16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δ. Μινώα Πεδιάδας: Τα «σκοτεινά» σημεία της σύμβασης για το αεροδρόμιο καθορίζουν το Ειδικό Πολεοδομικό του

Πρόσφατα

Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου στο Καστέλλι η ενημερωτική εκδήλωση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Μινώα Πεδιάδας. Η αρχιτέκτονας Βάννα Σφακιανάκη, προσκεκλημένη της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας παρουσίασε τα «σκοτεινά» σημεία της σύμβασης για το σχεδιαζόμενο αεροδρόμιο, τα οποία όπως είπε καθορίζουν και τις κατευθύνσεις που θα έχει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Σφακιανάκη πως δεν περιλαμβάνονται στο ΦΕΚ της σύμβασης παραχώρησης και δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα περισσότερα προσαρτήματα της σύμβασης παραχώρησης που οριοθετούν στο χώρο τόσο τα έργα του αεροδρομίου όσο και τις «Περιοχές Άρσης Εμποδίων» στα Αστερούσια, όπως επίσης και η μελέτη της σύνδεσης ΒΟΑΚ – αεροδρομίου. Τα στοιχεία αυτά είναι απολύτως απαραίτητα για την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Αναφέρθηκε επίσης στη «Ζώνη Περιορισμένης Ανάπτυξης» που επιβλήθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στα Σπάτα η οποία είναι ευρύτερη σε έκταση και από το ίδιο το αεροδρόμιο. Μια τέτοια ζώνη περιορισμού χρήσεων γης είναι αναμενόμενο να δημιουργηθεί και στην ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου στο Καστέλλι, μέσω του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Αυτό που σε μεγάλο βαθμό έγινε κατανοητό (και από τις τοποθετήσεις των κατοίκων και των εκπροσώπων φορέων) είναι ότι το Ειδικό Πολεοδομικό έρχεται να «προστατέψει» την επένδυση του αεροδρομίου από τις δραστηριότητες των κατοίκων και να δημιουργήσει μια ελεγχόμενη ζώνη όπου θα επιτρέπονται μόνο συγκεκριμένες χρήσεις αλλάζοντας άρδην τον χαρακτήρα της περιοχής.

Η κ. Σφακιανάκη υποστήριξε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα όρια του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου θα ταυτίζονται με τα όρια του Δήμου Μινώα Πεδιάδος έτσι ώστε να ρυθμίσει τις χρήσεις γης και τις δραστηριότητες των μόνιμων κατοίκων παντού και όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου.

Στην ενημερωτική εκδήλωση αποφασίστηκε να καταρτιστεί κείμενο με τις κυριότερες ανησυχίες των κατοίκων και τις γενικές κατευθύνσεις – αιτήματα (π.χ. διατήρηση αγροκτηνοτροφικού χαρακτήρα της περιοχής, αποτροπή συρροής και άλλων οχλουσών εγκαταστάσεων κτλ) το οποίο να κατατεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν από τη διαβούλευση που θα ακολουθήσει για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο όταν αυτό δημοσιοποιηθεί.

Συνολικά από την Πρωτοβουλία Πολιτών τονίστηκε η αταλάντευτη θέση εναντίον της κατασκευής του αεροδρομίου, επισημάνθηκαν τα μεγάλα ψέματα που ειπώθηκαν για την προώθηση του έργου ενώ εκτέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις σοβαρές επισημάνσεις των σεισμολόγων για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατασκευή ενός μεγάλου έργου ακριβώς πάνω σε ένα ενεργό ρήγμα που συνεχίζει να δίνει σεισμούς μεγάλης έντασης.

Για το επόμενο διάστημα η Πρωτοβουλία σχεδιάζει μια πλατιά καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, τόσο στον Δήμο Μινώα όσο και στο Ηράκλειο για τις καταστροφικές συνέπειες του αεροδρομίου αλλά και για τις μεθοδεύσεις σε σχέση με την εκποίηση του υπάρχοντος αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις