«Ένα πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ για περαιτέρω χρηματοδότηση των Δήμων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε σχολικές καθαρίστριες ικανοποιήθηκε. Υπήρξε δέσμευση από την πλευρά των Υπουργείων πως θα δοθούν επιπλέον χρήματα για να καλυφθεί το κόστος προσλήψεων για την καθαριότητα των σχολείων, που υπενθυμίζεται και πάλι πως δεν αποτελεί ευθύνη των Δήμων». Αυτό αναφέρει ανάμεσα στα άλλα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, με αφορμή τη συνάντηση που είχε την περασμένη Τετάρτη (7/9) στο υπουργείο Εσωτερικών με τους Μάκη Βορίδη, Θεόδωρο Σκυλακάκη και Στέλιο Πέτσα για οικονομικά θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Από το Γιώργη Χρήστου
«Συμφωνία υπήρξε επίσης στο θέμα των δημοτικών ΚΔΑΠ», αναφέρει η ΚΕΔΕ: «Οι Δήμοι της χώρας και φέτος δεσμεύονται να απορροφήσουν το σύνολο των παιδιών που είχαν πλήρεις φακέλους αλλά δεν πήραν voucher, αρκεί να στηριχθούν οικονομικά, όπως και πέρυσι. Σύμφωνα με τον Αν. Υπ. Εσωτερικών, το θέμα της χρηματοδότησης έχει κλειδώσει, και θα φτάσει έως τα 15 εκ. ευρώ έως το 2023»..
Να το κάνουμε λιανά; Χείρα βοηθείας από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών, και δύο συμφωνίες για τα ψηφαλάκια, για ψηφοθηρικούς λόγους: (α) για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις σχολικών καθαριστριών, αντί να μετατρέψουν τις υπάρχουσες συμβάσεις σε πλήρους απασχόλησης και σε Αορίστου Χρόνου, και (β) για μπορέσουν να εκμηδενίσουν αντιδράσεις πολιτών που τα παιδιά τους έμειναν εκτός ΚΔΑΠ, πολίτες που… θα θυμηθούν το καλό την ώρα της κάλπης.
Και μιλάμε για υπουργούς και δημάρχους, οι οποίοι για τον εαυτό τους αποφασίζουν παχυλούς μισθούς και αποζημιώσεις, ενώ, για παράδειγμα στις σχολικές καθαρίστριες, αποφασίσουν μεροκάματο που αντιστοιχεί σε τρεις ώρες εργασίας την ημέρα (18 ευρώ μεικτά), δηλαδή ούτε το κόστος των ημερήσιων καφέδων τους!
Να σημειωθεί πως η συντριπτική πλειονότητα των δημάρχων, εναρμονισμένοι πλήρως με τις αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης, εφάρμοσαν την υπ΄ αριθ. 45941/11.07.2022 απόφαση του ΥΠΕΣ, με θέμα «Έγκριση πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στους Δήμους της χώρας για την κάλυψη αναγκών καθαριότητας σχολικών μονάδων». Απόφαση με την οποία ενέκρινε 46.460 ώρες, για όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας της χώρας για το σχολικό έτος 2022-2023. Οι ώρες αυτές, με βάση την παραπάνω απόφαση, όπου «ο μέγιστος αριθμός ωρών ημερήσιας απασχόλησης ανά Δήμο, ο οποίος ισοδυναμεί με το μέγιστο αριθμό ατόμων ημερήσιας απασχόλησης τριών (3) ωρών», αντιστοιχούν σε 15.495 προσωπικό στη σχολική καθαριότητα.
Σε ποσοστό άνω του 90% προσέλαβαν προσωπικό τρίωρης απασχόλησης, απέλυσαν προσωπικό και μείωσαν τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης με αποτέλεσμα σχολικές καθαρίστριες των δήμων Καλαμαριάς, Αμαλιάδας, Ιωαννίνων, Φαιστού κλπ, να βρίσκονται σε δυναμικές κινητοποιήσεις, για εργασία με πλήρες ωράριο για όλες, παροχή των ΜΑΠ, για μόνιμη και σταθερή εργασία. Ένας αγώνας για καθαρά και ασφαλή σχολεία από τον κορονοϊό, για εκπαιδευτικούς, μαθητές και τους γονείς τους, ένας αγώνας ενάντια στον εμπαιγμό της κυβέρνησης και των αιρετών, που εξαφανίζουν την πανδημία και τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε μία χρονική περίοδο που αναμένεται, με το άνοιγμα των σχολείων, τη Δευτέρα 12 Σεπτέμβρη, τα κρούσματα κορονοϊού να πάρουν την ανιούσα.
Ψιλά γράμματα: Δήμαρχοι ισχυρίζονται πως το «ταμείο είναι μείον, δεν υπάρχει χρήμα» για να προχωρήσουν σε περισσότερες προσλήψεις σχολικών καθαριστριών πλήρους απασχόλησης. Όμως, όταν είναι να βολέψουν ημέτερους, να δημιουργήσουν στρατιές μετακλητών, να ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσίες… τότε γίνεται το «θαύμα της Καννά» και τα βρίσκουν τα… ανύπαρκτα.