1.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Το «στίγμα» των ευθυνών της κυβέρνησης, της ομηρίας και της απελευθέρωσης των 49 ναυτεργατών από την Τεχεράνη

Πρόσφατα

Για την αποκάλυψη που έκανε η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) αναφορικά με το τέλος της ομηρίας και τη σταδιακή απελευθέρωση των 49 ναυτεργατών, Ελλήνων και αλλοδαπών, των δεξαμενόπλοιων «Prudent Warrior» και «Delta Poseidon», τα οποία καταλήφθηκαν με ρεσάλτο ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, στις 27 Μάη 2022, μιλά ο Αντώνης Νταλακογεώργος, πρόεδρος της Ένωσης,  στο ραδιομέρα στην εκπομπή «το στίγμα της μέρας» με το Γιώργη Χρήστου και δημοσιογραφική παραγωγή της Γιάννας Αθανασίου.

Μεταξύ άλλων, ο Α. Νταλακογεώργος:

– Τονίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, που κατ’ εντολήν των ΗΠΑ προχώρησε παράνομα στην κατάσχεση φορτίου με ιρακινό πετρέλαιο ανοιχτά της Καρύστου, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Τεχεράνης, που κατέλαβε τα δύο πλοία. «Είναι βαρύτατες οι ευθύνες της κυβέρνησης στην ομηρία των ναυτεργατών που βρίσκονται σε δραματική ψυχολογική κατάσταση, καθώς είναι στα χέρια των Ιρανών εδώ και πάνω από τρεις μήνες. Από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να εμπλακεί στην υπόθεση αυτή, ήξερε τις πρακτικές που ακολουθεί η ιρακινή κυβέρνηση σε τέτοιες περιπτώσεις, διότι υπάρχει προηγούμενο με ομηρίες ναυτεργατικών πληρωμάτων βρετανικού πλοίο, αυστραλιανού πλοίου κλ.π. Γνώριζε, λοιπόν, τους κινδύνους, όταν αποφάσιζε να κάνει το χατίρι, να υπηρετήσει τη γραμμή των Aμερικανών», υπογραμμίζει.

– Μιλά για το αίτημα της ΠΕΝΕΝ προς την κυβέρνηση «να μην χρησιμοποιηθούν τα πληρώματα των πλοίων ως μοχλός πίεσης ή διαπραγματευτικό χαρτί από τις ελληνικές αρχές στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, ώστε να δρομολογηθεί η αντικατάστασή τους, ανεξάρτητα από τι εξέλιξη θα έχει η απελευθέρωση των πλοίων»∙ η θέση της επιβεβαιώθηκε από τα γεγονότα, όταν οι ελληνικές αρχές κατέθεσαν το σχετικό αίτημα με καθυστέρηση, με αποτέλεσμα το Ιράν να το αποδεχθεί αμέσως.

– Αναφέρεται στις πληροφορίες που έχει η ιρανική κυβέρνηση έχει πληροφορίες ότι εάν το πλοίο «Lana» με το ιρακινό πετρέλαιο αναχωρήσει από την Ελλάδα και βγει στα διεθνή ύδατα, οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν ρεσάλτο για την κατάληψη του πλοίου και την κατάσχεση του φορτίου του, εφαρμόζοντας «γκανγκστερικά» την απόφαση για το εμπάργκο του ιρανικού πετρελαίου που έχουν αποφασίσει οι ΗΠΑ.

– Τέλος, μιλά για τα υπερκέρδη των ελλήνων εφοπλιστών με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, την άρνησή τους να υπογράψουν ΣΣΕ και τις φοροαπαλλαγές και τη φοροασυλία τους, που είναι σε τέτοιο σημείο, ώστε οι ναυτεργάτες αναλογικά να πληρώνουν περισσότερους και μεγαλύτερους φόρους από το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ 


Σήμερα, Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, στο Στίγμα της ΜέΡΑς ακούσαμε:

00:00:00 Εισαγωγή από το Γιώργη Χρήστου

00:13:52 Ο Μιχάλης Κριθαρίδης σχολιάζει την επικαιρότητα

00:32:35 H Γιώτα Εφραιμίδου, φωτογράφος, για τις ‘Αντι-Λήψεις’ – Αντιφασιστικός Σεπτέμβρης

00:42:42 Ο Γιώργος Δαουλάρης, επικεφαλής δημοτικής παράταξης ‘Δάφνη Υμηττός, Πόλη Φωτεινή’, για το κυβερνητικό πάρκο ΠΥΡΚΑΛ

01:06:18 Ο Βασίλης Στύλος, πρόεδρος σωματείου εργαζομένων e-food Αττικής, για την επιστολή του προς το Φεστιβάλ Σπούτνικ 2022

01:31:29 Ο Αντώνης Νταλακογεώργος, πρόεδρος ΠΕΝΕΝ (Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού), για την επιστροφή των δύο εγκλωβισμένων πληρωμάτων από τα ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια στο Ιράν

  • Twitter: https: //twitter.com/radiomera_
  • Facebook: https: //www.facebook.com/radio.mera.official
  • Συντονίσου εδώ: https://mera25.gr/radiomera

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις