)
- 24.000 ευρώ για τον παντρεμένο (από 20.000 ευρώ).
Πηγή: ieidiseis
Μένει χωρίς στήριξη η μεγάλη πλειονότητα
Στο έλεος της ενεργειακής ακρίβειας θα παραμείνουν και φέτος εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυρά που κόβονται από το επίδομα θέρμανσης λόγω της μικρής χαλάρωσης των εισοδηματικών κριτηρίων, ενώ η λογική της κυβέρνησης να διπλασιάσει το επίδομα στους νέους δικαιούχους αλλάζει τις ταχύτητες στο πριμ και δημιουργεί αδικίες. Την ίδια στιγμή, αναθεωρείται επί τα βελτίω ο στόχος για τη φετινή ανάπτυξη, με τον πήχη να τοποθετείται στο 5,3% από 3,1% και στο 2,1% για το 2023. Το ΑΕΠ σε ονομαστικές τιμές θα ανέλθει στα 207 δισ. ευρώ για το 2022 έναντι εκτίμησης για 197 δισ. ευρώ στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Η νέα πρόβλεψη θα αποτυπώνεται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο και θα ενσωματώνει το πακέτο μέτρων της Θεσσαλονίκης, το οποίο παρά την πληθωριστική καταιγίδα και τον δύσκολο επερχόμενο χειμώνα με την ενεργειακή κρίση ήταν κατώτερο των περιστάσεων, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός με τα έξτρα πυρομαχικά των 2,9 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με την καλύτερη λειτουργία των μοτέρ της ανάπτυξης και των εισπράξεων από τον τουρισμό (άνω των 18 δισ. ευρώ) είχαν δημιουργήσει προσδοκίες για μεγαλύτερες παροχές, οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώθηκαν.
Οι πρόσθετες ενισχύσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης θα ανέλθουν σε 1,2 δισ. ευρώ έως το τέλος της χρονιάς, ενώ τα 3,2 δισ. ευρώ των μόνιμων παρεμβάσεων για το 2023 ήταν κλειδωμένα εδώ και αρκετό καιρό. Απλά ξαναζεστάθηκαν…
Πάντως μετά την εξειδίκευση των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς, γίνεται αντιληπτό ότι ο αριθμός των νοικοκυριών που δεν θα λάβει επίδομα θέρμανσης φέτος τον χειμώνα είναι τελικά πολύ μεγαλύτερος, γεγονός που οφείλεται στη μικρή διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για τον άγαμο αυξάνει κατά 2.000 ευρώ στα 16.000 ευρώ, ενώ το εισοδηματικό όριο για το ζευγάρι ανεβαίνει στα 24.000 ευρώ από 20.000 ευρώ. Το όριο των 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο διατηρείται ως έχει.
Το επίδομα από 300 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμο-ημέρες αυξάνει σε 350 ευρώ, ενώ όσοι δικαιούχοι καταναλώσουν, για πρώτη φορά εφέτος, πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, δικαιούνται διπλάσιο επίδομα με αποτέλεσμα να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι. Το κόστος ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ από 174 εκατ. ευρώ το 2021.
Το… μενού των παρεμβάσεων με το πετρέλαιο θέρμανσης συμπληρώνεται με την απευθείας επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία προκειμένου η τιμή πώλησης να διαμορφωθεί στο 1,40 ευρώ το λίτρο. Το μέτρο θα τρέξει για έναν μήνα τον Οκτώβριο, με το κόστος να ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ.
Για τα νοικοκυριά που ζεσταίνονται με φυσικό αέριο και είναι πρακτικά αδύνατο για τον καυστήρα της πολυκατοικίας να επιστρέψει σε λειτουργία με πετρέλαιο δεν υπήρξε καμία αναφορά σχετικά με το ύψος της επιδότησης, με το οικονομικό επιτελείο να παραπέμπει στις ανακοινώσεις που θα γίνουν από το υπουργείο Ενέργειας. «Σιγή ιχθύος» υπήρξε και για τον νέο μηχανισμό επιδότησης στο ρεύμα παρά τη μεγάλη ανησυχία της αγοράς και των καταναλωτών.
Εν τω μεταξύ τέλος παίρνει η κρατική επιδότηση στο ντίζελ καθώς από 1ης Οκτωβρίου το πετρέλαιο κίνησης θα διατίθεται χωρίς την έκπτωση των 15 λεπτών το λίτρο όπως και το Fuel pass για την βενζίνη. Σε ό,τι αφορά την επιταγή για την ακρίβεια αυτή φτάνει τα 250 ευρώ αλλά δεν επαρκεί για να μπαλώσει τις τρύπες στην τσέπη των ευάλωτων νοικοκυριών που ανέρχονται σε 2,3 εκατ. Η επιταγή θα αφαιρέσει 500 εκατ. ευρώ από τα ταμεία.
Πηγή: efsyn.gr