Με κοινή τους ανακοίνωση, τα διοικητικά συμβούλια των δημοσιογραφικών ενώσεων (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε και ΕΣΗΕΠΗΝ) «χαιρετίζουν την καθολική συμμετοχή των συναδέλφων, οι οποίοι εργάζονται στους ιδιωτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας ALPHA, ANTENNA, MEGA, OPEN, STAR και ΣΚΑΙ, στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις των δημοσιογράφων από τις 5 το πρωί σήμερα». Όπως συμπληρώνουν, «συνεχίζουμε μαχητικά τον αγώνα για την απόσυρση του άρθρου 29 από το νομοσχέδιο Τύπου που προωθεί η κυβέρνηση, η εφαρμογή του οποίου ισοδυναμεί με μείωση του αριθμού των άμεσα εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Η επιχειρούμενη βολή κατά των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των συναδέλφων μας, θα μας βρει ενωμένους και σθεναρά αντιμέτωπους, έως την τελική απόσυρση του επίμαχου άρθρου, το οποίο αποτελεί πλήγμα κατά της Ενημέρωσης».
Στήριξη από…
ΣΥΡΙΖΑ
Αμέριστη και έμπρακτη συμπαράσταση στις δημοσιογραφικές ενώσεις για διατήρηση του αριθμού των άμεσα εργαζομένων στα κανάλια εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας. Οι Πρόεδροι και οι Γενικοί Γραμματείς των δημοσιογραφικών Ενώσεων, ολοκλήρωσαν κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης στους τηλεοπτικούς σταθμούς με συνάντηση με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, τον εκπρόσωπο Τύπου κ. Νάσο Ηλιόπουλο και την αναπληρώτρια τομεάρχη ΜΜΕ και Επικοινωνίας στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου. Έγινε εκτενής συζήτηση για το πλήγμα που θα επιφέρει το επίμαχο άρθρο, του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου για τον Τύπο, στις εργασιακές σχέσεις και κατά συνέπεια στην ποιότητα της ενημέρωσης και την ελευθεροτυπία. «Είναι δίκαιος ο αγώνας σας και στον στηρίζουμε. Ο στόχος της πλουραλιστικής ενημέρωσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη διασφάλιση των εργαζομένων της ενημέρωσης», επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι ο κατακερματισμός των δημοσιογράφων και των λοιπών εργαζομένων σε διαφορετικές εταιρείες υπονομεύει την προσπάθεια για την υπογραφή ΣΣΕ στα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης. Επεσήμαναν ότι στο σημερινό δυστοπικό οικονομικό και εργασιακό περιβάλλον η ενίσχυση της εργασιακής ανασφάλειας, που θα επιφέρει η μείωση των άμεσα εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς, θέτουν τους δημοσιογράφους και την ενημέρωση σε ομηρία.
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ο Πρόεδρός του, Νίκος Ανδρουλάκης, στηρίζουν το αίτημα των δημοσιογραφικών Ενώσεων και των δημοσιογράφων που εργάζονται στα κανάλια για απόσυρση του άρθρου που μειώνει τις θέσεις εργασίας που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Στο πλαίσιο των επαφών των δημοσιογραφικών Ενώσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, οι Πρόεδροι και οι Γενικοί Γραμματείς των δημοσιογραφικών Ενώσεων συναντήθηκαν με την Γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, κυρία Ευαγγελία Λιακούλη και τον Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος κ. Δημήτρη Μάντζο καθώς ο κύριος Νίκος Ανδρουλάκης αναρρώνει από την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε. Οι εκπρόσωποι των δημοσιογραφικών Ενώσεων ευχήθηκαν ταχεία αποκατάσταση της υγείας του και άμεση ανάληψη των καθηκόντων του. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι η επίμαχη ρύθμιση απειλεί σοβαρά τις εργασιακές σχέσεις και κατά συνέπεια την ποιότητα της Ενημέρωσης και την Ελευθεροτυπία. Οι συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη μετέφεραν την επιθυμία του να συναντηθεί με τις δημοσιογραφικές ενώσεις αμέσως μόλις αναρρώσει ώστε να συζητήσει μαζί τους τα ευρύτερα θέματα που αντιμετωπίζει ο τύπος ειδικά στην σημερινή, όπως τόνισαν, δύσκολη πολιτική συγκυρία. Εκ μέρους των δημοσιογραφικών Ενώσεων συμμετείχαν στη συνάντηση οι Πρόεδροι, της ΠΟΕΣΥ κυρία Έλενα Ριζεάκου, της ΕΣΗΕΑ κυρία Μαρία Αντωνιάδου, της ΕΣΠΗΤ κ. Θέμης Μπερεδήμας, της ΕΣΗΕΜΘ κ. Νίκος Καρράς, της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε κ. Γιώργος Τσιγκλιφύσης, της ΕΣΗΕΠΗΝ κ. Κυριάκος Κορτέσης, ο Γεν. Γραμματέας της ΕΣΗΕΑ και Πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ κ. Σταύρος Καπάκος και οι Γενικοί Γραμματείς της ΠΟΕΣΥ κ. Μιμή Τουφεξή, της ΕΣΗΕΜΘ κ. Βασίλης Κοντογουλίδης και της ΕΣΗΕΠΗΝ κ. Γιώργος Καρβουνιάρης.
ΚΚΕ
Στήριξη με όλες τις δυνάμεις του ΚΚΕ, εντός και εκτός Βουλής, στις κινητοποιήσεις των δημοσιογράφων εξέφρασε ο Γραμματέας του κόμματος στους εκπροσώπους των δημοσιογραφικών ενώσεων. Δεσμεύτηκε ότι με παρέμβαση στη Βουλή το ΚΚΕ θα υποστηρίξει το αίτημα για απόσυρση της διάταξης που μειώνει τις θέσεις εργασίας που συνδέονται άμεσα με τους τηλεοπτικούς σταθμούς δήλωσε ο Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας στους εκπροσώπους των δημοσιογραφικών ενώσεων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κόμματος στον Περισσό και εντάσσεται στον κύκλο επαφών των δημοσιογραφικών ενώσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς σήμερα στο πλαίσιο της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο κ. Κουτσούμπας, οι Πρόεδροι των δημοσιογραφικών Ενώσεων, της ΠΟΕΣΥ κυρία Έλενα Ριζεάκου, της ΕΣΗΕΑ κυρία Μαρία Αντωνιάδου, της ΕΣΠΗΤ κ. Θέμης Μπερεδήμας, ο Γεν. Γραμματέας της ΕΣΗΕΑ και Πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ κ. Σταύρος Καπάκος και η Γενική Γραμματέας της ΠΟΕΣΥ κ. Μιμή Τουφεξή, συζήτησαν εκτενώς για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει η επίμαχη ρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίες είναι ήδη επιβαρυμένες λόγω της απουσίας συλλογικής σύμβασης εργασίας όπως και στα υπόλοιπα ιδιωτικά ΜΜΕ.
ΜέΡΑ25
Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με το γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάννη Βαρουφάκη, στην οποία συμμετείχαν επίσης εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μιχάλης Κριθαρίδης, ο υπεύθυνος Επικοινωνίας Σπύρος Δερβενιώτης και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αλέξης Σμυρλής, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΜέΡΑ25, ο γραμματέας εξέφρασε την στήριξη του κόμματος στον αγώνα, την απεργία και τα αιτήματα των δημοσιογράφων, λέγοντας πως: «Είμαστε στο πλευρό των δημοσιογράφων απέναντι σε μια εργοδοσία που χρησιμοποιεί τον Τύπο και τα κανάλια με έναν τρόπο που δεν συνάδει με τον τρόπο λειτουργίας της δημοσιογραφίας. Είμαστε εκ των προτέρων στο πλευρό κάθε δημοσιογράφου, ασχέτως του τρόπου με τον οποίο μας αντιμετωπίζει, γιατί είμαστε απέναντι σε αυτό το ολιγαρχικό καθεστώς που επικρατεί στα ΜΜΕ». Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 εξέφρασε τη στήριξή του «εξ ορισμού και εκ προοιμίου» και «δεσμεύθηκε για τη στήριξη του κόμματός του στο δίκαιο αίτημα των δημοσιογράφων για το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση», σύμφωνα με το δελτίο τύπου των έξι δημοσιογραφικών ενώσεων. «Η Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ κυρία Έλενα Ριζεάκου ενημέρωσε τον κ. Βαρουφάκη για τις εξελίξεις και δήλωσε: “με τη διάταξη γίνεται απόπειρα νέας έμμεσης μείωσης των θέσεων εργασίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ζητάμε την απόσυρση της διάταξης”. Όλοι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση εξέφρασαν την πεποίθηση για τη βοήθεια του γραμματέα του ΜέΡΑ 25 ώστε να ανατραπεί στη Βουλή το νομοσχέδιο».
ΔΟΔ και ΕΟΔ
Την απόσυρση του άρθρου 29 για τη μείωση των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση η Διεθνής (IFJ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία (EFJ) Δημοσιογράφων σε κοινή ανακοίνωσή τους συμπαράστασης και στήριξης στον αγώνα των Ελλήνων δημοσιογράφων. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρουν ότι με την εν λόγω διάταξη διακυβεύεται η ποιότητα της ενημέρωσης, υπονομεύονται τα εργασιακά δικαιώματα και ευνοείται η επισφάλεια. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:
«Γενική απεργία στην ιδιωτική τηλεόραση στην Ελλάδα – διαμαρτυρία για την εργασιακή επισφάλεια του προσωπικού
Δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς στην Ελλάδα θα βρίσκονται σε 24ωρη απεργία από τις 5 π.μ. της 6ης Σεπτεμβρίου, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε νομοσχέδιο, το οποίο υπονομεύει την εργασιακή ασφάλεια και καθιστά πιο επισφαλείς τις συνθήκες εργασίας σε ποσοστό έως και 40% των εργαζομένων.
Η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ-ΕΟΔ) ενώνονται με τα μέλη τους στην Ελλάδα (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΠΗΤ, ΠΟΕΣΥ) και καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο, να διασφαλίσει τα δικαιώματα των δημοσιογράφων και να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
Το άρθρο 29 του νέου νομοσχεδίου προβλέπει ότι τα αδειοδοτημένα τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, ενώ έλαβαν άδεια με την προϋπόθεση να απασχολούν απευθείας 400 εργαζόμενους, μπορεί να καταλήξουν να απασχολούν 240 εργαζόμενους και να προσλαμβάνουν το υπόλοιπο 40% μέσω συνδεδεμένων εταιρειών και εταιρειών παραγωγής. Η νέα ρύθμιση έρχεται μόλις 18 μήνες μετά την τελευταία νομοθετική μεταρρύθμιση, η οποία έκοψε το 15% του προσωπικού των τηλεοπτικών σταθμών.
Το νέο νομοσχέδιο κατατέθηκε από την Κυβέρνηση προς διαβούλευση την 1η Σεπτεμβρίου.
Στις 5 Σεπτεμβρίου, τα Διοικητικά Συμβούλια των Ελληνικών Ενώσεων και της Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων μελών της ΔΟΔ-ΕΟΔ, έστειλαν επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας την απόσυρση του άρθρου 29 από το νομοσχέδιο.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα ελληνικά σωματεία αναφέρουν ότι «η μείωση του προσωπικού με την ταυτόχρονη αύξηση του ποσοστού των προσμετρώμενων εργαζομένων θα πλήξει τα εργασιακά κεκτημένα των συναδέλφων μας και θα επιτείνει την εργασιακή ανασφάλεια που ήδη υφίστανται τα τελευταία χρόνια μετά τη διαδικασία αδειοδοτήσεων των καναλιών».
Η ΔΟΔ και η ΕΟΔ δηλώνουν:
«Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει το άρθρο 29 του νέου νομοσχεδίου, το οποίο υπονομεύει τα εργασιακά δικαιώματα, ευνοεί την επισφάλεια και διακυβεύει την ποιότητα της ενημέρωσης. Οι δημοσιογράφοι και τα σωματεία στην Ελλάδα αγωνίζονται για το θεμελιώδες δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία εδώ και πολλά χρόνια. Είναι καιρός οι αρχές να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των δημοσιογράφων και να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή εργασία».