10.5 C
Athens
Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Νοσοκομεία επιχειρήσεις (ΝΠΙΔ) με ιατρεία που πληρώνεις το «όραμα» Πλεύρη

Πρόσφατα

Τα Δημόσια Νοσοκομεία μπορεί σε αρκετούς τομείς να εμφανίζονται ως «δημόσια» όμως αρκετές λειτουργίες τους έχουν περάσει σε ιδιώτες και οι εμπορευματικές σχέσεις έχουν εισέλθει μέσα σε αυτά βίαια. Αυτό είναι αποτέλεσμα διαχρονικών επιλογών του νεοφιλελεύθερου μπλοκ όμως μέχρι σήμερα παρά τις εναγώνιες προσπάθειες δεν έχει καταστεί δυνατό να αλλάξει το νομικό καθεστώς κάτω από το οποίο λειτουργούν.

Από το Χρήστο Κόνιαρη

Φαίνεται όμως ότι ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης βαδίζει στα χνάρια του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος δεν ήθελε  η τρόικα να του κλέψει τη δόξα οπότε προχώρησε στη διάλυση των μονάδων υγείας  και σε απολύσεις υγειονομικών. Γι’ αυτό ο υπουργός υγείας δήλωσε στη Θεσσαλονίκη ότι θα προχωρήσει στην μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, δηλαδή στην πλήρη εμπορευματοποίηση τους και την λειτουργία τους με αυτοτελείς πόρους που θα προέρχονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τσέπες των πολιτών, δηλαδή με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Όμως οι επιδιώξεις του υπουργού Υγείας δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του θέλει να προωθήσει την επέκταση των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων στα οποία οι πολίτες πληρώνουν για να τα επισκεφτούν και μάλιστα ακριβά.

Αυτά προκύπτουν από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Πλεύρης με αφορμή την επίσκεψη στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης το οποίο είναι κληροδότημα και λειτουργεί ως ΝΠΙΔ.

Δυστυχώς ο υπουργός Υγείας όλα αυτά τα λέει στηριζόμενος σε μια πραγματικότητα που διαμόρφωσε τα προηγούμενα χρόνια το νεοφιλελεύθερο μπλοκ και ταυτόχρονα λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός  ότι οι κυρίαρχες πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις μπορεί να «γκρινιάζουν» αλλά δεν έχουν στόχο να αντιπαρατεθούν ουσιαστικά σε μια τέτοια εξέλιξη.

Το λέμε αυτό γιατί:

Τα ΝΠΙΔ έχουν προϊστορία με την δημιουργία της Πολυκλινικής του ολυμπιακού χωριού στην Περίοδο του ΠΑΣΟΚ αλλά και το Νοσοκομείο της Σαντορίνης την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, στα οποία ο λαός καταθέτει το βαλάντιό του, δεν είναι μια επιλογή μόνο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αλλά έγινε σεβαστό και από τον μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών στα Νοσοκομεία έγιναν ανεκτές, παρά τις περί αντιθέτου διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ για εκδίωξη των εργολάβων, από όλο το αστικό μπλοκ. Μάλιστα, η λογική ενός νοσοκομείου που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με διάφορες μορφές προχώρησε όλη την μνημονιακή περίοδο μέσω των κλειστών ενοποιημένων νοσηλείων, των DRG,s και των διάφορων εταιριών που στοχεύουν στην διαχείριση και χρηματοδότηση των νοσοκομείων.

Οι ιδιωτικές εμπορευματικές σχέσεις όχι μόνο δεν αμφισβητήθηκαν αλλά εδραιώθηκαν με διάφορους τρόπους (ιδιωτικά ιατρεία πανεπιστημιακών, στρατιωτικών, είσοδο ιδιωτών στα νοσοκομεία, συμμετοχή εργαζομένων στα ιδιωτικά ιατρεία έναντι αμοιβής κλπ).

Όσο λοιπόν η «απέναντι» πλευρά, οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα, η Αριστερά δεν επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα λαϊκό κίνημα για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην υγεία που θα διεκδικεί ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ με χρηματοδότηση και στελέχωση, ξερίζωμα των ιδιωτικών επιχειρήσεων και συμφερόντων μέσα από τα νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας δωρεάν και υψηλού επιπέδου χωρίς ιδιωτικές πληρωμές, τόσο ο κ. Πλεύρης και όσοι ταυτίζονται με αυτή την πολιτική θα προκαλούν και θα θεωρούν ότι αυτή η αντιδραστική αντιλαϊκή πολιτική στην υγεία έχει πιθανότητες να υλοποιηθεί.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις